Mange danskere bliver udsat for digital afpresning Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Mange danskere bliver udsat for digital afpresning

Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden oplever via app’en ’Mit digitale selvforsvar’ et stigende antal henvendelser fra danskere, der er blevet forsøgt afpresset online. Politiet: ’Betal ikke!’

Foto: Getty Images · 14. august 2018
Person sidder med hætte på foran en computer

Mange danskere er via mail i de seneste dage blevet oplyst om, at en hacker har optaget et kompromitterende videoklip af dem. Svindleren truer herefter med at sprede klippet til offerets bekendtskabskreds, hvis ikke et større beløb – ofte i form af bitcoins – skifter hænder.

”Der er oftest tale om gemen svindel, og der er heldigvis sjældent hold i de trusler, de it-kriminelle sender ud. Og selvom du som forbruger har styr på din egen sikkerhed, kan du intet stille op, når store virksomheder bliver ramt af hackerangreb,” siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup.

I løbet af de seneste uger har omkring 30 danskere uafhængigt af hinanden gjort Forbrugerrådet Tænk opmærksomme på denne type svindel, som organisationen ellers ikke har hørt om tidligere.

’Vi har dit password – betal!’

Afpresningen virker meget overbevisende – især fordi de kriminelle er i besiddelse af et af offerets personlige passwords. De senere år har flere større virksomheder været udsat for målrettede hackerangreb, der har eksponeret millioner af intetanende brugeres login-informationer.

Disse lækkede passwords og e-mails bliver efterfølgende brugt i it-kriminalitet som de afpresningsforsøg, der i øjeblikket rammer flere danske forbrugere.

”Uskyldige forbrugere bliver derfor fanget i en meget ubehagelig situation, fordi virksomhederne ikke har styr på deres it-sikkerhed. Databeskyttelse bør have virksomhedernes største bevågenhed, da kriminaliteten for alvor er blevet digital, og vi kommer derfor desværre nok kun til at se flere og flere forbrugere blive ramt i fremtiden,” siger Anette Høyrup.

Politiet: Lad være med at betale!

Også politiet oplever en stigning i disse afpresningsmails, og de opfordrer til, at man stopper kommunikationen og lader være med at betale:

”I de sager, politiet kender til, har truslerne ikke haft noget på sig. Er du udsat for forsøg på afpresning, så stop kommunikationen og lad være med at betale noget,” siger Flemming Kjærside, politikommissær ved Rigspolitiets Center for Cyberkriminalitet, NC3, og fortsætter:

”Sagerne er svære at efterforske for politiet, da gerningsmændene formår at gemme sig bag anonymiseringstjenester. De sager, dansk politi får kendskab til, indberettes til Europol for mulig koordinering.”

Fakta om ’Mit digitale selvforsvar’

’Mit digitale selvforsvar’ er en gratis app, der hjælper danskerne til sikker og tryg online adfærd og holder brugerne opdateret på digitale trusler.

Brugerne modtager advarsler om falske e-mails, fup-konkurrencer, svindel-sms’er, ondsindede hjemmesider og øvrig it-relateret kriminalitet. Det sker gennem et samarbejde med et netværk af myndigheder, NGO’er og virksomheder, som alle deler aktuelle trusler.

App’ens brugere har også mulighed for at videreformidle trusler, de står over for i hverdagen. Aktive brugere kan altså være med til at advare om specifikke trusler, inden de når at gøre skade.

Mit digitale selvforsvar er udviklet i foråret 2017 i et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det kriminalpræventive Råd og Trygfonden. Fra 2018 og fremadrettet drives og udvikles app’en af Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden.