Energimærkningen kan være misvisende | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Energimærkning kan være misvisende

Når vaskemaskiner bliver energimærket, sker det på baggrund af test, der ikke afspejler forbrugernes brug af maskinerne, men til gengæld giver en god energimærkning. Forbrugerrådet Tænk mener, at energimærker dermed kan være misvisende.

· 11. maj 2017
vaskemaskine

Energimærket fortæller langt fra den fulde historie om en vaskemaskines energiforbrug. Maskinernes energiforbrug bliver nemlig beregnet ud fra to programmer, der er designet til at være de mest energieffektive og dermed få den bedst mulige energimærkning.

Problemet er, at det ikke er de samme programmer, som forbrugerne typisk anvender, når de vasker, og dermed kan maskinernes energimærkning være misvisende.

"Vi er bestemt tilhængere af energimærkning – men den fungerer ikke for vaskemaskiner, når producenterne kan nøjes med at opgive forbruget for de her spareprogrammer. Vi mener, at man burde lave en anden beregning fx ved at lade energimærkningen afspejle et gennemsnit af de forskellige programmer,” siger miljørådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Vibeke Myrtue Jensen.

Forbrugerrådet Tænk har testet vaskemaskiners energiforbrug. Og det viser sig, at de to maskiner, der har det laveste energiforbrug ifølge energimærket, samtidig har det højeste energiforbrug blandt de testede maskiner, hvis man – i stedet for testprogrammerne – måler energiforbruget på de programmer, som forbrugerne oftest bruger, når de vasker.

”Det viser, at de tal, der fremgår af energimærkningen ikke kan bruges til ret meget, medmindre man lige præcis vasker på de ”testprogrammer”, som energimærket er baseret på – og det peger flere undersøgelser på, at de fleste forbrugere ikke gør,” siger Vibeke Myrtue Jensen.

En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser desuden, at forbrugerne forventer, at energimærket gælder for hele vaskemaskinen. Og ikke kun de udvalgte programmer, der viser lavest forbrug.

EU arbejder på at gøre energimærkningen mere retvisende, og Europa-Kommissionen er i gang med en teknisk undersøgelse, der skal være færdig i år.