Børnefamilier taber milliarder på lave renter Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Børnefamilier taber milliarder på lave renter

Det er populært som sjældent før at have en børneopsparing i banken. Men gevinsten ved børneopsparinger er styrtdykket til et rekordlavt niveau. Det viser en ny test i magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge.

Foto: Getty Images · 24. april 2017
Barn putter penge i krus til lommepenge

Flytning, møbler og studiestart koster alt sammen penge, når unge flytter hjemmefra. I mange år, var børneopsparingen en favorabel måde at spare penge op til dine børn, så de havde lidt på kistebunden, når de flyttede hjemmefra.   

Så sent som i 2009 kunne man få omkring 6 procent i rente for den mest attraktive børneopsparing, og i  90’erne og 00’erne gav banker renter på op til omkring ti procent på en børneopsparingskonto. Det betød at, de 36.000 kroner, som man maksimalt kunne sætte ind, over en årrække kunne vokse til vel over 100.000 kroner. Siden er renterne faldet generelt - og det har også ramt børneopsparingen. En ny test i magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge viser, at renterne på bankernes børneopsparing i dag spænder fra 0,15 procent for den laveste til 2 procent for den højeste.

”Vores undersøgelse viser, at afkastet på en traditionel børneopsparing i dag maksimalt ligger mellem 1600 kroner og 10.000 kroner, når barnet er 18. Det er beløb, der er så lave, at forældre bør undersøge de alternative muligheder, der er for at spare op til sit barn på,” siger Lars Baadsgaard, testøkonomi i Forbrugerrådet Tænk.

Børneopsparinger har aldrig været mere populære

 Der er alternativer til den traditionelle børneopsparing, som kan give større gevinster, men som også indebærer en vis risici, fortæller Lars Baadsgaard.

”Den billigste måde er at oprette sin egen børneopsparing, hvor du selv investerer pengene i fx en bred vifte af aktier. Det giver de potentielt laveste omkostninger og dermed den største opsparing til barnet. Hvis man ikke har mod på selv at gå i gang, har bankerne også børneopsparinger, hvor pengene placeres i puljeordninger.  Modsat børneopsparinger, hvor banken betaler dig penge i form af renter, for at have pengene stående, så investeres pengene i en puljeordning i aktier og obligationer. Her giver du altså virksomheder og stater råderet til at investere dine penge, mod at du får del i et muligt afkast. Men du kan også miste penge, hvis de aktier og obligationer, du køber, bliver mindre værd”, siger Lars Baadsgaard.

Til trods for, at renten på de traditionelle børneopsparinger nærmest er styrtdykket de senere år, er de stadig enormt populære. I 2015 havde danske børn og deres forældre således lige over 14 milliarder kroner stående på børneopsparingskonti. Det er mere end tre milliarder kroner mere end de 11,7 milliarder, der stod på børneopsparingskonti i 2008.