Podcast: Økologi Fordi
Mød den unge generation af økologiske ildsjæle, og hør dem fortælle, hvad økologi betyder for dem og hvordan de bidrager til en mere bæredygtig fødevareproduktion i dag og i fremtiden.
En podcastserie om økologi, klima og det bæredygtige valg
Forbrugerrådet Tænk står bag podcasten Økologi Fordi, som du kan lytte til her - og hvor du ellers plejer at lytte til podcasts. Podcasten er støttet af Fonden for økologisk landbrug.
Lyt til sæson 2 af Økologi Fordi - alle afsnit er ude nu
Mød den unge generation af økologiske ildsjæle.
Radiser fra Refshaleøen
Mød Livia, som har været med til at starte de to bylandbrug ØsterGro og Øens Have i København. Sofie møder Livia til en snak om, hvorfor hun har kastet sig over at drive landbrug midt inde i byen og hvad hendes fremtidsdrømme er for økologisk dyrkning i byerne.
Dus med dyrevelfærd
Mød Lasse, som er en ung landmand på Sydfyn, der producerer økologisk kød. Sofie møder Lasse på gården en våd efterårsdag til en snak om hans tanker om at have dyr i sit landbrug, hvad økologi og dyrevelfærd betyder for ham og hvordan han ser på fremtidens dyreproduktion.
Fremtidens frugter
Mød Ragna, som er elev på Kaløs Økologiske Landbrugsskole. Lige nu er hun i praktik på den over 200 år gamle Frydenlund frugtplantage, som er i fuld gang med at omlægge produktionen til økologisk drift. Sofie møder Ragna på plantagen til en snak om, hvordan det egentlig er at være ung landbrugselev, hvilke drømme og visioner hun har for fremtidens landbrug og hvorfor hun er blevet interesseret i lige netop frugtavl.
Andel i Ø-eventyret
Mød Frederik, som forpagter gården Hammersly på Bornholm. Gården ejes af Bornholms Økojord, som er en virksomhed der opkøber jorder på Bornholm for private aktieinvesteringer og forpagter dem ud til unge landmænd, der ønsker at dyrke økologisk og bæredygtigt. Sofie møder Frederik en solskinsrig efterårsdag på gården til en snak om, hvorfor han har valgt at forpagte Hammersly og hvorfor samarbejdet med Bornholms Økojord er dét, der har gjort at han har kunnet udleve sine drømme som økologisk landmand.
Bælgfrugt på bornholmsk
Mød Kristen, som er en ung landbruger fra Bornholm. Kristen eksperimenterer med at dyrke økologiske bælgfrugter - og helt nøjagtigt kikærter og linser. Sofie møder Kristen på gården Skovsholm på Bornholm til en snak om, hvorfor han har kastet sig over kikærtedyrkningen og hvorfor han ovenikøbet dyrker dem økologisk.
Svampe på øko-trip
Mød Lasse, som er medstifter af BYGAARD, der producerer økologiske svampe i containere på Refshaleøen i København. Sofie møder Lasse en tidlig morgen i BYGAARDs svampecontainere til en snak om, hvordan produktionen egentlig foregår, hvorfor han synes det er fedt at dyrke svampe og hvordan økologien passer ind i sådan en high-tech container-produktion.
Kend din kåldyrker
I dette afsnit skal du møde Yunus, som er én af initiativtagerne bag konceptet og foreningen Grønt marked i København. Sofie tager en tur på markedet, møder producenterne og taler med Yunus om økologiens rolle, og hvilke fordele der er ved at gå på marked.
Lyt til hele sæson 1 herunder
I sæson 1 taler vi med otte markante stemmer i den danske økologiske madverden, der på hver deres måde arbejder for et mere bæredygtigt maddanmark.
Ulrich Kern-Hansen: IVÆRKSÆTTEREN
Ulrich er øko-pioner og tidligere direktør for Hanegal. Han har nu startet Organic Plant Protein, som producerer økologiske køderstatningsprodukter af ærter og hestebønner.
Lone Landmand: LANDMANDEN
Lone driver en lille økologisk gård i Odder med sin mand. Hun startede ud som konventionel svinebonde.
Christian Puglisi: KOKKEN
Christian er kok og restauratør og har startet en lang række økologiske restaurationer, herunder Manfreds, Relæ, Mirabelle og Bæst samt projekt Farm of Ideas.
Per og Mickey: ØKOLOGEN OG ETIKEREN
Per Kølster er formand for Økologisk Landsforening, han er økolandmand, brygger og en af økopionererne i Danmark. Mickey Gjerris er lektor i bioetik på Københavns Universitet og teolog.
Michael Minter: KLIMAEKSPERTEN
Michael er programchef for programmet Fremtidens fødevarer i Danmarks grønne tænketank Concito.
Trine Krebs: ILDSJÆLEN
Trine er en ildsjæl, der siden 2003 og indtil i år har formidlet sin store viden om og kærlighed for frugt og grønt til events over hele landet gennem Frugtformidlingen. Trine har desuden en økologisk gård.
Mette Susgaard: AKTIVISTEN
Mette er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse og er særligt engageret i, hvordan landbruget kan gøres mere klimavenligt og bæredygtigt.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Økologi: Hvilket mærke skal du gå efter?
Er det danske røde Ø bedre end EU's grønne blad? Læs med og få svar på, hvilke økologimærker du kan gå efter i supermarkedet.
Pristjek: To supermarkeder skiller sig ud, når det gælder prisen på økologi
Vores pristjek viser, at 15 økologiske dagligvarer koster næsten det samme i 8 forskellige supermarkeder. Kun 2 supermarkeder skiller sig ud.
Priserne på økologisk frugt og grønt er de højeste siden 2017
Samtlige supermarkeder i vores årlige pristjek har sat priserne på økologisk frugt og grønt op. De største prisstigninger i forhold til sidste års pristjek finder vi i tre discountsupermarkeder.