Er fluor i tandpasta problematisk? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Er fluor i tandpasta problematisk?

Er der forskel på fluor i tandpasta og de problematiske fluorstoffer, der kan findes i overtøj? Bliv klogere på fluor og god tandsundhed her.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 1. marts 2021
Tandpasta på tandbørste

Fluor i tandpasta hedder uorganisk fluor og findes i form af fluorid, der forebygger huller i tænderne ved at styrke tændernes emalje.

Fluor i tandpasta er ikke den samme type fluorstoffer, som bruges til at gøre fx regntøj, vanter og bagepapir vand- og fedtafvisende.

Fluorid har derfor heller ikke de samme uheldige egenskaber som fluorstoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Begræns børns indtag af tandpasta

Særligt børn skal ikke indtage for meget fluorid fra tandpasta.

Fluorid i for store mængder kan give fluorose, som er en forstyrrelse i dannelsen af emalje på tænderne.

Dette kan give skader på tandemaljen i tænderne, som børnene udvikler de første 8 år.

EU's videnskabelige komité vurderer, at du sagtens kan få den forebyggende effekt af fluor på emaljen uden at indtage for meget.

Så længe du bruger tandpasta, der overholder grænseværdien på 0,15 gram fluorid per 100 gram tandpasta (1.450 ppm) og husker at spytte ud.

Sådan undgår du for meget fluorid

  • Brug en tandpasta, der overholder grænseværdien på 0,15 gram fluorid per 100 gram tandpasta (1.450 ppm)
  • Husk at spytte ud bagefter og undgå at indtage for meget tandpasta, når du børster tænderne.
  • Til de mindste børn i alderen 0 til 3 år kan du fx anvende en børnetandpasta med en lavere koncentration af fluor på 500 ppm.
  • Brug maksimalt en daglig mængde tandpasta svarende til lillefingerneglen. Dvs. tilsvarende en halv negl til én tandbørstning.
  • Lær børnene ikke at sluge tandpastaen men at spytte overskydende tandpasta ud, når de er store nok til det.

Fluorid kan skade hjernens udvikling

Forskning fra 2020 fra Syddansk Universitet tyder også på, at for meget fluorid kan skade hjernens udvikling.

Gravide og børn bør derfor begrænse deres indtag fra fx flaskevand og the, der i nogle tilfælde kan indeholde en del fluorid.

Drikkevand kan indeholde fluor

Drikkevand indeholder naturligt mere fluor visse steder i Danmark.

I de områder kan det være en god ide at spørge din tandlæge til råds om den anbefalede fluorkoncentration i din tandpasta.

Fluorid findes også naturligt i visse fødevarer og kan være tilsat i mundskyllevæsker, fluortabletter og visse former for tyggegummi.

Lektor: Lillefingerneglen er en god målestok

"Tandlægerne vil langt de fleste steder i Danmark sige: Børst tænder på dit barn to gange om dagen, fra første tand optræder i munden.

Brug en fluortandpasta med eller under 1100 ppm fluorid, og i en mængde pr. dag, som svarer til barnets lillefingernegl. Dette frem til, at barnet er ca. 3 og et halvt år. Fra 3 og et halvt års alderen og resten af livet brug 1450 ppm fluoridtandpasta. Men frem til 6 års alderen stadig i en mængde svarende til barnets lillefingernegl pr. dag.

Dog skal det huskes, at drikkevandet også indeholder fluorid. Her vil tandlægerne rådgive forældrene om, hvordan de skal håndtere tandbørstning med fluortandpasta og drikning af vand i deres kommune.

Hvis disse regler overholdes for børn, og man opfører sig logisk fremadrettet, så er jeg ikke bekendt med litteratur, der lødigt kan dokumentere, at fluorid på nogen måde skulle være skadelig."

Kim Ekstrand, lektor på Tandlægehøjskolen i København.