Disse 42 hormonforstyrrende stoffer findes i personlig pleje
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse 42 hormonforstyrrende stoffer findes i personlig pleje

42 ingredienser, som er tilladte i kosmetik og plejeprodukter, har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Se alle 42 stoffer her og få gode råd til at undgå uønsket kemi.

Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 3. juni 2020
Kvinde tjekker ingrediensliste på hudcreme

42 stoffer, som er lovlige at bruge i kosmetik og personlige plejeprodukter, har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Disse stoffer er fx optaget på EU-kommissionens liste over 553 hormonforstyrrende stoffer.

Selvom stofferne er mistænkt for at være hormonforstyrrende for mennesker, er de fortsat tilladte.

Vil du begrænse din udsættelse for mistænkt hormonforstyrrende stoffer? Så er det en god ide at undgå produkter med disse 42 stoffer.

Cocktaileffekten er problematisk

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer udgør ikke en risiko i den enkelte creme eller deodorant. Men forskere er bekymrede over den såkaldte cocktaileffekt.

Mademballage, elektronik og tekstiler er blandt de steder, hvor du også kan støde på problematiske stoffer. Derfor er det en god ide at begrænse din udsættelse for uønsket kemi, hvor du kan.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Hent appen Kemiluppen

Kemiluppen er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at finde rundt i de ingredienser, der findes i kosmetik og personlige plejeprodukter.

Kosmetik og personlige plejeprodukter med stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg, får den laveste bedømmelse.

Du kan også gå efter Svanemærket, hvis du vil undgå de 42 stoffer i dine personlige plejeprodukter.

Se de hormonforstyrrende stoffer

Listen over mistænkt hormonforstyrrende stoffer er ikke endelig. Der kan være andre stoffer, som ikke kan anbefales på grund af deres hormonforstyrrende effekter.