Disse fire konserveringsmidler skal du gå undgå
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Disse 4 konserveringsmidler kan du gå undgå

Konserveringsmidler kan give allergi, og nogle er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alligevel er konserveringsmidlerne nødvendige.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 5. april 2022
Ansigtscreme

Konserveringsmidler er nødvendige i kosmetik og personlig plejeprodukter, hvis du vil undgå bakterier og svamp i produktet.

Svamp og bakterier er mikroorganismer, der kan ødelægge produktet og i værste fald inficere hud eller øjne.

Bakterierne kan stamme fra råvarerne, eller de kan havne i produktet under brug.

Bakterier kan vokse i plejeprodukter, der indeholder vand

Kosmetik skal ifølge reglerne være i stand til at hæmme de bakterier og svampe, som uundgåeligt havner i produktet, når du bruger det.

Bakterier kan vokse i dit plejeprodukt, særligt hvis det indeholder vand. Derfor er konservering nødvendig.

Allergifremkaldende og hormonforstyrrende virkninger er uønskede

Konserveringsmidler er også nogle af de stoffer, der kan have problematiske virkninger.

Stofferne er konserverende, fordi de hæmmer eller dræber bakterier. Men den egenskab kan også medføre forskellige andre uønskede virkninger.

Allergifremkaldende og hormonforstyrrende konserveringsmidler er en god ide at undgå. På den måde begrænser du din samlede "cocktail" af uønsket kemi, som du udsættes for.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Undgå disse konserveringsmidler

Vi har samlet forskellige konserveringsmidler, som det er en god ide at gå udenom.

Methylisothiazolinone

Dette stof er også kendt som MI. Der er et meget allergifremkaldende konserveringsmiddel, som er forbudt i den type kosmetiske produkter, der bliver på huden. Det gælder fx solcreme, ansigtscreme eller håndcreme.

Stoffet må fortsat anvendes i produkter som shampoo, håndsæbe og rensecreme, som du vasker hurtigt af huden igen. Methylisothiazolinone bruges også som konservering i maling, lim, fuge- og spartelmasse, flydende rengøringsmidler og andre kemiske produkter. Også det beslægtede methylchloroisothiazolinone (MCI) er allergifremkaldende.

Tal fra appen Kemiluppen viser, at MI fortsat er udbredt. Især i hårshampoo og balsam, men de kan også findes i bodyshampoo og rensecreme.

Formaldehydfraspaltere

Disse stoffer er fx DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea og Diazolidinyl urea. Det er en gruppe af konserveringsmidler, der løbende frigiver små mængder formaldehyd.

Formaldehyd virker konserverende, men er også mistænkt for at være kræftfremkaldende og er allergifremkaldende. Formaldehyd i sig selv må derfor ikke anvendes i kosmetik. Men det må stoffer, der fraspalter formaldehyd fortsat godt.

I Kemiluppen kan vi se, at stofferne findes i forskellige produkttyper inklusiv balsam, shampooer, bodylotions og hårvoks mm.

Parabener

Denne gruppe af stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Nogle af parabenerne er forbudt i personlig plejeprodukter. Det gælder fx isobutylparaben og isopropylparaben, mens propyl- og butylparaben kun er forbudt i produkter til børn under 3 år i Danmark.

Brugen af parabener som konserveringsmidler i kosmetik og plejeprodukter er langt mindre i dag end tidligere, men de findes stadig i en del produkter.

Methylparaben er den mest udbredte paraben. Derefter kommer propyl- og ethylparaben, mens butylparaben stort set er væk fra de fleste produkter på hylderne i dag.

I Kemiluppen findes parabenerne i produkter indenfor stort set alle produktkategorier, inklusiv sminke.

Parfumestoffer

Disse stoffer er for eksempel benzyl alcohol, der kan give allergi. Visse parfumestoffer er også mistænkt for at være hormonforstyrrende eller problematiske for miljøet. Parfumestofferne bliver typisk anvendt som konservering i fx naturkosmetik.

Parfume er meget udbredt i alle typer af produkter i Kemiluppen, hvor mere end 60 procent af produkterne er parfumerede. Oftest er parfumen tilsat for at give duft, men problemet med allergi er stadig det samme.

Vil du nedsætte risikoen for at få parfumeallergi kan du begrænse brugen af parfume.

3 tips: Find produkter uden problematiske konserveringsmidler

  • Brug appen Kemiluppen. Appen gør det let at tjekke din kosmetik og personlige plejeprodukter for uønsket kemi.
     
  • Gå efter plejeprodukter, der både har Svanemærket og et allergimærke (Den Blå Krans eller Allergy Certified).
  • Ønsker du plejeprodukter uden konserveringsmidler, kan du gå efter fx faste håndsæber, fede salver og olier, hvor der ikke er tilsat vand. Disse produkter behøver ikke samme grad af konservering.