Parfume: Få er uden uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Parfume: Få er uden uønsket kemi

Udover parfumestoffer kan din parfume også indeholde andre uønskede stoffer for din sundhed og miljøet. Se, hvilke stoffer vi finder i testen af 20 parfumer.

Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 16. december 2021
Kvinde tager parfume på

Parfume er en vigtig del af hverdagen for mange af os.

Som navnet angiver, indeholder produkterne selvføgelig parfume. Parfume, parfumestoffer og planteekstrakter kan give livslang allergi. Produkterne kan dog også indeholde andre uønskede stoffer. 

I samarbejde med organisationer i Holland og Belgien tester vi derfor 20 slags parfumer eller Eau de Cologne, som du kan købe i alle tre lande.

Internationalt fokus på uønsket kemi

I Holland og Belgien er der ikke samme opmærksomhed på uønsket kemi som i Danmark. 

Formålet med samarbejdet er derfor at øge opmærksomheden på uønsket kemi i hverdagsprodukter for millioner af forbrugere - og ikke mindst den samlede udsættelse for uønsket kemi i hverdagen, også kaldet cocktaileffekten. 

Få parfumer uden uønsket kemi

Som navnet angiver, så er der selvfølgelig parfume i produktet, og de kan give allergiske reaktioner. Derfor er der ingen parfumer i testen, der får den bedste kemibedømmelse, A-kolben.

I testen får parfumestoffer en middel kemibedømmelse, B-kolben. Men selv denne vurdering er svær at få, da de fleste produkter indeholder andre problematiske stoffer.

Kun to bedre kemivalg i testen

To parfumer får B-kolben, og er de eneste bedre kemivalg i testen. De er Zarkoperfume Pink molécule og Ralph Lauren Romance eau de parfum, der begge udelukkende indeholder parfumestoffer.

De sidste 18 produkter får derfor den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de bl.a. indeholder BHT, Ethylhexyl methoxycinnamate eller andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Undgå mistænkt hormonforstyrrende stoffer

Det enkelte produkt er ikke i sig selv hormonforstyrrende. Men stofferne bidrager til den samlede udsættelse for uønsket kemi, som vi også udsættes for fra andre steder.

Det er fx fra andre kosmetiske produkter, den mad vi spiser, og den luft vi indånder.

Men det taget lovgivningen ikke højde for, og derfor kan du med fordel undgå den uønskede kemi, hvor du kan.

Center for Hormonforstyrrende Stoffer: Vi er et menneskeligt eksperiment"Mange af kemikalierne på markedet i dag blev introduceret, før hormonforstyrrende stoffer blev et omdiskuteret emne. Tusindvis af disse kemikalier er aldrig blevet ordentligt testet for hormonforstyrrende effekter, hvilket betyder, at vi har store huller i vores viden om stofferne, og derfor er vi involveret i et enormt menneskeligt eksperiment.”

Anna-Maria Andersson, forskningsleder, Center for Hormonforstyrrende Stoffer

5 gode råd

  • Husk at minimere din udsættelse for parfumestoffer på huden. Spray i stedet for parfumen på tøjet.
  • Undgå parfume til børn. Børn er mere sårbare overfor uønsket kemi. Jo tidligere de eksponeres for parfume, jo større er risikoen for at udvikle livslang parfumeallergi. Scan derfor gerne dine plejeprodukter med appen Kemiluppen, og vælg produkter med den bedste kemibedømmelse, A-kolben.
  • Undgå mistænkt hormonforstyrrende stoffer. I appen Kemiluppen får produkter altid en C-kolbe, hvis de indeholder disse stoffer.
  • Se efter allergimærkerne, Den Blå Krans og Allergy Certified. Disse mærker stiller krav til indholdet af allergifremkaldende stoffer.
  • Vælg også gerne kosmetik og plejeprodukter med Svanemærket eller Blomsten fra EU. I disse mærker er der forbud mod at bruge en lang række uønskede kemikalier, herunder mistænkt hormonforstyrrende stoffer.