Farvestoffer i øjenbryns- og vippefarve kan give allergi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Øjenbryns- og vippefarve: Hvilken er et bedre kemivalg?

Farver du vipper og bryn? Så er det en god ide at holde øje med farvestoffer, der kan give allergi. Ny test viser, at vippefarver ofte er et kemivalg.

Emilie Bak Pedersen · Foto: Getty Images · 30. juni 2021
Øje hvor vipper og bryn er farvet med øjenbrynsfarve og vippefarve

Farvestofferne i øjenbryns- og vippefarve kan være meget allergifremkaldende ved kontakt med huden. Særligt allergi i øjenområdet kan være voldsomt, da slimhinderne i øjnene er følsomme.

Derfor må farve til øjenvipper ikke indeholde en række problematiske farvestoffer, som godt må bruges i hårfarve og øjenbrynsfarve eller i øjenvippefarve til professionel brug.

Vippefarve er ofte et bedre kemivalg

I testen er 10 vippefarver fri for en række uønskede stoffer. Produkterne har dog en aktiverende gel, der indeholder sølvnitrat.

Sølvnitrat kan påvirke miljøet, og man skal helst undgå at få dette stof i øjnene. Produkterne får derfor middel kemibedømmelse B-kolben.

De sidste 3 produkter til øjenvipper er kun til professionel brug og indeholder en række problematiske stoffer.

Farve til øjnebryn indeholder allergifremkaldende farvestoffer

Alle 10 produkter øjenbrynsfarver indeholder farvestoffer, der er allergifremkaldende.

3 af brynfarverne indeholder også stoffer, der mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle brynfarver i testen får den laveste kemibedømmelse C-kolben.

Forbrugere kan let købe vippefarver kun til professionelle

I netbutikker og fysiske butikker er det let at købe øjenbryns- og vippefarver, som kun er til frisører og kosmetologer, der arbejder professionelt med at farve vipper og bryn.

5 ud af 23 produkter i testen indeholder kradse farvestoffer, der kun er tilladt i vippefarver til professionel brug. Det skyldes, at de professionelle er uddannet i at påføre farve uden at ramme huden. Risikoen for allergi er større, hvis forbrugerne selv bruger disse produkter. Desværre er mærkningen ofte ikke særlig tydelig.

7 gode råd til at farve bryn og vipper

  • Overvej, om det er nødvendigt for dig at farve dine bryn og vipper. For at undgå allergifremkaldende stoffer, kan du i stedet bruge make-up, der ikke er permanent og uden uønsket kemi.
  • Brug aldrig øjenbrynsfarve til at farve til øjenvipper. Farve til bryn indeholder flere uønskede stoffer end vippefarve.
  • Køb helst produkter, der er til farve af både bryn og vipper. Disse produkter indeholder færre allergifremkaldende stoffer.
  • Køb kun produkter, som er til privat brug. Sådan undgår du at købe produkter, der indeholder flere uønskede stoffer, og som kun er beregnet til brug af professionelle.
  • Få gerne hjælp af en anden – såsom en professionel – til at farve bryn og vipper.
  • Undgå at få øjenbryns- og vippefarve på huden og i øjnene. Påfør for eksempel vaseline omkring området, som skal farves, for at minimere hudkontakten. Skyl med det samme, hvis uheldet er ude.
  • Brug appen Kemiluppen og scan dine produkter for uønsket kemi.