Kemitest finder naftalin i flere yogamåtter
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kemitest finder naftalin i flere yogamåtter

Når du dyrker yoga, er du i kontakt med din yogamåtte i lang tid. Derfor skal din måtte helst være fri for fx mistænkt kræftfremkaldende stoffer.

Stine Müller · 12. november 2021
Kvinde folder yogamåtte ud

Skal du finde en yogamåtte uden uønsket kemi?

I kemitesten af yogamåtter er 6 måtter gode valg i testen. De er enten helt eller stortset fri for de uønskede stoffer, som vi har testet for.

Naftalin fundet i yogamåtter

Flere yogamåtter indeholder PAH'en naftalin, der er klassificeret i EU som muligt kræftfremkaldende, og som vi finder i mange forskellige produkter.

Tre yogamåtter får derfor den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, pga. indholdet af naftalin.

Stoffet er lovligt, og yogamåtterne er ikke et problem i sig selv. Men de kan bidrage til vores samlede udsættelse for problematiske stoffer.

Naturgummi med uønsket kemi

Naturgummi kan afgive nitrosaminer og nitroserbare stoffer. Det er stoffer, der kan dannes under produktionen af naturgummien.

Nitrosaminer er kræftfremkaldende, og de nitroserbare stoffer kan omdannes til de kræftfremkaldende nitrosaminer. 

Der findes grænseværdier for visse produkter af naturgummi såsom balloner og sutter, som børn direkte sutter på. Men for andre produkter af naturgummi - som fx yogamåtter - findes der ikke regler.

En yogamåtte i testen af naturgummi er af mærket Manduka eKO. Denne måtte afgiver et nitroserbart stof i mængder langt over kravet for balloner og også over, hvad der gælder for produkter med tekstilmærket Oeko-Tex Tiltro til tekstiler. Denne yogamåtte får derfor en C-kolbe. 

Yogamåtter med lugt

Yogamåtter kan lugte en del, også selvom de ikke indeholder problematiske kemikalier. Det gælder også for yogamåtter af naturgummi, der kan have en karakteristisk lugt af gummi.

Det kan være ubehageligt, men lugten vil dog typisk aftage over tid. En løsning kan være at lade dem dampe af et stykke tid før brug. Gerne et sted med god udluftning.

Fire gode råd til yogamåtter

Følg disse fire gode råd og undgå uønsket kemi på din yogamåtte.

1. Lugt til yogamåtten

Det kan være en god ide at lugte til yogamåtten, før du køber den. Så kan du få en god fornemmelse af, om du vil bryde dig om at skulle være i tæt og længerevarende kontakt med materialet.

Ved online køb er det selvfølgelig ikke muligt. Men her har du 14 dages for­trydelsesret og kan sende måtten retur, hvis du ikke kan komme overens med lugten.

Udover plast kan naturgummimåtter også lugte. De kan have en karakteristisk lugt af gummi, der i nogle tilfælde kan være ret kraftig, men som dog typisk vil forsvinde over tid.

2. Lad yogamåtten dampe af

Pak yogamåtten ud ihvertfald en uges tid før, at du skal bruge den første gang. Lad den stå og dampe af udenfor eller et andet sted med god udluftning.

3. Vask yogamåtten inden brug

Vask yogamåtten før brug. Hvis den ikke tåler vask, så tør den i stedet af med en fugtig klud. Læs anvisningen fra producenten.

4. Brug appen Tjek Kemien i yogamåtten

Brug appen Tjek Kemien til at spørge virksomheden, om yogamåtten indeholder særligt problematiske stoffer.