Intimsæbe: Flere gode kemivalg, men er det godt at bruge?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Intimsæbe: Flere gode kemivalg, men er det godt at bruge?

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket ingredienserne på intimsæber og fundet flere gode kemivalg. Men husk at overveje brugen af intimsæbe, da slimhinderne er sarte.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 15. marts 2022
Sæbe på kroppen i badet

Langt de fleste intimsæber i kemitesten er fri for uønskede stoffer såsom mistænkt hormonforstyrrende stoffer og parfume.

Forbrugerrådet Tænk Kemis test viser, at 25 ud af i alt 34 produkter er uden disse kemiske stoffer.

Intimsæber kan indeholde parfume

Syv intimsæber i kemitesten indeholder parfume og kan ikke anbefales, fordi slimhinderne er sarte.

Hvis du vasker dig med parfumeret sæbe ved kønsdelene, så kan det ifølge gynækologer skabe en ubalance og give irritation, ændret udflåd, kløe, svie, udslæt eller smerter.

Generelt kan parfume være allergifremkaldende og er derfor vigtigt at være opmærksom på i produkter til huden. Især når det gælder særligt følsom hud.

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer er fundet i intimsæbe

Enkelte produkter i testen får den laveste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder særligt problematiske stoffer.

Det drejer sig om et produkt fra Sanex, der indeholder sodium salicylate, som er et mistænkt reproduktionsskadeligt stof.

Intimplejemærket Vivag har en intimsæbe med BHT, som er et mistænkt hormonforstyrrende stof. Men Vivag har samtidig med testens udgivelse lanceret en ny udgave af denne intimsæbe uden BHT. Begge produkter er derfor med i testen, da du kan finde begge udgaver i butikkerne.

Behøver du bruge intimsæbe?

Selvom en intimsæbe får den gode kemivurdering A-kolben i kemitesten, så er det stadig en god ide at overveje brugen af sæbe, når du skal vaske dig forneden.

Underlivet er ekstra følsomt og gynækologer råder derfor til, at du bare vasker dig med lunkent vand for ikke at forstyrre den naturlige balance.

"Når man vasker kønsdelene, kan det være medvirkende til, at der opstår ubalance i pH og den bakterieflora, der er normal for området. Vi anbefaler derfor, at man blot vasker eller skyller sig en gang om dagen - og blot med vand. Sæbe kan forstyrre bakteriefloraen, og der er ingen grund til at bruge sæbe. Almindeligt vand er tilstrækkeligt." Annemette Wildfang Lykkebo Formand for Dansk Selskab For Obstetrik og Gynækologi

Gode kemiråd til intimpleje

  • Vask dig med lunkent vand i stedet for intimsæbe for ikke at forstyrre den naturlige balance.
  • Bruger du intimsæbe, så vælg et produkt med A-kolben fra vores kemitest eller i appen Kemiluppen.
  • Kig efter Svanemærket og allergimærkerne, der også guider dig til gode kemivalg.