20 solcremer indeholder uønskede stoffer
Flere solcremer i vores test indeholder UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller andre problematiske stoffer. Se dem her.
Når du skal beskytte dig mod solens stråler, er det vigtigt, at du smører dig ind i en god solcreme eller solspray.
Men nogle solcremer indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, problematiske for miljøet eller allergifremkaldende.
”Stofferne vi finder i solcremer er lovlige, og det enkelte produkt er ikke farligt i sig selv, men når du er på udkig efter en ny solcreme, er det en god ide at undgå disse stoffer for at minimere din samlede udsættelse for uønsket kemi i hverdagen”, siger testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.
Undgå mistænkt hormonforstyrrende solfiltre
I testen får 20 ud af 52 solcremer med SPF 30 den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, fordi langt de fleste indeholder solfiltre eller andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. For en enkelt af cremerne skyldes det indhold af et solfilter, der er problematisk for miljøet.
Det er blandt andet stoffer, der står på Miljøstyrelsens og andre myndigheders fælles liste over hormonforstyrrende stoffer eller af andre årsager er mistænkt hormonforstyrrende.
I denne test er de mest udbredte solfiltre, der er mistænkt hormonforstyrrende ethylhexyl salicylate, octocrylene og homosalate.
Disse 20 solcremer indeholder uønsket kemi
I testen får 20 solcremer den dårligste bedømmelse, C-kolben. Det er:
- ACO, Sun spray transparent SPF 30
- Altruist, Sunscreen SPF 30
- Australian Gold, Spray gel sunscreen active chill SPF 30
- Avène, Spray SPF 30
- Bioderma, Photoderm bronz spray SPF 30
- Bondi Sands, Fragrance free lotion SPF 30
- Cien, Sun protect spray transparent SPF 30
- Clarins, Sun care cream SPF 30
- Comfort Zone, Sun soul cream SPF 30
- Coola, Classic body sunscreen SPF 30
- Darling, Screen-me spray SPF 30
- Filorga, UV-bronze body sun oil SPF 30
- Garnier Ambre Solaire, Hydra 24h protect milk SPF 30
- Hawaiian Tropic, Glowing protection lotion SPF 30
- La Roche-Posay, Anthelios hydrating lotion SPF 30
- Lancaster, Sun Beauty Sun protective water SPF 30
- Nivea, Sun protect & moisture SPF 30
- Piz Buin, Tan & protect sun lotion SPF 30
- Sun Bum, Sunscreen lotion SPF 30
- Tromborg, Deluxe sun protection SPF 30
Solcremer kan indeholde parfume og miljøbelastende stoffer
25 solcremer i testen indeholder parfume eller planteekstrakter, der kan give allergi. Disse kemikalier får en middel bedømmelse, B-kolben, i vores kemitest.
Allergifremkaldende planteekstrakter eller parfumestoffer kan være tilsat solcreme for at tilføje en bestemt duft.
Det er en god ide at overveje, om du behøver parfume, planteekstrakter eller andre allergifremkaldende stoffer i solcreme, som bliver længe på din hud.
Miljøbelastende stoffer kan du også støde på i solcreme. De kan fx være tilsat for at forlænge holdbarheden. Hvis du vælger solcremer med Svanemærket eller med A-kolben kan du undgå en række stoffer, der er problematiske for miljøet.
Cocktaileffekten er problemet - ikke den enkelte solcreme
Stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kan være problematiske i produkter på grund af den såkaldte cocktaileffekt.
Cocktaileffekten betyder, at du kan blive udsat for problematiske kemikalier fra mange kilder i din hverdag. Den samlede udsættelse kan udgøre en sundhedsrisiko.
Solcreme er i sig selv sikkert og vigtigt at bruge som solbeskyttelse. Men det er generelt en god ide at nedsætte din samlede udsættelse for mistænkt hormonforstyrrende stoffer, når du kan. For eksempel ved at vælge en solcreme uden de problematiske stoffer.
Brug altid solcreme – uanset kemikalierne
Har du en solcreme stående derhjemme, som får C-kolben i vores test eller i vores app Kemiluppen, så skal du ikke blive bekymret eller smide den ud.
Det er vigtigt at bruge solcreme som solbeskyttelse om sommeren. Uanset hvad der står på ingredienslisten.
Vores test hjælper dig til at træffe et godt kemivalg, næste gang du skal ud og købe en solcreme, hvis du gerne vil undgå uønskede stoffer.
Disse 22 solcremer er fri for uønskede kemikalier
Vi har testet 52 solcremer og solsprays for mistænkt hormonforstyrrende stoffer og andre uønskede stoffer. Se, hvilke der klarer sig godt i testen.
Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.
Disse solcremer dumper i test
Solcremer skal beskytte dig mod solens skadelige stråler, der kan være farlige. Desværre yder ikke alle solcremer den lovede beskyttelse. Vi fandt tre solcremer, som ikke beskytter som de lover, og en af dem indeholder også uønsket kemi.