Undgå akrylamid, når du laver mad | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hjemmelavet mad: Sådan begrænser du akrylamid

Det kræftfremkaldende stof akrylamid kan opstå, når du rister, steger eller bager fødevarer med indhold af kulhydrater. Se, hvad du kan gøre.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 19. marts 2019
pommes frites

Kaffe, brød, pomfritter og andre kartoffelprodukter. Du kan indtage det kræftfremkaldende stof akrylamid fra mange forskellige fødevarer med indhold af kulhydrater.

Akrylamid dannes, når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet ved over 120 grader. Det er fx, når kartofler steges, eller når brød ristes.

Akrylamid kan være kræftfremkaldende

Akrylamid kan skade nerver, arveanlæg og forplantningsevnen. Men det er ifølge Fødevarestyrelsen risikoen for, at stoffet er kræftfremkaldende, der er mest bekymrende.

Enkelte undersøgelser har vist en sammenhæng mellem indtag af akrylamid og kræft i livmoderen, æggestokke, bryster, nyrer og spiserør.

Resultaterne er ikke entydige. De seneste dyreforsøg har dog samlet set øget bekymringen for akrylamid i kosten.

Stoffet er ikke et nyt fænomen, eftersom stegning og bagning er gamle tilberedningsformer.

Stegte kartofler og kaffe er syndere

Kartoffelprodukter og kaffe har de højeste niveauer af akrylamid.

Ifølge en udregning fra DTU Fødevareinstituttet står stegte kartofler og kaffe for henholdsvis 35 og 30 procent af danskerens indtag af akrylamid. 

Madlavningen derhjemme har stor indflydelse på, hvor stor en mængde akrylamid du og din familie indtager. Det vurderer Den europæiske sundhedsmyndighed EFSA.

Akrylamid kommer fra disse kilder:

  • 35 procent kommer fra kartoffelprodukter (fx pomfritter).
  • 30 procent kommer fra kaffe og kakao.
  • 10 procent kommer fra chips og chokolade.
  • 15 procent fra brød.
  • 10 procent fra fx morgenmadsprodukter, kager og snacks.

Få mindre akrylamid fra kartofler

Indholdet af akrylamid i stegte kartofler afhænger af, hvor hårdt stegt eller bagt kartoflerne er.

Lysebrune, let stegte pommes frites indeholder cirka 130 mikrogram akrylamid pr. kilo, mens hårdt stegte, mørkebrune pommes frites indeholder omkring 1.590 mikrogram akrylamid pr. kilo.

Stoffet fremkommer ikke ved kogning.

Sådan mindsker du dit indtag af akrylamid fra kartofler:

  • Steg kartofler til gul og ikke brun
  • Kog mere, steg mindre og brug gerne mikrobølgeovn
  • Opbevar kartoflerne uden for køleskabet
  • Læg dine skårne rå kartofler i vand i 20 minutter, inden du bager eller steger dem
  • Giv dine kartofler et let opkog, inden du friterer
  • Skær tykkere kartoffelstykker
  • Frasortér mørke kartofler, ristet brød og lignende produkter, der har fået for meget varme

Undgå mørkstegte fødevarer

Indholdet af akrylamid i ristet brød stiger også, jo mørkere brødet ristes. Det samme gælder småkager og kiks, som du selv bager i ovnen.

Akrylamid i den mad, du selv laver, begrænses derfor, jo mindre hårdt du steger og bager fødevarer, som er rige på kulhydrater.

Test af mængden af akrylamid i ristet brød
Jo mørkere brød ristes, desto mere akrylamid indeholder brødet. Foto: Getty Images

Spis fuldkorn

Fuldkornsbrød og havregryn har et lavt indhold af akrylamid. Indholdet vil dog stige, jo længere det ligger på brødristeren.

Fuldkorn er fyldt med sunde fibre, som har en gavnlig effekt mod kræft. Så spis rigeligt af det.

Kan du undgå akrylamid fra kaffe?

Du får akrylamid fra kaffe, uanset hvilken slags kaffe du drikker. Mængden af akrylamid i kaffe afhænger af, hvor meget bønnerne er ristet.

Mellemristet kaffe indeholder mere akrylamid end lys- og mørkristet kaffe.

Helt at droppe kaffen er måske ikke en løsning, men du kan skære ned på indtaget af akrylamid i kaffen ved at drikke mindre af den mellemristede kaffe.