Din nye madras skal afdampe før brug
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Din nye madras skal afdampe før brug

Din nye madras kan indeholde forskellige kemikalier, som kan afdampe til dit indeklima.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 28. juni 2023
Ny madras

Du tilbringer ca. otte timer hver nat i dit soveværelse. Derfor er det vigtigt med et godt indeklima.

Din madras og topmadras er blandt de ting, som kan afgasse kemikalier til indeklimaet.

Det kan være kemikalier, der kan indgå i produktionen af madrassen eller den efterfølgende behandling af madrassen.

Kemikalierne kan frigives i luften og binde sig til støvet i værelset. Miljøstyrelsen har tidligere fundet afgasning af uønskede kemikalier fra madrasser som fx cykliske siloxaner.

Lad madrassen dampe af

Kemikalierne vil især afdampe lige når du har pakket madrassen ud. I løbet af et par dage vil afgasningen blive meget mindre.

Derfor er det en god ide at lade madrassen dampe af nogle dage, inden du tager den ind i soveværelset.

Madrassen kan fx dampe af udenfor, hvis vejret tillader det. Stil alternativt madrassen ud i et bryggers, hvor du lufter godt ud. Har du ikke den mulighed? Så sørg for at lufte ekstra godt ud de første dage, hvor madrassen er i dit hjem.

Rullemadrasser og aftageligt betræk til topmadrasser kan du med fordel også vaske inden du tager dem i brug. Så vasker du en række kemikalier ud.

Luft ud

Udluftning i soveværelset er altid en god ide, inden du skal sove, og særligt hvis du for nyligt har fået ny madras. Husk også at støvsuge og tørre støv af regelmæssigt i soveværelset for at holde et godt indeklima.

Et studie fra DTU viser, at et åbent vindue imens du sover forbedrer luftkvaliteten i dit rum og gør, at du sover bedre og præsterer bedre dagen efter.

Studie: Luft ud mens du sover

Et DTU-studie fra april 2023 viser, at et åbent vindue forbedrer luftkvaliteten i dit soveværelse og resulterer i, at du både sover bedre og at du præsterer bedre dagen efter.

Studiet viser også, at det ikke er nok med en åben dør til resten af boligen, da det ikke nødvendigvis giver mere ren luft til soveværelset.

Læs mere her

Lugter madrassen stærkt kemisk?

Madrasser og topmadrasser lugter typisk lidt ”kemisk” ved udpakningen. Lugter din nye madras fortsat stærkt kemisk, efter at du har ladet den afgasse i flere dage?

Så gå til forhandleren for at gøre dem opmærksom på problemet. Du kan overveje at returnere madrassen og købe en ny hos en anden forhandler.

Oplever du allergiske reaktioner fra madrassen som fx hoste eller kløe, skal du straks henvende dig til producenten og butikken og klage over det.

Du kan også melde det til Miljøstyrelsen. Så har de mulighed for at følge op, hvis der fx er flere der gør opmærksom på det.

Disse mærker skal du se efter

Skal din nye madras tage særligt hensyn til miljø og sundhed?

Så er en Svanemærket madras et godt valg. Svanemærket stiller også særlige krav til, hvilke kemikalier der må bruges, og det tager hensyn til både miljø og sundhed.

Mærket ’Tiltro til tekstiler’ (oeko-tex) kan også begrænse uønsket kemi i din madras. Mærket hjælper til, at du undgår en række uønskede kemikalier. Det er et sundhedsmærke, men ikke et mærke for økologi eller miljøhensyn.

Du kan også gå efter mærkerne, når du vælger nyt sengetøj.

Babymadrasser skal også afdampe

For babymadrasser gælder de samme gode råd. Lad dem dampe af et par dage, inden du tager den i brug. Gå gerne efter Svanemærket eller Tiltro til Tekstiler (Oeko-Tex).

Babymadrasser kan også være mærket med det såkaldte GOTS-mærke. Det garanterer økologiske materialer og stiller krav om uønskede kemikalier.

Vask helst betrækket på babymadrassen inden brug. Så bliver evt. restkemikalier vasket ud.

Test viser uønsket kemi i babymadrasser

Miljøstyrelsen har tidligere advaret mod en babymadras købt på Amazon. Den afgassede for store mængder af kemikaliet dimethylformamid, som kan irritere slimhinderne.

I vores test af babymadrasser har vi også fundet uønskede kemikalier i enkelte madrasser.

Spørg om skadelig kemi med appen Tjek Kemien

Appen Tjek Kemien kan du bruge til at spørge virksomheden, om madrassen indeholder særligt problematiske kemikalier.

Scan stregkoden og send en forespørgsel af sted til virksomheden. De skal svare dig i løbet af 45 dage, hvis der er kemikalier i madrassen, som er på EU’s såkaldte kandidatliste over skadelig kemi.