Tjek Kemien: Få skadelige kemikalier frem i lyset
Med appen Tjek Kemien kan du stå sammen med europæiske forbrugere om at skabe viden om uønsket kemi. Hent appen, og hjælp med at scanne produkter.
I din hverdag kan du møde problematiske kemikalier i mange forskellige produkter. Det kan fx være de hormonforstyrrende ftalater og flammehæmmere, som kan afdampe fra produkter i dit hjem.
Men det kan være besværligt at kontakte producenten for at spørge til problematiske kemikalier i dine gummistøvler, ledninger eller plastikbold, og der går ofte længe, før du får svar.
Appen Tjek Kemien gør det let for dig at scanne stregkoden på fx et stykke legetøj, du overvejer at købe til dit barn, og spørge producenten, om det indeholder problematiske kemikalier på EU's kandidatliste.
Appens formål er at skabe viden om skadelige kemikalier i de produkter, som forbrugere køber over hele Europa. Den viden samles via Tjek Kemien i en fælleseuropæisk database.
Tjek kemien i tøj, legetøj, møbler og fjernsyn
Appen Tjek Kemien kan bruges til at scanne for uønsket kemi i produkter i ”fast form”. Det er bl.a.:
- Legetøj
- Møbler
- Elektronik
- Tekstiler
Appen kan ikke bruges til fx kosmetik, plejeprodukter, maling, rengøringsprodukter, lægemidler og fødevarer. Her er loven anderledes skruet sammen. Du kan dog benytte Tjek Kemien til at spørge ind til kemikalieindholdet i emballagen på alle produkter.
Kosmetik, plejeprodukter, rengøringsprodukter og vaskemidler kan du scanne med appen Kemiluppen, som er et godt supplement til Tjek Kemien.
Forbrugere hjælper forbrugere
Loven giver virksomheder 45 dage til at svare, hvis deres produkter indeholder de særligt problematiske kemikalier fra EU’s kandidatliste. Det er lang tid at vente, hvis du står og skal købe legetøj, et TV, en barnevogn eller sofa.
Appens formål er derfor at samle en database med virksomhedernes svar fra hele Europa.
Hvis en tysk forbruger har scannet en barnevogn og fået virksomhedens svar, vil en dansk forbruger kunne se det svar med det samme, når han eller hun scanner barnevognen i en butik i Danmark.
Forbrugere i hele Europa hjælper på den måde hinanden med at få de skadelige kemikalier frem i lyset.
Tjek Kemien i Danmark
- Lidt over 100 danske virksomheder har oprettet sig i AskREACH systemet.
- Danmark er indtil nu det land med næstflest downloads og scanninger. Kun overgået af Tyskland.
- I Danmark har 24.500 hentet appen siden lanceringen i januar 2020. I udgangen af marts 2023 er appen downloadet 137.000 gange i partnerlandene.
- Der er foretaget 45.800 forespørgsler i alt, hvoraf knap 20.000 er fra Danmark.
Kemikalier kan bidrage til kræft, hormonforstyrrelser og miljøbelastning
Kemikalier på EU's kandidatliste er blandt de mest problematiske, som fortsat er lovlige i forbrugerprodukter.
Hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og miljøskadelige effekter gør, at flere af disse kemikalier er på vej til at blive forbudt eller udfaset.
Stofferne på kandidatlisten er underlagt grænseværdier samt den oplysningspligt fra virksomhed til forbruger, som Tjek Kemien hjælper med at gøre lettere.
Du har som forbruger ret til at få at vide, om disse skadelige kemikalier findes i dit møbel, fjernsyn, legetøj eller lignende.
Umuligt at vide hvad der er i barnevognen eller bamsen
Forbrugerrådet Tænk kæmper for at få varedeklaration på legetøj og børneudstyr.
Varedeklaration vil gøre det muligt for forældre, myndigheder og forbrugerorganisationer at se, om producenten fx har brugt de uønskede kemikalier fra EU’s kandidatliste.
Men ingredienslister har sandsynligvis lange udsigter. Derfor er det vigtigt, at europæiske forbrugere står sammen om at skabe klarhed om uønsket kemi i produkter.
En database med tusindvis af forbrugerprodukter fra hele Europa vil gøre det væsentligt lettere for dig og andre forbrugere at få viden om kandidatlistestoffer i produkter.
Til virksomheder
-
Hvis en forbruger henvender sig med en forespørgsel, om der er kandidatliste stoffer i jeres produkter, så kan du følge nedenstående vejledning.
Undersøg om artiklen indeholder dele med mere end 0,1 vægt % (i de enkelte dele) af et eller flere stoffer fra kandidatlisten. Du er forpligtet til at svare på forespørgslen inden 45 dage, hvis artiklen indeholder et eller flere stoffer fra kandidatlisten.
Forbrugerappen Tjek Kemien er udarbejdet i EU projektet LIFE AskREACH. Vi anbefaler, at du opretter en profil på projektets virksomhedsbrugerflade, som er udarbejdet til at hjælpe virksomheder med at håndtere forespørgsler om indholdet af kandidatlistestoffer.
Her kan du vælge at gemme dit svar i databasen, så det ligger klar til den næste forbruger, som skulle spørge ind til kandidatlistestoffer i produktet. På den måde undgår du at skulle håndtere fremtidige henvendelser manuelt, samtidig med at forbrugeren får svar med det samme, og dine produkter vil blive vist i appens søgefunktion. Hvis du ønsker hjælp til oprettelse og anvendelse af systemet, så kan du stille dine spørgsmål til tjekkemien@mst.dk
Hvis du ikke ved, om artiklen indeholder dele med kandidatlistestoffer, kan du forhøre dig hos din leverandør, som er forpligtet til at videregive informationen til dig. Du kan også søge råd hos din brancheforening og få flere oplysninger om reglerne i Miljøstyrelsens REACH helpdesk. Skriv til reachspm@mst.dk
-
EUs kemikalielov (REACH), som er gældende i alle 27 EU-lande, giver forbrugerne ret til viden om kandidatliste-stoffer i forbrugerprodukter.
Virksomheder, som markedsfører artikler med kandidatlistestoffer i mængder over 0,1 vægtprocent i de enkelte dele, har pligt til at oplyse en forbruger om indholdet, hvis de bliver spurgt. Det fremgår af artikel 33 i REACH forordningen, hvor det også er præciseret, at forbrugeren skal have svar indenfor 45 dage.
Samtidig skal der også gives tilstrækkelig information til, at artiklen kan anvendes sikkert. Der er ikke pligt til at svare forbrugeren, hvis artiklen ikke indeholder kandidatlistestoffer.
Reglerne gælder for de produkter der kaldes "artikler" – dvs. produkter med en fast form, f.eks. møbler, tøj, elektronik. Du kan læse om definitionen på en artikel på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Kemiske blandinger som f.eks. kosmetik, rengøringsmidler, husholdningskemikalier, maling mv. ikke er omfattet. For disse produkter har forbrugeren dog ret til information om emballagen.
Forbrugerne har også mulighed for at spørge direkte i butikken, om en artikel indeholder kandidatlistestoffer. Pligten til at videregive oplysninger gælder enhver leverandør af en artikel og er ikke betinget af et køb. Der er pligt til at oplyse, at kandidatlistestoffet (eller stofferne) findes i artiklen, men ikke pligt til at angive den nøjagtige koncentration.
-
I EU projektet LIFE AskREACH er der blevet udviklet en virksomhedsbrugerflade med tilhørende database, som skal hjælpe virksomheder med at besvare forespørgsler fra forbrugerappen Tjek Kemien (kaldet ”Scan4chem” i det øvrige EU).
Via denne hjemmeside kan du indrapportere dine varer med eller uden kandidatlistestoffer. Følg nedenstående link og tryk på den grønne pil for at oprette dig i systemet:
https://www.askreach.eu/app-database/
Der er også lavet en manual til systemet som du kan finde her:
https://www.askreach.eu/wp-content/uploads/2019/07/LIFE-AskREACH-Supplier-front-end-manual.pdf
Hvis du ønsker det, er der mulighed for, at du kan få vist din virksomheds logo på projektets hjemmeside, hvis du støtter op omkring projektet og benytter dig af databasen. Hør nærmere med at skrive en mail til: tjekkemien@mst.dk
Disse løbehjul til børn er uden uønsket kemi
Vi har testet trehjulede løbehjul til børn fra to år og tohjulede løbehjul til børn fra fem-seks år. I testen er otte ud af 12 løbehjul gode valg. Se dem her.
Disse sæbebobler indeholder uønsket kemi
Sæbeboblevand kan indeholde parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler. Det viser vores tjek af 31 sæbebobler.
Løbehjul kan indeholde uønskede stoffer for sundheden
I vores test finder vi løbehjul til børn, der indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller mistænkt kræftfremkaldende stoffer. Se dem her.