Tøj til børn: 5 tips til at undgå uønsket kemi Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tøj til børn: 5 tips til at undgå uønsket kemi

Babytøj og børnetøj kan indeholde uønsket kemi fra produktionen. Se, hvad du kan gøre for at begrænse mængden, som dit barn kommer i kontakt med.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 12. september 2018
Børnetøj

I tøjproduktion bruger producenter en række kemikalier i selve produktionen og til at efterbehandle tøjet.

Nyt børnetøj kan derfor ligesom andet tøj i klædeskabet indeholde uønskede kemikalier, som dit barn kan komme i kontakt med.

Børn er i tæt hudkontakt med tøjet

Dit barn er i direkte hudkontakt med sit tøj over lang tid. Derfor kommer barnet også i kontakt med de kemikalier, der måske findes i tøjet.

Kemikalierne i tøj kan være problematiske for dit barns sundhed.

Kemikalier fra tøj kan blandt andet være allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

"Cocktailen" af disse kemikalier fra  både tøj og andre børneprodukter kan samlet set blive problematisk.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Den er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Disse uønskede stoffer kan findes i tøj

  • Ftalater i plasttryk. Ftalater er blødgørende stoffer, som kan være hormonforstyrrende.
  • Nonylphenolethoxylater, som hjælpestoffer i produktionen. Stofferne kan være hormonforstyrrende.
  • Formaldehyd, så tøjet ikke krøller. Formaldehyd er allergifremkaldende.
  • Overskydende farvestoffer, der kan være allergi- og kræftfremkaldende.
  • Naftalin kan blandt andet bruges for at forhindre mug, når tøjet transporteres. Naftalin er et tjærestof, som kan være kræftfremkaldende.
  • Fluorstoffer til imprægnering, så tøjet bliver smuds- og vandafvisende. Fluorstoffer kan blandt andet være hormonforstyrrende.
  • Bisphenol A er fundet i forskelligt tøj, men kilden er endnu uvis. Stoffet kan formodentlig blandt andet komme fra (genvundne) plastfibre.

Hvad betyder miljømærkerne til tøj?

GOTS-mærket

GOTS-mærket er et økologimærke, der stiller krav til både miljø- og social ansvarlighed i produktionen. Blandt andet skal tekstilfibrene, for eksempel bomulden, være økologiske. En række kemikalier, blegemidler og farvestoffer er forbudte i produktionen og i det færdige tøj. Mærket er en hvid trøje i en grøn cirkel.

Svanen og Blomsten

Svanen og Blomsten stiller krav om en mere miljøvenlig dyrkning af tekstilfibrene. For eksempel skal børnetøj med Svanen indeholde minimum 95 procent økologisk bomuld. Kemikaliekrav sikrer, at det færdige produkt ikke indeholder skadelige kemikalier, og at det har belastet miljøet mindst muligt i produktionen.

Oeko-tex standard 100-mærket

Oeko-tex standard 100-mærket (også kaldet Tiltro til tekstiler) er ikke et økologimærke, men derimod et sundhedsmærke. Mærket stiller kun krav til indholdet af kemikalier i det færdige tøj, du køber. Der stilles ikke krav direkte til produktionen. Men sundhedskravene til det færdige tøj vil i nogen grad også kunne sikre, at tekstilerne produceres uden anvendelsen af de problematiske stoffer.

1. Vælg tøj med miljø- eller sundhedsmærker

Miljømærker som Svanemærket eller Blomsten eller økologimærket GOTS sikrer dig tøj, der er blandt det mindst miljøbelastende. Mærkerne tager også hensyn til din sundhed. De stiller alle krav til en lang række uønskede kemikalier.

Sundhedsmærket Oeko-tex 100 kan du også gå efter. Mærket stiller kun krav til indholdet af kemikalier i det færdige tøj – og ikke direkte til brugen af problematiske kemikalier i produktionen.

2. Vask alt tøj inden brug

Vask børnenes tøj, inden de tager det i brug.

Ikke alle kemikalier kan vaskes ud af tekstil, men flere kan. Ved at vaske tøjet vil børnenes samlede udsættelse begrænses.

Sengetøj, håndklæder, al familiens tøj og babyprodukter med tekstil (bæreseler, legetøj, etc.) skal også gerne vaskes inden brug.

Miljømærket tøj skal du også vaske inden brug. Det kan også indeholde kemikalierester.

3. Vask uden parfume og skyllemiddel

Vælg miljømærkede vaskemidler uden parfume, og dosér ikke for meget vaskemiddel.

Skyllemidler skal du bare lade stå på hylden. Miljøet og pengepungen får gavn af dette. Det mindsker desuden mængden af sæberester, der er tilbage i tøjet efter vask.

4. Byt tøjet, giv det væk eller køb brugt

Genbrugstøj er godt for miljøet, og kan også være en fordel for sundheden.

Nyt tøj kræver mange ressourcer at fremstille i form af vand og energi.

I genbrugstøj vil nogle kemikalier allerede være afgivet eller vasket ud.

Regler for kemikalier i tekstil ændrer sig dog løbende. For eksempel blev krom først forbudt i læder i 2014 og udvalgte ftalater i produkter i 2020. Derfor kan det være en fordel, hvis det brugte tøj ikke er alt for gammelt.

5. Undgå tøj med PVC-tryk

Plasttryk på tøj kan være det såkaldte PVC-tryk. Det kan indeholde ftalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vil du undgå tøj med ftalater, er det en god ide at gå uden om PVC-tryk.

Plasttryk på barnets tøj er ikke nødvendigvis PVC. Du kan spørge i butikken, om tøjet har PVC-tryk eller indeholder blødgørende ftalater.

Miljømærket tøj må ikke indeholde ftalater.