Undgå disse kemikalier i uldvaskemidler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå disse kemikalier i uldvaskemidler

I vores test indeholder 10 ud af 33 vaskemidler til uldtøj kemikalier, der kan give allergi eller som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Katja Ravn og Stine Müller · 15. december 2023
hjemmestrik

Når du skal vaske din yndlingssweater, uldsokker eller hjemmestrik skal du bruge et skånsomt vaskemiddel, så ulden ikke ødelægges og filtre.

Selvom uldvaskemidler er mere skånsomme end almindelige vaskemidler, kan de stadig indeholde uønsket kemi.

I vores test indeholder knap hver tredje uldvaskemiddel kemikalier, der er allergifremkaldende, problematiske for miljøet eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Disse 10 uldvaskemidler indeholder uønsket kemi

  • Aclima – Wool Shampoo
  • Eucalan – delicate lavender, lanolin enriched
  • Eucalan – delicate unscented, lanolin enriched
  • Feldten – Natural Wash
  • Fibertec – Wool Wash Eco
  • Grangers – Merino Wash
  • Nikwax – Wool Wash
  • Soak - Lacey
  • Woolite – Delicate
  • 365 Minirisk – Finvask Uld og Silk
ulvaskemidler med C-kolben
Disse uldvaskemidler er med uønsket kemi og får den dårligste bedømmelse i testen, C-kolben.

Kemikalierne kan bidrage til din samlede udsættelse

Vasker du dit uldtøj i hånden vil du komme i kontakt med uldvaskemidlet med hænderne. Og efter du har vasket dit uldtøj i vaskemaskinen eller i hånden vil en del af vaskemidlet også fortsat være tilbage i dit tøj.

Der kan være indholdsstoffer i vaskemidlet, som kan give allergi eller som bidrager til din samlede udsættelse for uønsket kemi i hverdagen. Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Vaskemidlerne kan også belaste vandmiljøet, særligt hvis de indeholder miljøproblematiske stoffer.

Disse stoffer er i uldvaskemidlerne

Vi har fundet en række stoffer, der af myndigheder og forskere anses som problematiske.

Vi har fundet bl.a. isothiazolinoner i form af benzisothiazolinone, methylisothiazolinone (MI) og methylchloroisothiazolinone og stoffet sodium pyrithione. Disse stoffer er allergifremkaldende og problematiske for miljøet.

Vi har også fundet cykliske siloxaner i form af cyclopentasiloxane og cyclohexasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og miljøbelastende.

I to produkter har vi fundet Methyl ehtyl ketone (MEK) og i et produkt har vi fundet benzophenone-4. Disse stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Et enkelt udvaskemiddel kan indeholde en eller flere af de uønskede kemikalier.

Et Svanemærket uldvaskemiddel får C-kolben

I vores test får 365 Minirisk fra Coop C-kolben, selvom den er Svanemærket.

Vi anbefaler i de fleste tilfælde svanemærkede produkter, fordi de generelt ikke tillader mistænkt hormonforstyrrende stoffer i deres produkter.

Men der er få undtagelser. Uldvaskemidlet indeholder nemlig stoffet MEK, som bruges til at denaturere alkohol, så det ikke kan drikkes.

MEK er på myndighedernes liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer, men denne liste er på nuværende tidspunkt ikke indarbejdet i alle Svanemærkets kriterier – bl.a. for vaskemidler.

Coop oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at der fra foråret 2024 vil være 365 Minirisk uldvaskemiddel i butikkerne uden MEK.

Er du i tvivl, om der er uønsket kemi i dine rengørings- og vaskemidler? Så kan du scanne stregkoden med vores app Kemiluppen og tjekke for indhold af uønsket kemi.