Opskrift: Brændende ærtelighed - kartoffelmos og syrlige ærter
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Brændende ærtelighed

Arbejdstid: 15 min. / tid i alt: 25 min. Luftig kartoffelmos og syrlige ærter til de aftener, hvor det skal gå hurtigt og være ekstra let.

Billede af kartoffelmos med ærter

Kan dit barn lide kartoffelmos, så er den her udgave helt sikker noget for jer. De syrlige ærter passer rigtig godt til. Du kan evt. servere kartoffelmosen kold med de varme ærter ovenpå, så ingen brænder tungen. 

Opskrift

Arbejdstid: 15 min. / tid i alt: 25 min. Til 4 personer

Kartoffelmos

1 kg bagekartofler
2 persillerødder, gulerødder eller 200 g selleri
1 dl mælk eller plantealternativ
50 g smør eller plantealternativ

Evt. muskatnød

Topping til mosen

200 g grønne ærter (både friske og frosne* kan bruges)
1 citron
Syltede rødbeder
Olie til stegning
Salt og peber

*Hvis du bruger frosne ærter, frigiver de mere vand på panden, så det er en god idé at hælde væden fra, inden du kommer citron i. 

Alle ingredienser kan købes økologiske.

Tips til spise mere grønt og økologisk

  • Riv, blend og mos
    Hvis dit barn ikke kan lide grøntsager og bælgfrugter, så riv, blend eller mos de grønne ingredienser, så retten får en anden tekstur.
  • Erstat kødet nemt med bønner og linser
    • Du kan let erstatte kød helt eller delvist med bønner, linser og grønt i de fleste retter såsom kødsovs og karry-retter.
  • Bland en ny smag med noget velkendt
    • Hvis dit barn skal prøve en ny grøntsag, så bland eller dyp den i noget, som barnet elsker. Så er det nemmere at vænne sig til smagen.
  • Reducér rester af sprøjtemidler i familiens mad
    • Er det vigtigt for dig at reducere sprøjtemiddelrester i familiens mad, så vælg især økologisk frugt, grønt og kornprodukter.
  • Giv smag med ekstra krydderier, surt og fedtstof
    • Retter med bønner og linser skal have ekstra krydderier, surt og fedtstof. Brug fx svampe, tomatpuré eller soja for at få mere umami-smag.

    Sådan gør du

    1. Skræl kartoflerne og rødderne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde med usaltet vand og kog dem til de er møre, ca. 20 minutter.
    2. Kom kartoflerne og rødderne i en sigte og hæld vandet fra – gem gerne lidt af kogevandet.
    3. Kom mælken og smørret i gryden og varm det op, indtil smørret er smeltet.
    4. Kom grøntsagerne tilbage i gryden og mos dem med en kartoffelpresser eller et piskeris til mosen får den ønskede konsistens. Juster evt. konsistensen med kogevandet eller mere mælk.
    5. Smag mosen til med revet muskatnød, salt og peber.
    6. Kom ærterne i en kasserolle og varm dem op i lidt olie og smag til med salt, peber og citronsaft.
    7. Server kartoffelmosen med citron-ærterne og syltede rødbeder.

    Retten er udviklet af Planetarisk Kogebog med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.

    billede af kikærteboller i karrysovs

    Brug for mere inspiration?

    Prøv fx

    • Kikærteboller i karry
    • Spaghetti bælg-o-nese
    • Gulerodshotdog med flækærte-remoulade
    • Dadelsnitter
    Se flere opskrifter