Hvad indeholder din fugtighedscreme? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Fugtighedscreme: Hvad indeholder din creme?

Ingredienserne i din fugtighedscreme har ofte lange navne. Her får du et overblik over nogle af de typiske stoffer i din creme, og hvorfor de er tilsat.

Astrid Lund Olstrup · Foto: Getty Images · 14. februar 2017
Fugtighedscreme og blomster

Fugtighedscreme: Forstå indholdet i din creme

Panthenol, glycerin og sheasmør. Det lyder måske bekendt, men hvad gør disse stoffer egentlig i din creme?

Varedeklarationen på din fugtighedscreme skal angive alle de ingredienser, cremen indeholder. Det betyder, at der ofte bruges latinske betegnelser, som er svære at forstå. 

Ingredienserne skal være rangeret, så det stof, cremen indeholder mest af, står først i listen.

Parfume og farve kan du helt undgå, mens andre stoffer ikke altid kan erstattes eller udelades i din fugtighedscreme. 

Vand

Cremer er typisk tilsat vand, ofte betegnet som aqua. Vand er ideel til at opløse andre ingredienser i cremen.

Konsistensen af din creme afgøres af, hvor meget vand cremen indeholder. Som hovedregel betyder det, at jo mere vand der er i en creme, jo tyndere er den.

Fedtstof og olier

Fedtstoffer er tilsat cremen, fordi de hjælper med at beskytte huden og danner en film, der nedsætter fordampningen fra huden. Samtidig bevarer de hudens fugtighed, blødgør og giver fornemmelsen af en glat hud.

Olier er ofte brugt som fedtstof. Det kan være mineralske olier som paraffin eller petrolatum eller vegetabilske olier som sheasmør, frøolier eller mandel- og sojabønneolie.

Fedtsyrer tilsættes også cremer for at nedsætte fugttab fra huden. Fedtsyrer kan indgå i andre fedtstoffer eller tilsættes enkeltvis i form af for eksempel glyceryl stearate eller fedtalkoholer som cetyl-alkohol og stearyl-alkohol.

Cremer kan også være tilsat forskellige former for voks - eksempelvis bivoks (Cera Alba) eller mere eksotiske former som voks fra den sydamerikanske carnauba palme.

Voks danner ligesom fedtstofferne en beskyttende film på huden.

Fugtighedsgivere

Fugtet hud kan opnås på flere måder. Hvor fedtstofferne nedsætter fordampningen gennem et beskyttende lag, binder fugtighedsgiverne vandet i huden, og det bevarer også fugten i huden.

I ingredienslisten på din creme kan du genkende fugtighedsgivere som for eksempel glycerin, urea (eller carbamid), trehalose, panthenol eller butylen- og propylene glycol.

Opløsningsmidler

Fedtstoffer og vand findes altid i fugtighedscremer, men de er ikke lette at blande. Derfor indeholder cremer en række opløsningsmidler som for eksempel alkohol, der gør olie og vand blandbare.

Emulgatorer

Emulgatorer sikrer, at din creme får en fin og homogen konsistens og forhindrer, at cremen skiller. I indholdsfortegnelsen vil du kunne finde eksempler på typiske emulgatorer som xanthan gum, cetearyl alcohol eller PEG-100 stearate.

Konserveringsmidler

Konserveringsmidler bekæmper bakterier og sikrer cremens holdbarhed. Konserveringsmidler kan give allergi eller være hormonforstyrrende.

Parabener er et eksempel på problematiske konserveringsmidler. Nogle parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende, mens andre er blevet helt forbudte at bruge i personlige plejeprodukter.

Formaldehyd og en række stoffer, der fraspalter formaldehyd, for eksempel DMDM Hydantoin eller Diazolidinyl urea, skal du også være opmærksom på. De kan fremkalde allergi.

Antioxidanter

Antioxidanter som BHT og Tocopherol (Vitamin E) er ligesom konserveringsmidler med til at sikre holdbarheden af cremer. Samtidig forhindrer antioxidanterne, at cremen bliver harsk.

BHT er mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

Parfume

Parfume er udelukkende tilsat for at give cremen en behagelig duft og har ingen plejende eller beskyttende egenskaber. Derimod øger parfume risikoen for at udvikle parfumeallergi.

Parfume kan angives med flere forskellige navne i ingredienslisten. Både "fragrance", "aroma" eller "parfum" er godkendt at bruge.

Æteriske olier

Æteriske olier og planteekstrakt er også tilsat i mange cremer, og de kan indeholde parfume, uden at det er angivet i ingredienslisten. 

Farve

Farvestoffer tilsættes tit, for at cremen skal se indbydende ud. Ligesom parfume har farve ingen plejende virkning på huden, og generelt øger farvestoffer risikoen for en allergisk reaktion.

Farvestofferne kan kendes på betegnelsen CI (color index) efterfulgt af et 5-cifret nummer.

Solfiltre

Ansigtscremer er ofte tilsat solfiltreSolfiltre er stoffer, der beskytter huden mod visse af solens UV stråler.

På EU's liste over stoffer der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, finder du flere solfiltre. Det gælder for eksempel stofferne ethylhexyl methoxycinnamate og benzophenone-3 (BP3).

"SPF" eller "UV-beskyttelse" er almindelige betegnelser på forsiden af cremen, når en ansigtscreme indeholder solfiltre. Alternativt kan du kigge på din creme efter betegnelser som octocrylene eller homosalate.