Er der bly i blåbær? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå bly og bakterier i blåbær

Blåbær er en god kilde til blandt andet antioxidanter, men bær kan både indeholde tungmetaller og bakterier. Vi fandt indhold af bly over grænseværdierne.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 17. juni 2021
Friske blåbær ligger i en skål på bord med dug på.

Bly i blåbær

Bly er et giftigt tungmetal, der ophobes i kroppen, og som kan medføre sundheds­skader. Derfor er det vigtigt at begrænse sit indtag af bly. 

Fødevarestyrelsen oplyser, at små bær kan indeholde mere bly end større frugter, fordi overfladen i forhold til størrelsen er meget større på små bær. Bly stammer typisk fra luftforurening, som også kan lande på jorden.

Forbrugerrådet Tænk har derfor undersøgt indholdet af bly i blåbær i forbindelse med vores blåbær test.

Pas på bakterier og virus i bær

Bær - herunder også blåbær - kan indeholde bakterier og vira, der kan være sygdomsfremkaldende. 

Typisk har det drejet sig om norovirus, som man tidligere har fundet i frosne hindbær, der forårsager opkast og diarré. 

Norovirus bliver ikke slået ihjel af at blive frosset ned. 

Virusen stammer fra dem, der plukker bærrene, der overfører smitten fra deres hænder til bærrene. 

Forbrugerrådet Tænk har testet 11 frosne og 1 friske blåbær for indhold af bakterierne E. coli og salmonella, men fandt ingen sygdomsfremkaldende bakterier i bærrene. 

Friske blåbær har en overflade, der gør dem nemme at skylle grundigt, før de spises. På den måde mindsker du risikoen for uønskede stoffer.

Fødevarestyrelsen anbefaler at du koger frosne bær i 1 minut, før du spiser dem. Når du koger bærrene slår du bakterier og vira ihjel. 

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.