Er plantedrik mere klimavenlig end mælk? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Plantedrik er mere klimavenlig end mælk

Plantedrikke som havremælk og sojamælk belaster klimaet mindre end mælk fra køer.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 16. marts 2020
Hånd rører ved kornaks af havre, der skal blive til havredrik.

Mange måder at bruge havremælk og sojamælk

Havredrik og sojadrik smager måske ikke som mælk, men mange bruger det i kaffen i stedet for mælk, eller som ingrediens i smoothies og bagværk. Nogle  går helt ind på havren med havremælk på havregryn. 

Fødevarestyrelsen anbefaler stadig mælk

Fødevarestyrelsen anbefaler mellem 1/4 og 1/2 liter magre komælksprodukter om dagen som en del af kosten, og at man holder igen med de fede mælkeprodukter såsom fløde og smør.

Komælk indeholder mere protein end sojadrik og havredrik.

Sojadrik indeholder næsten samme mængde protein som mælk. Sojabønnen er en bælgplante og formår at binde kvælstof fra atmosfæren og give det videre til planten og dermed højne proteinindholdet.

Havredrik halter langt bagefter på proteinindholdet. 

Havredrik og sojadrik vs. komælk

Eksperter siger, at det er vigtigt i sammenligningen af klimabelastning at forholde sig til, at komælk og de 2 plantebaserede drikke sojadrik og havredrik har forskellige ernæringsmæssige karakteristika og forskellige anvendelser som fødemiddel.

Selvom plantedrikke og komælk ikke kan sammenlignes én til én, hvad betyder det så for klimaaftrykket, hvis du bytter komælken ud med havremælk og sojamælk?

Cirka det halve klimaaftryk som mælk

Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver med fokus på fødevarer og klima i den grønne tænketank Concito, vurderer, at komælk har et klimaaftryk i Danmark, der er dobbelt så stort som plantebaserede drikke.

Plantedrik i kaffen i stedet for mælk, har dog minimal betydning i forhold til klimaændringer.

Skær hellere ned på kød end på mælk

Torben Chrintz peger på, at hvis du vil gøre en forskel for klimaaftrykket, så skal du skære ned på indtaget af kød - det vil have større effekt. 

Hedder det plantemælk eller plantedrik?

Havremælk og sojamælk hedder officielt havredrik og sojadrik, det er kun i daglig tale, at vi bruger ordet mælk i forbindelse med plantedrikke.

EU har besluttet, at plantedrikkene ikke må kaldes for mælk, fordi der ikke er mælk i produkterne. 

Næringsindholdet i havredrik og soja er meget anderledes end næringsindholdet i mælk, og forbrugerne skal ikke tro, at en plantedrik er det samme som mælk.