Hvor sunde er chiafrø? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Chiafrø: Hvor sunde er de?

Chiafrø er en populær vare på det danske marked, og frøene får meget omtale for deres sundhedsmæssige fordele. Men hvor sunde er chiafrø?

Lars Nøhr Andresen · Foto: iStock · 16. januar 2020
Chiafrø

Hvor sunde er chiafrø?

Chiafrø kommer fra en plante i myntefamilien og stammer oprindeligt fra Sydamerika.

Chiafrøene er på kort tid blevet populære herhjemme på grund af frøenes sunde egenskaber. Mange blander frøene med yoghurt for at lave chiagrød eller putter dem i smoothies eller bagværk. 

Frøene hyldes som en ”superfood” på grund af frøenes høje indhold af omega-3-fedtsyrer, protein og fibre. Men hvor sunde er chiafrø egentlig? Få svaret her.

Chiafrø er en kilde til omega-3

Producenterne markedsfører ofte chiafrø som en kilde til omega-3-fedtsyrer. Omega-3-fedtsyrer er gode for hjerte, hjernen og synet.

Chiafrø, hørfrø, valnødder og grønkål er eksempler på vegetabilsk mad, som indeholder omega-3-fedtsyren alfalinolensyre (ALA). Det er en vigtig fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne.

Fisk indeholder de vigtige omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. Alfalinolensyren i for eksempel chiafrø kan dit stofskifte omdanne til EPA og DHA. Men det er kun en lille del af alfalinolensyren, din krop kan omdanne til EPA og DHA.

Sådan får du mest EPA og DHA

Indholdet af alfalinolensyre i chiafrø ligger på cirka 20 gram pr. 100 gram. Det er et højt indhold i forhold til andre frø, nødder og planter.

Spiser du 15 gram chiafrø, giver det i sidste ende cirka 0,3 gram EPA og DHA. 15 gram er den mængde chiafrø, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed maksimalt anbefaler dig at spise om dagen.

100 gram laks, som er vægten på en typisk laksesteak, indeholder til sammenligning cirka 2,1 gram af fedtsyrerne EPA og DHA.

En laksesteak er altså en bedre kilde til EPA og DHA end de 15 gram chiafrø.

Chiafrø gør dig ikke sund

Chiafrø anprises ud over indholdet af omega-3-fedtsyrer også med et højt indhold af fibre og protein, men du har ikke nødvendigvis brug for at spise særligt proteinrigt.

Chiafrø har en god næringssammensætning, og de kan være en god – men meget lille – brik i en sund og varieret kost.

Sund bliver du altså ikke af at spise chiafrø. Da du spiser så begrænsede mængder af dem, fylder de ikke meget i det samlede billede af din mad.