Brændt brød: Derfor skal du undgå det
Brød og andre fødevarer er rige på kulhydrater. Når de bliver bagt, ristet, grillet, friteret eller stegt, dannes stoffet akrylamid. Men hvorfor er det skidt?

Brændt brød øger måske kræftrisiko
Akrylamid øger risikoen for at udvikle forskellige former for kræft. Det tyder resultater fra dyreforsøg på.
Der er dog fortsat stor usikkerhed om, i hvilket omfang akrylamid fra kosten påvirker vores sundhed.
Stoffet er ikke et nyt fænomen, eftersom stegning og bagning er gamle tilberedningsformer.
Mest akrylamid i kartoffelprodukter og kaffe
Brød, chips, pommes frites og kaffe er blandt de fødevarer, der indeholder varierende mængder af akrylamid.
Kartoffelprodukter og kaffe har de højeste niveauer .
Stoffet fremkommer ikke ved kogning.
Ingen grænseværdier
Grænseværdier for akrylamid findes der ikke for madvarer – heller ikke rugbrødschips, som Forbrugerrådet Tænk har testet. Generelt må der tilstræbes et så lavt niveau som muligt.
EU-kommissionen har fastsat vejledende værdier.