Brændt brød: Hvorfor er det dårligt for dig? | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Brændt brød: Derfor skal du undgå det

Brød og andre fødevarer er rige på kulhydrater. Når de bliver bagt, ristet, grillet, friteret eller stegt, dannes stoffet akrylamid. Men hvorfor er det skidt?

Tage Majland · Foto: Thinkstock · 11. marts 2019
stak af toastbrød, der er ristet for hårdt, så de kan indeholde akrylamid.

Brændt brød øger måske kræftrisiko

Akrylamid øger risikoen for at udvikle forskellige former for kræft. Det tyder resultater fra dyreforsøg på.

Der er dog fortsat stor usikkerhed om, i hvilket omfang akrylamid fra kosten påvirker vores sundhed.

Stoffet er ikke et nyt fænomen, eftersom stegning og bagning er gamle tilberedningsformer.

Mest akrylamid i kartoffelprodukter og kaffe

Brød, chips, pommes frites og kaffe er blandt de fødevarer, der indeholder varierende mængder af akrylamid.

Kartoffelprodukter og kaffe har de højeste niveauer .

Stoffet fremkommer ikke ved kogning.

Ingen grænseværdier

Grænseværdier for akrylamid findes der ikke for madvarer – heller ikke rugbrødschips, som Forbrugerrådet Tænk har testet. Generelt må der tilstræbes et så lavt niveau som muligt.

EU-kommissionen har fastsat vejledende værdier.