Akrylamid: Flere produkter har højt indhold af skadeligt stof
Akrylamid sættes i forbindelse med kræftsygdom. Vores test viser, at flere produkter indeholder mere akrylamid end den fastsatte målsætning.

Akrylamid er et skadeligt stof, der dannes når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet. Det er for eksempel når kartoffelchips friteres eller når kiks bages.
Forbrugerrådet Tænk har testet 29 forskellige madvarer for indhold af akrylamid. Vi har testet, om indholdet af akrylamid er over eller under det såkaldte benchmarkniveau.
Benchmarkniveauet for akrylamid fungerer ikke som en egentlig grænseværdi, men det er en målsætning, som producenterne skal forsøge at holde produkterne under.
Hvor farligt er akrylamid?
Dyreforsøg med mus og rotter har vist, at akrylamid forårsager kræft, og det er ifølge Fødevarestyrelsen den største bekymring. Derudover kan akrylamid skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.
Der er lavet befolkningsundersøgelser med fokus på sammenhængen mellem indtag af akrylamid og udvikling af kræft, men resultaterne er ikke entydige. Det er generelt svært at måle mindre stigninger i kræfthyppighed i befolkningsundersøgelser.
De gældende risikovurderinger af akrylamid baserer sig derfor på dyreforsøg, hvis resultater giver grund til sundhedsmæssig bekymring for akrylamid i kosten.

5 af de 29 produkter har et højere indhold end det fastsatte benchmarkniveau. Det drejer sig om følgende produkter:
Vil du læse hele artiklen nu?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Hjemmelavet mad: Sådan begrænser du akrylamid
Det kræftfremkaldende stof akrylamid kan opstå, når du rister, steger eller bager fødevarer med indhold af kulhydrater. Se, hvad du kan gøre.

Akrylamid: Ingen grænseværdi for sundhedsskadeligt stof
Akrylamid kan øge risikoen for at udvikle kræft. Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdi for, hvor meget akrylamid fødevarer må indeholde.

Friturestegning: Pas på akrylamid
Frituresteger du kartofler forkert, kan det problematiske stof akrylamid dannes. Men hvordan begrænser du akrylamid i forbindelse med friturestegning?