Pandelampe: Gode råd før du køber LED pandelampe
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Tænk på dette, før du vælger pandelampe

Pandelampens opgave er meget simpel, men der er alligevel stor forskel på pandelamper, og ikke alle lamper egner sig til samme formål.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 26. september 2022
pandelamper

Imagecredit: Getty Images

Er pandelampen primært et værktøj, du bruger omkring hjemmet, når du løser opgaver, der kræver ekstra lys, betyder det ikke så meget, hvor mange batterier lampen kræver. Du har muligheden for hurtigt at skifte batterier, og du kan oplade genopladelige batterier. 

Er det modsat en lampe, du bruger, når du er ude i mørket – måske endda i flere dage uden adgang til elektricitet – er det en fordel, at lampen bruger få batterier, så du ikke skal fylde din oppakning med ekstra batterier.

Vi har testet ni pandelampers brugstid, og testen viser, at der er en pandelampe, som lyser i mange timer på blot ét batteri, mens der er også er pandelamper, der lyser i kortere tid, selv om de bruger op til fire batterier. 

Skal den lyse bredt eller koncentreret?

Det er forskelligt, hvor bredt eller koncentreret pandelamper lyser, og på nogle pandelamper kan lysstrålen indstilles i bredden. En koncentreret lysstråle oplyser typisk længere væk end en bred lysstråle. 

Skal du fx bruge pandelampen til at navigere i mørket på cykel, er det en fordel, at du kan se forholdsvist langt i mørket, mens det kan være en fordel med en bred lyskilde, hvis du bruger lampen, når du fx sætter lejr op i mørket i naturen. 

Hvor meget vejer den?

Pandelamper fås i mange størrelser og kan veje ned til 25 gram og op til 300 gram. Hvis du skal bruge pandelampen, når du løser opgaver i hjemmet, betyder vægten ikke så meget, men skal du bruge lampen til fx natløb eller anden længerevarende færden i mørket, er både vægt og komfort vigtigt. 

Skal du bruge pandelampen til friluftsliv, så overvej også, hvad ekstra batterier til pandelampen vejer. I vores test af ni pandelamper kan du se, hvad de enkelte lamper vejer inklusive batterier.

Er det nemt at skifte batterier?

Nogle pandelamper bruger almindelige batterier, mens andre har en genopladelig batteripakke. Begge dele har sine fordele og ulemper. Fordelen ved en genopladelig batteripakke er, at du slipper for at skulle skifte batterier eller indkøbe genopladelige batterier til lampen. Fordelen ved at bruge almindelige batterier er, at du kan skifte batterier, mens du er ude, hvor det er svært at oplade en batteripakke i vildnisset. 

Hvordan sidder den fast?

De letteste pandelamper sidder på hovedet fastgjort med en tynd stofelastik, mens tungere pandelamper er fastgjort på kraftige, elastiske bånd, der kan indstilles til at passe hovedet og nærmest sidde fast som en hjelm, med et tredje bånd, der løber over hovedet. 

Har du allerede noget på hovedet som en hjelm eller hue, så overvej, om lampen kan fastgøres på eller om dette. Nogle pandelamper er lavet til at kunne tages af pandebåndet og fx fastgøres til en cykelhjelm. Og skal du bruge den til noget, hvor du bevæger dig voldsomt som fx løb eller mountainbike, så vær sikker på, at lampen sidder fast – især hvis den er tung. 

Har pandelampen farvet lys?

Rødt og grønt lys forstyrrer ikke nattesynet på samme måde som hvidt lys. Det kan være en fordel, hvis du har brug for lige at se noget med lys i mørket, men ikke vil spolere dit nattesyn. Rødt lys har også den fordel, at du ikke forstyrrer sovende i samme grad, hvis du er i en lejr og har brug for lys om natten.  

Kan lysstyrken indstilles?

Det er vigtigt, at lampen kan indstilles i styrke. Hvis du fx er på tur og skal bruge lampen til at læse ved, er det vigtigt, at du kan skrue ned for lysstyrken. Nogle lamper har også en særlig kraftig funktion, hvis du er i en situation, hvor meget lys er påkrævet. Skruer du ned for lysstyrken, holder batteriet også længere. 

Har lampen vippefunktion?

Nogle lamper har en vippefunktion, så du kan bestemme, om du lyser op eller ned. Dette kan især være anvendeligt, hvis du skal bruge lampen til arbejdsopgaver, hvor du gerne vil oplyse noget uden at skulle bøje hovedet, men det kan også være rart, hvis du er ude at gå, at du kan oplyse stien foran dig uden nødvendigvis at skulle kigge nedad, mens du går. 

Er pandelampen vandtæt?

Vandtætte lamper er en fordel, hvis de skal bruges udendørs, og essentielt, hvis du skal bruge lamperne på kanotur eller lignende. Husk, at der er forskel på, om en pandelampe kan klare lidt fugt fra regn eller decideret kan klare at være nedsunket i vand.