Fladskærmes energimærke kan snyde dig| Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

TV: Dit smart-tv bruger mere energi end du tror

Fladskærmes energimærke kan snyde dig, hvis du ændrer indstillingerne derhjemme. Det viser vores test. Se, hvordan du tjekker fladskærmens rigtige el-forbrug.

Trine Quaade Brøndsted · Foto: Det nye energimærke for fjernsyn. Foto: Energistyrelsen · 5. januar 2021
Et billede af et energimærke med forklaring til de enkelte punkter. Smart TV bruger mere energi end man tror

Snyder din fladskærm med energiforbruget?

Energimærket på dit smart-tv og fladskærm er baseret på indstillingerne fra fabrikken. Men det er sjældent de indstillinger, du selv bruger derhjemme.

Forbrugerrådet Tænk tester fladskærme og smart-tv. I testen undersøger vi skærmenes reelle energiforbrug, når billede og lyd er indstillet til niveauer, der minder mere om dem, du typisk anvender.

En tidligere test foretaget af Forbrugerrådet Tænk af 168 fladskærme viste, at 51 fladskærme bruger mere strøm end oplyst på energimærket, når vores testlaboratorium justerer indstillingerne til for eksempel et bedre billede.

Fabriksindstillinger giver ikke det rigtige billede

Fladskærme er indstillet fra fabrikken, så blandt andet billedet tager sig godt ud i butikkernes lokaler. De er samtidig også indstillet til at have et så lavt strømforbrug som muligt. Det giver god mening i et butikslokale med mange tændte fladskærme i konkurrence med hinanden.

Fabriksindstillingerne egner sig dog ofte ikke til brug hjemme i din stue. Her vil du typisk indstille billedet efter eksempelvis lysforholdene. Du skruer sikkert også op for lyden. Gør du det, risikerer du, at strømforbruget stiger i forhold til det oplyste.

Sådan ser du fladskærmens virkelige el-forbrug

Energimærke og energiforbrug kan du se i testen af fladskærme.

Du kan filtrere på det officielle energimærke, og sådan som vi synes, energimærket skal være.

Filtrene hedder:

  • Energimærke
  • Energimærke med vores anbefalede indstillinger

Ny energimærkning på TV og fladskærme – hvad skal du gå efter?

Energimærkningen af blandt andet fjernsyn er blevet re-skaleret. Det betyder at vi vinker farvel til A+++. Fremover er det bedste energimærke A.

Fladskærme og smart-tv, som efter den gamle mærkning får A+++ vil få B eller C i energimærkning

Bemærk, at frem til 1. marts 2021, vil der være en overgangsperiode, hvor både den gamle og den re-skalerede mærkning vil være tilgængelig.

Energimærkning får 2 indstillinger

Tv og andre skærme, vil få 2 energimærker for 2 forskellige indstillinger:

  • SDR (Standard indstilling)
  • HDR (høj kontrast tilstand)

Det betyder, at du kan se hvor meget energi fladskærmen bruger, når skærmen er indstillet normalt, og når der bliver skruet op for farver og kontraster.

SDR - Standard Dynamic Range er den indstilling langt det meste indhold du ser vil være i. Så det er den energimærkning du bør se på, når du vælger tv.

HDR - High Dynamic Range er en indstilling, som ikke alt indhold kan vises i. Netflix og andre streamingtjenester tilbyder noget indhold i HDR, men ikke det hele. Ofte kræver det, at du betaler ekstra at du har den dyre pakke (i hvert fald Netflix) for overhovedet at kunne se indhold i HDR.

Har du en spillekonsol koblet til dit TV, vil den også være i stand til at vise indhold i HDR, men ikke alle spil er i stand til at vises i HDR.