Høretelefoner: Over-ear, on-ear eller in-ear – hvad skal du vælge?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Høretelefoner over, på eller i ørene: Hvad er bedst?

Skal du vælge over-ear, on-ear eller in-ear høretelefoner? Vi har testet alle typer af høretelefoner, og det handler mere om præference end lydkvalitet.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 9. december 2021
Kvinde har høretelefoner på og undersøger hvilken type høretelefoner der er bedt.

De store operaer eller rockkoncerter lyder ikke nødvendigvis bedre med et par store høretelefoner der dækker hele øret end små in-ear høretelefoner. Det viser vores test af høretelefoner

Vil du have høretelefoner med ANC (active Noice Cancelation) så er der heller ikke en type høretelefon, som er bedre end en anden

Om du skal vælge in-ear, over-ear, on-ear eller true wireless, kommer an på behov og personlig præference.

Forbrugerrådet Tænk har testet alle modeller for lydkvalitet, komfort, batteriets holdbarhed og hvor godt de holder til at blive tabt på gulvet. 

In-ear høretelefoner

Høretelefonerne, der ligner små propper, bliver også kaldt for in-ear. De placeres i eller ved øregangen. Nogle modeller kommer med et kabel, som forbinder de to hørepropper, andre er true-wireless, altså helt uden kabel.

Fordelen ved dem er, at de danner en prop, der lukker støj ude – altså giver en passiv støjreduktion DE fylder også lidt og er nemmere at bruge, hvis du har cykelhjelm på eller bruger briller.

In-ear med kabel

in-ear høretelefoner, kan du få enten med kabel eller trådløs hvor lyden går via bluetooth. Kun de trådløse er testet, og disse modeller er velegnet til træning og løb, hvor et kabel kan komme i vejen.

Trådløse in-ear høretelefoner er ikke helt trådløse. De er forbundet med et kabel fra øre til øre. Det, der gør dem trådløse, er den trådløse forbindelse fra din mobiltelefon eller computer til høretelefonerne. 

True wireless høretelefoner

True wireless høretelefoner er, som navnet antyder, helt trådløse. De sættes i ørene og har slet ikke kabler, fordi de trådløst er forbundet til eksempelvis din smartphone. Men højre og venstre høretelefon er også forbundet med bluetooth, hvilket nogle gange kan få lyden ud af sync.

True wireless-høretelefoner er kun 2 små propper til ørene, så de fylder ingenting – men de risikerer også at blive tabt eller forsvinde.

Batterikapaciteten på true wireless er generelt lavere end for andre typer høretelefoner, nogle holder kun et par timer. Men de kan hurtigt lades op igen, blandt andet i det medfølgende etui.

On-ear eller over-ear hovedtelefoner

Klassiske hovedtelefoner sidder enten uden på øret eller omslutter øret helt – ligesom et høreværn. En bøjle forbinder de to hørebøffer. De kaldes henholdsvis for on-ear og over-ear.

Prøv hovedtelefonerne før du køber dem, mærk efter hvordan bøjlen føles på hovedet. Hvis den ikke sidder godt kan det være generende efter noget tid.

Hovedtelefonerne i Forbrugerrådet Tænks test er alle trådløse, men flere af de trådløse udgaver har mulighed for at tilkoble kabel for at spare på strømmen. Hvilket er praktisk, selvom de store hovedtelefoner generelt har større batterikapacitet.

Lydoplevelsen fra hovedtelefoner kan opleves bedre end små høretelefoners, fordi hørebøfferne omslutter ørerne. Men vores test viser, at lydkvaliteten for små høretelefoner i ørene er lige så god som for de store hovedtelefoner. 

Trådløse bluetooth høretelefoner giver frihed

Trådløse hovedtelefoner fungerer via bluetooth og giver frihed til at bevæge sig lidt væk fra lydkilden uden at skvatte i ledningen.

Kabeltilslutning er mulig på en del trådløse hovedtelefoner, så de kan bruges, hvis batteriet er fladt, eller der er behov for at forbinde med ledning til for eksempel en fladskærm.