Gratis data i mobilabonnementet var alligevel ikke gratis
Telmore hævede prisen på et mobilabonnement efter i to omgange at have foræret kunden gratis data. Vi kommer til at se flere prisstigninger på mobiltelefoni, siger ekspert.

Lars Krull spærrer øjnene op, da Telmore kort før jul varsler en prisstigning på de tre mobilabonnementer, som han og familien har, fra 99 til 119 kroner om måneden.
Problemet er ikke prisstigningen i sig selv, men han er harm over, at den kommer, efter at Telmore to gange i løbet af 2024 har lagt i alt 70 GB ekstra – og gratis – data oven i abonnementerne, som Lars Krull oprindeligt har købt med 20 GB data om måneden.
”Jeg har det sådan set fint med, at priserne stiger, hvis konkurrencen betinger dette, men det at hælde mere forventet ubrugt data på et abonnement og så senere skrue prisen op foregøgler jo, at man får mere, men det gør man jo kun, hvis man kan bruge mere data, og havde vi haft brug for mere data, så havde vi nok selv efterspurgt et mere omfattende abonnement,” siger Lars Krull og fortsætter:
”Selvom prisen måske er fair i forhold til den store mængde data, der nu følger med abonnementerne, har jeg og mine børn slet ikke brug for så meget data. Vi kan sagtens klare os med langt mindre. Jeg tror, det ville tjene Telmore at analysere kundernes faktiske behov og forbrug, inden de varsler prisstigninger.”
Bør ikke være tilladt
Det falder Lars Krull – bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet – for brystet, at det overhovedet er tilladt for teleselskabet at skrue op for mængden af data.
”Skal teleselskaberne have lov til at fylde unødvendigt meget data på kundernes abonnementer og så senere hæve prisen pr. efterkrav? Der findes i finanssektoren en god skik-bekendtgørelse, som bl.a. handler om, at bankerne ikke må tilbyde kunderne noget, som de ikke har brug for. Sådan bør det også være i telebranchen,” siger han.

Det er dog ikke et forslag, der vækker begejstring hos Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, teleselskabernes branchesamarbejde. Han mener, at det vil være en uhensigtsmæssig begrænsning af konkurrencen.
”På mobilområdet er der – i modsætning til i finanssektoren – en meget høj mobilitet, og der er cirka en million mobilkunder, som årligt skifter mobiludbyder. Kunderne kan nemt flytte sig rundt og skifte udbyder fra dag til dag, hvis de finder et tilbud, som de finder interessant. Jeg kan derfor slet ikke se, at der skulle være gode argumenter for, at man som teleselskab ikke skulle kunne gøre sine produkter mere attraktive for at kunne fastholde og tiltrække kunder,” siger han.
Beholder det billigere mobilabonnement
Efter at Telmore har varslet prisstigningen, skriver Lars Krull til teleselskabet og fortæller dem, at han ikke vil acceptere prisændringen og i øvrigt heller ikke ønsker al den ekstra data, der er lagt oveni.
Telmore tilbyder Lars Krull at skifte til et billigere abonnement, og Lars Krull ender derfor med at betale det samme som før – 99 kroner – og med en datapakke, som ganske vist er 20 GB større end den, han havde før.
”Det er stadig mere data, end jeg har brug for, men i det mindste har jeg bevaret min pris,” siger han.
Passer mobilabonnementet til dit behov?
Tjek dit nuværende forbrug. Hvor meget taler du, hvor meget ringer du til udlandet, og hvor mange GB data bruger du om måneden?
Vær også klar over, at det kan koste ekstra, hvis der fx er streamingtjenester med i mobilabonnementet.
Betaler du for mere, end du har brug for? Så overvej at skifte til et billigere abonnement.

Nu kan du nøjes med én oplader
Slut med ledningsspaghetti og forkerte opladere – nu skal du kunne bruge én oplader til det hele.

Høretelefoner: Flere gode kemivalg
Høretelefonerne er i langt de fleste tilfælde fri for problematiske kemikalier, der for eksempel kan være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Snydt for 999 kr. via en annonce på Facebook
Facebook myldrer med annoncer, og blandt annoncerne for ærlige virksomheder er der også annoncer for butikker, som kriminelle står bag. Vi forsøgte at købe en elscooter og blev snydt af en falsk webshop.