Soundbar det skal Det skal du vide, hvis du køber en
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide, hvis du køber en soundbar

En soundbar forbedrer lyden fra fjernsynet, men du skal ikke forvente, at det lyder som i biografen.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 23. november 2022
saoundbar under tv med lup på - det skal du vide om soundbarer

En soundbar er en højtaler, som bruges til at forbedre lyden fra fjernsynet. En soundbar består af flere indbyggede højtalere i én enhed. Soundbaren stilles oftest under fjernsynet eller hænges på væggen under fjernsynet. Soundbaren forbindes til fjernsynet, hvorefter den overtager afspilningen af lyd fra fjernsynet.

Soundbaren forbedrer lyden fra fjernsynet

Generelt er lydkvaliteten på moderne fjernsyn mangelfuld, og det skyldes ren og skær fysik. En højtaler har nemlig brug for plads til at generere lydbølger, og i et moderne fladskærmsfjernsyn er der ikke ret meget plads.

Desuden bliver højtalerne ofte gemt af vejen, hvorfor de som regel peger ud til siderne eller vender bagud, da fronten på tv’et jo er fyldt ud af skærmen. Derfor vil du temmelig sikkert opleve en forbedring af lyden, hvis du kobler en soundbar til dit tv.

Kræver flere højtalere, hvis du have surroundsound

De fleste soundbarer giver mulighed for at afspille i Dolby Atmos, men du skal ikke forvente en rigtig surroundsound eller en Dolby Atmos-lyd, som du kender fra biografen, hvor der jo både er højtalere rundt omkring dig og i loftet.

Nogle soundbarer giver dog mulighed for at tilslutte ekstra baghøjtalere, så du vil opleve en forbedret surroundsound-kvalitet. Rigtig Dolby Atmos-lyd må du dog stadig drømme dig til, medmindre du vil investere i væsentligt dyrere udstyr og flere højtalere.

Nogle soundbarer kommer med subwoofer

Nogle af de testede soundbarer kommer også med en subwoofer. Subwooferen kan generere mere bas end mindre højtalere og giver dermed et bredere lydbillede. Især ved film og tv-serier vinder effekten af subwooferen. 

Flere af de testede soundbarer har i øvrigt en nattetilstands-indstilling (night-mode), som reducerer de kraftige lyde og de dybde baslyde, så de virker mindre generende på naboer eller sovende børn.

Sluk soundbaren, når du ikke bruger den

Selv om en soundbar generelt ikke bruger ret meget strøm, kan den have et relativt højt standby-forbrug af strøm i standardindstillingen.

De fleste soundbarer har dog en eco-indstilling til standby, som gør, at du kan reducere standby-forbruget, men det hjælper kun, hvis du selv husker at sætte soundbaren på denne indstilling. Overvej derfor helt at slukke for soundbaren, når du ikke bruger den.

Sådan tilslutter du soundbaren til fjernsynet

Den letteste måde at få lyden fra fjernsynet til soundbaren er, hvis både fjernsyn og soundbar understøtter Arc eller eArc (eArc er en nyere og forbedret udgave af Arc). Er det tilfældet, kan du blot forbinde fjernsynet og soundbaren med et HDMI-kabel, hvorefter lyden fra fjernsynet bliver overført direkte til soundbaren.

Hvis dit tv har HDMI-CEC, giver det desuden mulighed for, at du kan benytte fjernsynets fjernbetjening til at styre lyden fra soundbaren.