Det skal du vide, før du downloader en chat-app
Chat-apps som Messenger og Viper gør det nemt at skrive til venner og familie. Du betaler dog ofte med oplysninger om dig selv, og dit dataforbrug kan stige.
Det er ikke ligegyldigt, om du sender beskeder og billeder over sms eller med en app som WhatsApp eller Messenger.
Når du sender en sms, går beskeden via din telefonudbyders net og bliver sendt via sms-systemet. Med chatapps bliver beskeder, videoer og lignende i stedet sendt som data.
Forskellen ligger i, hvordan mobilselskaberne afregner dit forbrug. Mange mobilabonnementer tilbyder et ubegrænset antal sms’er, mens data kan være begrænset.
En besked med tekst bruger meget lidt data, men når du sender emojis, billeder eller film, fylder det mere og kan koste meget data.
Almindelige sms’er er ikke krypterede, du kan kryptere dine beskeder i chat-apps, og det er umuligt at sende større filer som video via SMS.
Brug wifi når du kan
Når din telefon er koblet til wifi, bliver dataene sendt via wifi-forbindelsen og tæller derfor ikke med i dit dataforbrug. Det kan især være smart at sende beskeder eller have telefonsamtaler som data via wifi i stedet for via et telefonabonnement, hvis du skal skrive eller ringe til eller fra udlandet. Hvis du ringer til nogen uden for EU er det i særdeleshed en god ide.
Når du er på ferie er det fordel at sende billeder og film via
Gratis er ikke bare gratis – du betaler med oplysninger om dig selv
Privacy handler både om beskyttelse af dine data udadtil, så tredjeparter ikke kan læse dine beskeder, og respekt for dit privatliv indadtil – altså hvor meget data udbyderne af chatapps indsamler om dig, og hvordan de forvalter disse oplysninger om dig.
De fleste udbydere giver deres chatapps væk gratis, og du kan også anvende dem gratis. En udbredt forretningsmodel til at betale for at drive servere og udvikle tjenesterne og gratis apps, bygger på at indsamle brugerdata. Dine brugerdata bliver brugt til at målrette reklamer. I de tilfælde, hvor der ikke vises reklamer i appen –kan viden om dig stadig bruges til marketing.
Vi har undersøgt 12 beskedapps. I chat-app-testen ser vi på funktionalitet, brugervenlighed og sikkerhed – herunder hvilke data du afgiver
Læs med når vi herunder ser på:
- Sådan bliver din data sammenkørt
- Betalingsapps kan give ekstra funktioner
- Du kan miste beskeder ved skift af telefon
- Beskyt din kommunikation med kryptering
- Sådan slår du end-to-end encryption til i Facebook Messenger:
Sådan bliver dine data sammenkørt
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Forbrugerrådet Tænk mener: Chat-apps skal overholde lovgivningen
“Chat-apps er populære, fordi de er nemme at bruge, men de vilkår, som brugerne skal acceptere for at anvende dem, er fortsat komplekse og uklare, hvilket er uacceptabelt.
Eksempelvis har Whatsapp været meget aggressiv og krævet accept af nye vilkår som betingelse for fortsat brug. Whatsapp har valgt at dele nogle oplysninger med Facebook som for eksempel brugernes telefonnummer – uagtet den første melding om vandtætte skotter.
Det har ført til en klage fra vores søsterorganisation BEUC over Whatsapp for overtrædelse af forbrugerbeskyttelsesregler og datalovgivningen.”
- Anette Høyrup, chefjurist, Forbrugerrådet Tænk
Opkald fra svindlere: Undgå at blive snydt i telefonen
Svindlere kan ringe for at lokke personlige oplysninger ud af dig eller snyde dig til at ringe op til et dyrt udenlandsk nummer. Se, hvordan du undgår svindlen.
Derfor bliver vi afhængige af vores telefon
Din mobil er designet til, at du bruger meget mere tid på den, end du har lyst til. Det kan skabe afhængighed og have store konsekvenser, påpeger eksperter.
Lad os skabe en tryg digital verden sammen
Techgiganter kontrollerer vores digitale infrastruktur. Nye, skærpede krav til deres forretningsmodeller er nødvendige for at sikre forbrugernes tryghed online.