Antivirus: Er din Android-smartphone sikker? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Antivirus til Android: Er din smartphone sikker?

Antivirusprogrammer til Android telefoner lover at beskytte dig mod malware og tyveri, men gør de det? Og har du overhovedet brug for et antivirusprogram?

Michael Dyring Poulsen · Foto: Getty Images · 24. juni 2021
Smartphone med antivirus som skal gøre Android-telefonen sikker

Styresystemet Android har visse svage punkter i sikkerheden, som it-kriminelle kan udnytte til at bryde ind i din smartphones og tablet med, og i værste fald stjæle dine kreditkortoplysninger, private billeder og lignende.

Derfor er der forskellige antivirusprogrammer til Android som du kan downloade i Google Play, og som alle lover at beskytte din smartphone mod malware og tyveri. Men gør de det? Vi har tidligere testet antivirusprogrammer til android, og vores test viste at det langt fra er alle sammen, der er lige gode.

Hvorfor skal jeg have et antivirusprogram til min telefon?

Når IT-kriminelle vælger hvilket styresystem de vil angribe, så ser de blandt andet på hvor udbredt styresystemet er. Hvilket også er den primære grund til at Windows bliver udsat for flere digitale angreb end nogen andre styresystemer.

De fleste er dog opmærksomme på, at der er en risiko for at blive angrebet digitalt når de bruger en windows-computer. Derfor har de måske en antivirusprogram, og tænker mere over hvad de trykker på, inden de trykker på det.

Samme niveau af opmærksomhed gør sig desværre ikke gældende, når folk bruger deres smartphones, og da rigtig mange mennesker dagligt bruger mange timer på deres telefon, så er det en udvikling de IT-kriminelle følger tæt og udnytter.

Værre at miste sin smartphone end sin pung

Mobiltelefonen har i dag overtaget mange af de funktioner, som en computer førhen havde. Så udover private billeder, indeholder telefonerne også betalinsoplysninger og andre personfølsomme oplysninger.

Android telefoner og tablets er udstyret med antivirusprogrammet Google Play Protect, mest vores tidligere test har vist, at programmet kun giver middelmådig beskyttelse. Så hvis du bruger din Android-telefon meget, er et godt antivirusprogram et fornuftigt valg.

Sådan beskytter du dig selv online på din mobil

Ligesom når du bruger nettet på en computer, så er din adfærd online afgørende for, hvor svært eller let IT-kriminelle har ved at stjæle dine data. Sådan beskytter du sig selv online på din android telefon:

  • Download kun apps via Google Play: App-butikken Google Play undersøger alle apps for skadelige software. Så hvis du kun downloader fra Google Play, er du allerede sikret rimelig godt.
  • Åben kun mails fra personer du kender, og som du i forvejen mailer med. Er du i tvivl kan du kontakte afsenderen telefonisk først.
  • Modtager du mails fra med, eksempelvis med gode tilbud, så find selv afsenderens officielle hjemmeside med en browser og få be- eller afkræftet tilbuddet.
  • Offentlige myndigheder kontakter dig aldrig på din private mail, men kun via E-boks. Så lad være med at åben mails fra disse. Kontakt i stedet for selv myndigheden, hvis du er i tvivl.
  • Lad være med at trykke på links, anoncer eller lignende.
  • Undgå mistænkelige internetsider. Du kan blive angrebet alene ved at være på nogle internetsider, også selvom du ikke trykker på noget.
  • Download appen Mit digitale selvforsvar. som er udviklet af Forbrugerrådet Tænk, her bliver du advaret, når fupmails og snydekonkurrencer er i omløb

Er gratis antivirusprogrammer til android dårligere end betalte?

Antivirusprogrammer bliver udviklet og opdateret hele tiden. Kvaliteten kan svinge år for år, viser vores test af antivirusprogrammer til pc. Det samme gælder givetvis for antivirusprogrammer til mobiltelefoner.

Vores tidligere test af antivirusprogrammer til androidtelefoner har dog vist, at der er mange gratis antivirusprogramer, som giver en god beskyttelse. Du skal dog altid tænke på, at ved gratis antivirusprogrammer betaler du ved at afgive data til producenten

Forskellen på gratis- og betalingsprogrammer ligger typisk i, at du får support og ekstra funktioner, når du betaler for programmet.

Hvis simkortet fjernes på din telefon, indleder nogle antivirusprogrammet et aggressivt selvforsvar, hvor telefonen låser sig selv, og tager et billeder med både front- og bagkameraet, hvorefter den sender en advarselsmail med billederne til din mailadresse.

Selvom Google har en gratis løsning som sporer din telefon, ”find min enhed”, så er det også noget mange af antivirusprogrammerne kan hjælpe dig med.