10 gode råd hvis du vil spare energi, når du tørretumbler
Tørretumbleren er en energisluger, men ved at følge et par gode råd om brug og vedligehold kan du nedsætte energiforbruget ved tørringen en del.
Det bedste energispareråd, når du skal tørre tøj er helt at undgå tørretumbleren. Tør så vidt muligt tøjet udendørs. Du kan også tørre tøj udenfor om vinteren – det tager bare lidt længere tid.
Kan du ikke tørre tøj udenfor, så er tørretumbleren et godt alternativ.
Vi tester løbende kondens-tørretumblere med varmepumpe. I vores tørretumbler test ser vi både på, hvor godt maskinerne tørrer og deres energiforbrug. Med udgangspunkt i vores test får du her en række gode sparetips.
10 råd til energivenlig tørretumbling
Hvis du tørrer tøj i tørretumbleren, er der meget du kan gøre for at spare på energien.
1. Vælg en A+++ mærket maskine
Kondenstørretumblere med varmepumpe får ofte A+++ energimærket. Energiforbruget i de maskiner er ikke meget højere end i opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Den nye energimærkning er endnu ikke indført på tørretumblere, derfor finder du stadig plusser på energimærkningen.
2. Brug eco-programmet med omtanke
Nogle tørretumblere har et ecoprogram, så du kan spare strøm når du tørrer. Vores test viser at eco-programmet tørrer tøjet i kortere tid, så tøjet ikke altid bliver helt tørt. Ecoprogrammet er mest velegnet til tørring af klude og den slags, der hurtigere bliver tørt i modsætning til fx jeans.
Har du brug for skabstørt tøj, er du bedre tjent med at vælge et program, der tørrer tilstrækkeligt i første omgang, med mindre du er tilfreds med at lade tøjet eftertørre,
Hvis du kører ecoprogrammet to gange for at få tøjet tørt nok, sparer du ingen energi og så er det bedre at bruge et andet tørreprogram.
3. Brug ikke kvikprogrammet
Flere nye tørretumblere har et program, som kan tørre tøjet hurtigere. Programmet kan også hedde ekspres-programmer, speed-programmer osv.
Det kan umiddelbart virke som en smart ide at vælge en maskine, der hurtigt kan tørre sengetøjet eller den våde flyverdragt, men vi har testet programmet på en række tørretumblere, og vores test viser, at kvikprogrammerne ikke rigtig virker – i hvert fald ikke bedre end de almindelige programmer. Nogle maskiner virker slet ikke på kvikprogrammet, men efterlader tøjet drivvådt.
Til gengæld kan du ofte ikke fylde så meget tøj i tromlen og flere maskiner bruger mere energi på at tørre tøjet, end på et almindeligt tørreprogram uden at det er hurtigere.
4. Udnyt tørretumblerens kapacitet
Det er billigere at tørre én fyldt tromle end 2 halve. Har din tørretumbler-tromle samme kapacitet som din vaskemaskine, er der større sandsynlighed for at du får fyldt tromlen op hver gang.
5. Centrifuger tøjet godt, inden du tørrer det i tørretumbleren
Vælg højeste centrifugering på vaskemaskinen, hvis du ved, at du skal tørretumble dit tøj.
6. Fold tøjet ud
Fold tøjet ud, hvis det har slået knuder i vaskemaskinen og luk dynebetræk, så der ikke gemmer sig mindre stykker tøj inde i dem. Begge dele holder på fugten og øger tørretiden.
7. Tør flere typer tøj sammen
Læg dit strygetøj i med det øvrige tøj og kør et stryge-tørringsprogram. Tag strygetøjet ud og fortsæt almindelig tørring af resten.
8. Rens fnugfiltret
Rens fnugfiltrene efter hver tørring. Ellers blokerer det for cirkulationen, og tøjet er længere tid om at tørre.
9. Rens mikrofiltret ofte
Mikrofilteret foran kondensatoren skal også renses jævnligt. Vores test af tørretumblere viser, at energiforbruget ved tørring stiger markant, når filtret ikke er renset.
Displayet viser, hvornår det skal gøres, men vores tests viser, at displayet ikke altid fungerer optimalt. Derfor er det en god ide som minimum at rense mikrofilteret efter hver 3.-5. tørring. Så sikrer du dig, at det ikke fnugger til og dermed øger tørretiden – og prisen på din elregning.
Tørretumblere med selvrensende system sparer dig for besværet med mikrofilteret og vores test af tørretumbler viser, at selvrensende mikrofiltre virker.
10. Udnyt tørretumblerens varme
Bruger du en kondenstumbler, så vær opmærksom på, at den producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.
Vær dog opmærksom på, at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.
Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – som skader både huset og helbredet.
Undgå disse kemikalier i uldvaskemidler
I vores test indeholder 10 ud af 33 vaskemidler til uldtøj kemikalier, der kan give allergi eller som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Disse uldvaskemidler er uden uønsket kemi
Hver tredje vaskemiddel til uldtøj og hjemmestrik er gode valg uden uønsket kemi for din sundhed og miljøet. Se dem her.
Vaskepulver til kulørt vask: Enkelte indeholder uønsket kemi
I en ny test af vaskepulver til kulørt vask indeholder få produkter uønskede stoffer for miljø og sundhed. Se, hvilke stoffer du skal gå udenom i dit vaskemiddel.