Tørretumbler: Sådan bruger du den bedst | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tørretumbler: Sådan bruger du den bedst

Tørretumbleren er en energisluger, men ved at følge et par gode råd om brug og vedligehold kan du nedsætte energiforbruget ved tørringen en del.

Signe Bønsvig · Foto: iStock · 2. september 2021
Person bruger tørretumbler

Tørring udendørs er bedst

Energispareråd nummer 1 for tørring af tøj er helt at undgå tørretumbleren. Tør så vidt muligt tøjet udendørs. Om vinteren kan du også tørre tøj i det fri – det tager bare lidt længere tid.

Kan du ikke tørre tøj udenfor, så er tørretumbleren et godt alternativ.

Forbrugerrådet Tænk tester løbende kondens-tørretumblere med varmepumpe. I vores tørretumbler test ser vi både på, hvor godt maskinerne tørrer og deres energiforbrug.

8 råd til energivenlig tørretumbling

Energi kan du spare på flere måder, hvis tørretumbleren alligevel skal i brug

1. Vælg en A+++ mærket maskine

Kondenstørretumblere med varmepumpe får ofte A+++ energimærket. Energiforbruget i de maskiner er på niveau med opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Den nye energimærkning er endnu ikke indført på tørretumblere, derfor finder du stadig plusser på energimærkningen.

2. Udnyt tørretumblerens kapacitet

Det er billigere at tørre én fyldt tromle end 2 halve. Har din tørretumbler tromle samme størrelse som din vaskemaskine, så er der større sandsynlighed for at du får fyldt tromlen op hver gang

3. Centrifuger tøjet godt, inden du tørrer det i tørretumbleren

Vælg højeste centrifugering på vaskemaskinen, hvis du ved du skal tørretumble dit tøj

4. Fold tøjet ud

Fold tøjet ud, hvis det har slået knuder i vaskemaskinen og luk dynebetræk, så der ikke gemmer sig mindre stykker tøj inde i dem. Begge dele holder på fugten og øger tørretiden.

5. Tør flere typer tøj sammen

Læg dit strygetøj i med det øvrige tøj og kør et stryge-tørringsprogram. Tag strygetøjet ud og fortsæt almindelig tørring af resten.

6. Rens fnugfiltret

Rens fnugfiltrene efter hver tørring. Ellers blokerer det for cirkulationen, og tøjet er længere tid om at tørre.

7. Rens mikrofiltret ofte

Mikrofilteret foran kondensatoren skal også renses jævnligt. Vores test af tørretumblere viser, at energiforbruget ved tørring stiger markant, når filtret ikke er renset.

Displayet viser, hvornår det skal gøres. Vores tests viser, at dispalyet ikke altid viser hvornår du bør rense.  

Derfor er det en god ide som minimum at rense mikrofilteret efter hver 3.-5. tørring. Så sikrer du dig, at det ikke fnugger til og dermed øger tørretiden – og prisen på din elregning.

Tørretumblere med selvrensende system sparer dig for besværet med mikrofilteret.

Testen af tørretumbler viser, at selvrensende mikrofiltre virker.

8. Udnyt tørretumblerens varme

Bruger du en kondenstumbler, så vær opmærksom på, at den producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.

Vær dog opmærksom på at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.

Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – og skade både huset og helbredet.