Tørretumbler: 9 råd til energivenlig tørretumbling
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan sparer du energi, når du tørretumbler

Tørretumbleren er en energisluger, men ved at følge et par gode råd om brug og vedligehold kan du nedsætte energiforbruget ved tørringen en del.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 6. september 2023
Sådan sparer du strøm, når du tørretumbler

Imagecredit: Getty Images

Det bedste energispareråd, når du skal tørre tøj er helt at undgå tørretumbleren. Tør så vidt muligt tøjet udendørs. Du kan også tørre tøj udenfor om vinteren – det tager bare lidt længere tid.

Kan du ikke tørre tøj udenfor, så er tørretumbleren et godt alternativ.

Vi tester løbende kondens-tørretumblere med varmepumpe. I vores tørretumbler test ser vi både på, hvor godt maskinerne tørrer og deres energiforbrug. Med udgangspunkt i vores test får du her en række gode sparetips.

9 råd til energivenlig tørretumbling

Hvis du tørrer tøj i tørretumbleren, er der meget du kan gøre for at spare på energien. 

1. Vælg en A+++ mærket maskine

Kondenstørretumblere med varmepumpe får ofte A+++ energimærket. Energiforbruget i de maskiner er ikke meget højere end i opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Den nye energimærkning er endnu ikke indført på tørretumblere, derfor finder du stadig plusser på energimærkningen.

2. Brug eco-programmet med omtanke

Nogle tørretumblere har et ecoprogram, så du kan spare strøm når du tørrer. Vores test viser at eco-programmet tørrer tøjet i kortere tid, så tøjet ikke altid bliver helt tørt. Ecoprogrammet er mest velegnet til tørring af klude og den slags, der hurtigere bliver tørt i modsætning til fx jeans.

Har du brug for skabstørt tøj, er du bedre tjent med at vælge et program, der tørrer tilstrækkeligt i første omgang, med mindre du er tilfreds med at lade tøjet eftertørre,

Hvis du kører ecoprogrammet to gange for at få tøjet tørt nok, sparer du ingen energi og så er det bedre at bruge et andet tørreprogram.

3. Udnyt tørretumblerens kapacitet

Det er billigere at tørre én fyldt tromle end 2 halve. Har din tørretumbler-tromle samme kapacitet som din vaskemaskine, er der større sandsynlighed for at du får fyldt tromlen op hver gang. 

4. Centrifuger tøjet godt, inden du tørrer det i tørretumbleren

Vælg højeste centrifugering på vaskemaskinen, hvis du ved, at du skal tørretumble dit tøj.

5. Fold tøjet ud

Fold tøjet ud, hvis det har slået knuder i vaskemaskinen og luk dynebetræk, så der ikke gemmer sig mindre stykker tøj inde i dem. Begge dele holder på fugten og øger tørretiden.

6. Tør flere typer tøj sammen

Læg dit strygetøj i med det øvrige tøj og kør et stryge-tørringsprogram. Tag strygetøjet ud og fortsæt almindelig tørring af resten.

7. Rens fnugfiltret

Rens fnugfiltrene efter hver tørring. Ellers blokerer det for cirkulationen, og tøjet er længere tid om at tørre.

8. Rens mikrofiltret ofte

Mikrofilteret foran kondensatoren skal også renses jævnligt. Vores test af tørretumblere viser, at energiforbruget ved tørring stiger markant, når filtret ikke er renset.

Displayet viser, hvornår det skal gøres, men vores tests viser, at displayet ikke altid fungerer optimalt. Derfor er det en god ide som minimum at rense mikrofilteret efter hver 3.-5. tørring. Så sikrer du dig, at det ikke fnugger til og dermed øger tørretiden – og prisen på din elregning.

Tørretumblere med selvrensende system sparer dig for besværet med mikrofilteret og vores test af tørretumbler viser, at selvrensende mikrofiltre virker.

9. Udnyt tørretumblerens varme

Bruger du en kondenstumbler, så vær opmærksom på, at den producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.

Vær dog opmærksom på, at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.

Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – som skader både huset og helbredet.