For svært at sammenligne elaftaler
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Elselskaberne gør køb af strøm unødigt komplekst for forbrugerne 

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 12. december 2023

Det er svært at gennemskue, hvor du får den bedste elaftale. Markedet er præget af flere elselskaber, der bruger aggressiv markedsføring og telefonsalg til at lokke og presse forbrugere til at skifte selskab. Og der er ikke meget hjælp at hente fra den officielle hjemmeside, der skulle give forbrugerne overblik. 

Hvis du på en adresse i Nordsjælland går ind på elpris.dk og søger på elaftaler til en bolig med et forbrug på cirka 6.000 kWh årligt, får du en liste med næsten 150 forskellige produkter. 

For hvert selskab er der listet mange forskellige produkter – fx er der syv forskellige aftaler fra elselskabet Vindstød præsenteret på siden.  

“I dag er det meget svært at gennemskue, hvad der er den mest fordelagtige elaftale for dig, og det er især meget svært at gennemskue, hvad der reelt giver den laveste pris. Vi kan se, at de elselskaber, der på elpris.dk fremstår som nogle af de billigste, er blandt de selskaber, der i vores test er de dyreste, og det skyldes, at blandt andet særlige introduktionstilbud kan få dyre selskaber til at fremstå billige,” siger forbrugerpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk Christian Sand.  

Kompliceret produkt

El er det samme produkt, uanset hvor du køber det, og det er meget kompliceret, hvordan det du reelt betaler pr. kWh er sammensat. Samtidig ligger prisen på el ikke fast med en variabel, timeafregnet prisaftale. Så de priser, du typisk bliver præsenteret for, er, hvad selskabet estimerer, du kommer til at betale.  

“Vi kan se på de henvendelser, vi får fra forbrugere, at der er mange forbrugere, som har svært ved at forstå, hvorfor de skal betale det, som de betaler. For samtidig med at produktet i sig selv er kompliceret, er den typiske elregning meget svær at forstå,” siger Christian Sand.  

Noget af det, som kan være svært at forstå, er, at det er elselskaberne, der opkræver tariffer for transport af strøm. Det er dog ikke elselskabet, der står for transporten af strømmen, og pengene opkræves på vegne af dit lokale netselskab. Det er også elselskaberne, der opkræver afgifter på strømmen, men det gør de på vegne af staten. 

Det burde være simpelt

Egentlig burde elmarkedet være simpelt, for vi betaler grundlæggende det samme for strømmen, som købes via den store elbørs Nord Pool, og her betaler alle det samme pr. kWh, alt efter om de bor i Øst- eller Vestdanmark. Det er, når elselskaberne skal sælge strømmen videre til forbrugerne, at kompleksiteten skabes.  

“Normalt plejer vi at sige, at det er positivt, at forbrugerne har flere produkter at vælge mellem, men i det her tilfælde er den store mængde af produkter med til at gøre elmarkedet uoverskueligt, og de uigennemskuelige elpriser gør det kun værre,” siger Christian Sand.  

Noget af det, som gør priserne på el forskellig fra elaftale til elaftale, er den merpris, som elselskabet lægger oven i den pris pr. kWh, som er bestemt på elbørsen Nord Pool – den såkaldte spotpris. Det tillæg kan være meget lavt, fra 0 ører pr. kWh til over 1 krone pr. kWh.  

“Denne merpris, som i øvrigt kaldes for ‘spottillæg’, oplyses ikke altid selvstændigt, når elselskaberne præsenterer deres elaftaler. Hos nogle selskaber er det muligt at finde frem til spottillægget, men der er også selskaber, som simpelthen bare ikke oplyser om det,” siger Christian Sand.  

Hos nogle selskaber er det muligt at finde frem til spottillægget, men der er også selskaber, som simpelthen bare ikke oplyser om det. Christian Sand Politisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk

Spottillægget har stor betydning for din elregning – især hvis du har et højt strømforbrug, fordi tillægget lægges oven i hver eneste kWh, du forbruger, uanset om den rene elpris på elbørsen er lav eller høj.  

Derudover skal du betale forskellige typer af gebyrer og tillæg hos flere elselskaber. Det kan betyde, at selve abonnementsprisen fremstår som lav. Til gengæld skal du betale et månedligt betalingsgebyr eller lignende, som hæver den samlede pris. På samme måde kan et spottillæg på 0 ører hænge sammen med en meget høj abonnementspris.  

”Det er meget svært og utrygt at agere på elmarkedet som forbruger, når alle tillæg og gebyrer ikke oplyses tydeligt, og det uacceptabelt, da elektricitet er et helt basalt forsyningsprodukt. Det skader samtidig konkurrencen på elmarkedet, når forbrugerne ikke let kan gennemskue, om de kan spare penge ved skift til et andet selskab. Derfor mener vi i Forbrugerrådet Tænk, at alle priseelementer for elprodukter skal være lettilgængelige for forbrugerne både på elpris.dk og selskabernes egne hjemmesider – ligesom vi kender det fra bankområdet, hvor opdaterede prislister på bankernes hjemmesider er at finde,” siger Christian  Sand.

Nogle selskaber skjuler deres pris

Siden vi i marts 2023 testede elselskaber, er flere selskaber begyndt at være mere tydelige omkring tillægget til spotprisen. Fx skriver Go’ Energi tydeligt på deres produkter, hvad deres tillæg til spotprisen fra Nord Pool er pr. Kwh.  

“Det er noget, som vi kun kan opfordre flere selskaber til at gøre. Elprisen er noget, som forbrugerne er begyndt at interessere sig for i meget høj grad, og derfor skal det også være tydeligere, hvordan elpriserne er sammensat. Vi mener, at alle priser og gebyrer tydeligt skal fremgå på selskabernes hjemmesider og ved indgåelse af en elaftale. Det vil sige spottillæg, abonnementspris og alle gebyrer uanset art." 

"Det kan sammenlignes med den gennemsigtighed, vi fx har arbejdet for i flere år, når det kommer til priser på lån. Her skal alle långivere oplyse deres priser og årlige omkostninger i procent (ÅOP), og hvad lånet kommer til at koste i kreditomkostninger, så det er muligt for forbrugere at sammenligne priser på tværs af långiverne,” siger Christian Sand. 

Vi mener, at alle priser og gebyrer tydeligt skal fremgå på selskabernes hjemmesider og ved indgåelse af en elaftale. Det vil sige spottillæg, abonnementspris og alle gebyrer uanset art. Christian Sand Politisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk

I dag er det ikke muligt nemt og hurtigt at overskue, hvad spottillægget er på de mange forskellige elaftaler, man kan vælge mellem. Ved indsamlingen af data til vores test af elselskaber viste det sig, at en række selskaber ikke oplyser spottillægget særskilt på deres hjemmeside. Selv efter vores henvendelse er der flere selskaber, der enten ikke har villet oplyse eller bekræfte deres priser - eller som slet ikke er vendt tilbage. 

“Det er uacceptabelt, at flere elselskaber ikke vil oplyse eller bekræfte, hvad de tager i spottillæg. Det betyder simpelthen, at de sælger en vare, som de ikke vil oplyse prisen på. Det gør det umuligt at udregne en pris, der kan sammenlignes med andre priser,” siger Christian Sand. 

Billigste elaftale?

Forsyningstilsynet driver prisportalen elpris.dk til sammenligning af elpriser med prisberegninger, men i dag er det ikke muligt at gennemskue priser og produkter på grund af fejlagtig indberetning fra elselskaber. 

De nuværende prisberegninger med en estimeret pris pr. kWh giver i dag ikke forbrugerne et reelt og korrekt overblik, fordi spottillæg, abonnementspris og gebyrer indberettes forskelligt, og der ikke føres tilstrækkelig kontrol med indberetningerne. Derudover er der i mange tilfælde tale om introduktionstilbud.  

Forbrugerrådet Tænk mener, at elpris.dk skal ændres, så spottillæg, abonnementspris og alle gebyrer fremgår tydeligt for hvert elselskab. Forsyningstilsynet har varslet, at de arbejder på at ændre elpris.dk.