Sådan fjerner du pletter på tøj
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Pletfjerning: Sådan fjerner du pletter på tøj

Pletter på skjorten eller kjolen kan være svære at få af. Har du spildt rødvin, olie eller chokolade? Få 7 tips til at fjerne de genstridige pletter.

Christel S. Kirkeby · Foto: Getty Images · 28. juni 2022
Person er ved at vaske tøj

Skjorter, hvide sommerkjoler og børnetøj får hurtigt pletter, som er svære at fjerne i en almindelig tøjvask. Men skal du lægge tøjet i blød eller bruge opvaskemiddel?

Behandler du pletterne på den rigtige måde, kan du beholde dit tøj længere. Det er godt for både klimaet og miljøet.

7 tips til effektiv pletfjerning:

Spar penge, hjælp klimaet og miljøet og undgå samtidig at smide dit tøj ud før tid ved at følge disse 7 tips om pletfjerning.

1. Læg tøjet hurtigt i blød

Har du lige spildt? Så læg tøjet hurtigt i blød. Du skal undgå, at pletten tørrer ud.

Smør koncentreret opvaskemiddel på pletten med en blød svamp eller din finger. Lad tøjet ligge i blød i cirka 5 timer, inden du vasker det.

Skyl evt sæben af i rindende koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

2. Vælg et godt vaskemiddel

Ikke alle vaskemidler er lige gode til at fjerne pletter. Vælg et vaskemiddel til din tøjvask, der effektivt fjerner små pletter på dit tøj. Så er du allerede kommet langt i kampen mod pletter.

Undgå alternativer til vaskemidler som for eksempel vaskenødder, og vaskemiddel uden enzymer. Alternativerne skulle være miljørigtige, men er dårlige til at fjerne pletter.

3. Vaskepulver er bedre end flydende vaskemiddel til hvid vask

Har du små pletter på din hvide skjorte eller bukser? Så skal du bruge vaskepulver til hvidt tøj til at vaske tøjet.

Vaskepulver til hvid vask indeholder blegemiddel, og det gør flydende vaskemiddel ikke.

4. Vurdér den enkelte plet

Vurdér pletterne fra gang til gang. Forskellige typer af pletter har brug for forskellig behandling. Vær opmærksom på, at blegemiddel kan ændre farven på dit kulørte tøj.

  • Fedtpletter som olie, makeup og mayonnaise skal du smøre opvaskemiddel på mindst en time, før du vasker tøjet.
  • Farvede pletter fra eksempelvis te, kaffe og bær fjerner du mest effektivt med et vaskemiddel eller pletfjernerprodukt, der har blegemiddel i.
  • Blodpletter fjerner du med koldt vand

5. Pletfjerner: Afprøv på ikke synligt sted

Pletfjerner kan du bruge til både hvid og farvet vask. Pletfjerner kan indeholde sæbestoffer, enzymer og blegemiddel, og du kan købe det til at forbehandle dit tøj eller til at komme i vaskemaskinen.

Pletfjerner er ikke nødvendigvis bedre end iblødsætning med opvaskemiddel. Men pletfjerner med blegemiddel er god til at få farvede pletter væk.

Er du nervøs for, at pletfjerneren bleger dit kulørte tøj? Så kan du afprøve produktet på et ikke synligt sted på tøjet, inden du går i gang med at behandle pletten.

Af hensyn til miljøet skal du kun bruge pletfjerner, når der er behov for det.

6. Doser vaskemiddel rigtig

Tøjet bliver ikke renere af, at du putter ekstra sæbe i maskinen. Men af miljømæssige hensyn er det vigtigt, at du ikke bruger mere sæbe end højst nødvendigt. Hvor meget sæbe du skal bruge er afhængig af mængden af tøj, vandets hårdhed m.m.

7. Vask ved den rigtige temperatur

Fedtpletter kan være særlig genstridige. Vores test af kulørt vaskemiddel viser, at fedtpletter nemmere forsvinder i den almindelige tøjvask, hvis du vasker tøjet på 40°C frem for 30°C.