Naturgas: Sådan sparer du på gassen
Prisen på naturgas har svinget meget i de seneste år. Få hjælp til at finde den billigste leverandør og forhindre, at gasregningen stikker af.
Naturgas er et fossilt brændstof, du kan bruge til at opvarme din bolig med. Det er billigere og mindre miljøbelastende end opvarmning med olie.
Naturgas kan leveres til stort set alle danske husstande – dog med undtagelse af et par enkelte danske øer. På de fleste naturgasleverandørers hjemmeside kan du indtaste dit postnummer og se, om du kan få leveret naturgas på din adresse.
Naturgasmarkedet i Danmark er frit. Det betyder, at du selv kan vælge din leverandør og hvilket naturgasprodukt, du vil have.
En del af den danske naturgas kommer fra Rusland. Du kan ikke som forbruger fravælge gas, der kommer fra Rusland.
Sådan bliver dit gasforbrug aflæst og opgjort
Selvom du har en gasmåler, kan dit gasselskab ikke se, hvor meget gas du bruger præcist hvornår. De er derfor nødt til at lave et kvalificeret gæt på, hvornår du har brugt gassen, når de skal sende dig en regning. I regnestykket bruger de tre forskellige informationer:
- Dine personlige kvartalsvise målinger
- Målinger af, hvordan det månedlige forbrug har været i dit lokalområde
- Den månedlige pris på gas
Dit forbrug i et kvartal fordeles ud månederne, så det passer til forbruget i dit lokalområde. Det betyder, at du ikke nødvendigvis får den fulde gevinst at se på regningen, hvis du er ekstra god til at spare på gassen i de måneder, hvor den er dyrest.
Tjek dit gasforbrug, før du vælger dit abonnement
Du får den bedste pris, hvis du vælger abonnement ud fra dit gasforbrug. Start derfor med at undersøge, hvor meget gas du bruger.
Dit forbrug kan du se på dine regninger. Find ud af, hvor meget gas du brugte sidste år, eller log ind på din gasleverandørs hjemmeside og se, hvordan dit forbrug er.
Prisen på din naturgas kan enten være fast eller variabel. Vælger du en fastprisaftale, låser naturgasselskabet prisen for dig. Det betyder, at du kender til prisen på din naturgas i en længere periode. Det kan for eksempel være tre måneder eller et år ud i fremtiden.
Det gør du ikke, hvis du vælger en aftale med variable gaspriser. De ændrer sig nemlig løbende i takt med gasmarkedet.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Forbrugerrådet Tænk mener: Forbrugerne skal have klar besked om nye opvarmningskilder
”Selvom gas på sigt skal udfases som opvarmningskilde, er der fortsat knap 400.000 husstande, der opvarmes med gasfyr. En del af disse husstande har lange udsigter til, at deres gasfyr bliver erstattet af fjernvarme, eller de fx kan investere i en varmepumpe. Det er stort privatøkonomisk valg.
Det er nødvendigt, at politikere og myndigheder holder grundigt øje med udviklingen i gaspriserne og samtidig sikrer klarhed, om hvorvidt og hvornår husstande med gas kan tilkobles fjernvarme. De forbrugere, der ikke kan få fjernvarme, skal have lettilgængelige råd og vejledning om valg af varmepumpe eller andre opvarmningskilder.”
Christian Sand, forbrugerpolitisk rådgiver
Sådan finder ud ud af, hvor meget strøm dit apparat bruger
Hvad betyder det for din elregning at skifte til LED-pærer, og at du fx vælger en støvsuger med 600 watt i stedet for 2.000 watt? Bliv klogere her.
Gasfyret bliver: Jacob ærgrer sig over, at fjernvarmen er alt for dyr
Beboerne i et villakvarter i Brøndby Strand stemte ja til at få udrullet fjernvarme, men ikke alle var tilfredse, for etableringsprisen er simpelthen for høj, siger en af beboerne.
Skal du have fjernvarme?
Har dit hus gas- eller oliefyr? Så skal du skifte til enten fjernvarme eller varmepumpe.