Nu skal der ryddes op på elmarkedet
Torsdag præsenterede Regeringen et udspil, der skal gøre op med nogle af de grundlæggende problemer, som findes på elmarkedet. Direktør i Forbrugerrådet Tænk, Winni Grosbøll er glad for, at der nu er udsigt til et trygt energimarked for forbrugerne.

Der er gode nyheder for de mange forbrugere, som er godt trætte af fx ikke at kunne gennemskue deres elregning. Og der er dårlige nyheder for elselskaber, der tilsyneladende har kunnet begå ulovligheder uden nogen særlige konsekvenser.
I dag har Regeringen nemlig med Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen lanceret et udspil, som skal rydde op i det, Forbrugerrådet Tænk har kaldt ’Det vilde vesten’.
”Elmarkedet er et af de mest uigennemskuelige og usikre markeder, vi som forbrugere kan begå os i, så derfor er det glædeligt, at der nu er udsigt til, at der bliver ryddet op,” siger direktør i Forbrugerrådet Tænk Winni Grosbøll, som byder det nye udspil velkommen.
”Det er et område, hvor vi de sidste par år har oplevet stor frustration fra forbrugerne – og med god grund,” siger hun.
Oprydningen på elmarkedet er tiltrængt
Da Forbrugerrådet Tænk sidste år testede 85 elaftaler, dumpede en tredjedel af dem. Mange af selskaberne dumpede på grund af lovbrud, aggressiv markedsføring og skjulte priser.
Men mange af de problemer vil nu blive ryddet af vejen for forbrugerne med det nye udspil fra Regeringen. Regeringens udspil indeholder ni initiativer, som bl.a. skal gøre det lettere at udstede bøder til elselskaber, der bryder loven og indfører en økonomisk barriere for elselskaberne for at komme ind på markedet.
”Alt for mange gange har vi set plattenslagere snyde de danske elkunder på det groveste. Du skal kunne stole på elhandlerne - og de fleste er af den hæderlige slags. Desværre bliver de hæderlige presset af nogle få brodne kar, som vi skal have skovlen under. For disse kyniske lykkeriddere har ikke plads i en branche, hvor det er en tillidssag at sælge el – for det er jo noget, vi er helt afhængige af i vores hjem og vores hverdag. Med tiltagene her gør vi det tryggere for kunderne at købe strøm – og så sætter det forhåbentligt en stopper for de fuldstændige forargelige fup-forretninger, som brodne kar i elbranchen driver,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Forbrugernes input kan blive til lovgivning
I 2023 indsamlede Forbrugerrådet Tænk input fra forbrugerne om deres oplevelser med elselskaber, og hvad de synes kunne gøres bedre på elmarkedet. De input blev grundlaget for de forslag til et trygt energimarked, som Forbrugerrådet Tænk lancerede samme år.
Regeringens udspil lægger helt i tråd med Forbrugerrådet Tænks udspil og adresserer dermed mange af de problemer, som forbrugerne påpegede i 2023.
”Som vi påpegede i vores eget energiudspil for et par år siden, så var der behov for en gennemgribende oprydning, og det kan vi med tilfredshed konstatere, at der kommer med dette forbrugerudspil på el-området, hvis alle initiativer bliver ført ud i livet”, siger Winni Grosbøll.
Sværere for useriøse elselskaber at komme ind på markedet
Elselskaber, der bruger aggressiv markedsføring til hurtigt at få en masse kunder og kort efter videresælge selskabet. Selskaber, der ikke betaler tidligere kunder deres tilgodehavender og som lukker og åbner igen i nye navne for at slippe for konsekvenserne. Det er den virkelighed, forbrugerne møder på elmarkedet.
I det nye forbrugerudspil på el-området foreslår Regeringen at lave en økonomisk barriere for at oprette et elselskab. Konkret foreslår den, at en virksomhed skal betale et depositum på en million kroner for at starte sin virksomhed.
Det kan være med til at rydde ud i de useriøse virksomheder, som findes på elmarkedet, mener Winni Grosbøll.
”Det er især brodne kar, der gør markedet så usikkert for forbrugerne. For der er heldigvis også mange gode og ærlige elselskaber, som forbrugerne trygt kan være kunde hos.”
Hårdere straffe til elselskaber, der bryder loven
En anden vigtig del af Regeringens udspil, der ifølge Winni Grosbøll kan være med til at gøre elmarkedet mere trygt for forbrugerne, er de udvidede muligheder for at slå hårdere ned på de elselskaber, der ikke betaler de penge tilbage, de skylder forbrugerne eller som bryder loven ved aggressiv markedsføring. Samtidig bliver der strammet op i forhold til reglerne om telefonsalg, så det ikke længere vil være muligt for elselskaber at ringe dig op og indgå en aftale, uden at du efterfølgende bekræfter det med MitID.
Der er eksempler på elselskaber, der får fat i forbrugernes cpr-nummer for så at oprette dem som kunde hos sig, uden at forbrugeren hverken har givet samtykke eller ved, at det sker. Politianmeldelser og bøder er tilsyneladende ikke nok til at sætte en stopper for det.
Først og fremmest har jeg oplevet at blive ringet op af useriøse elselskaber, som ofte forsøger at vildlede mig under indtryk af, at de rent faktisk kan se min nuværende regning fra et andet selskab og hævder, at jeg kan spare en masse. Erik, Gilleleje Fra Forbrugerrådet Tænks energiudspil, som blev udarbejdet på baggrund af konkrete input fra flere hundrede forbrugere
Regeringen foreslår nu at give mulighed for at sætte virksomheder i karantæne, hvis de bryder reglerne. På den måde kan de for en periode blive udelukket fra at få nye kunder. Rent teknisk foreslår regeringen at gøre det gennem DataHub, der er et centralt og uafhængigt it-system, som ejes og drives af den offentligt ejede virksomhed Energinet. Ved at udelukke virksomheder fra DataHub har de ikke mulighed for at få nye kunder.
Samtidig lægger Regeringen op til at styrke mulighederne for at give væsentligt større bøder til elselskaberne og at det skal fremgå på prissammenligningssiden elpris.dk, hvis virksomheden har brudt reglerne.
Det bliver nemmere at forstå din regning
Spotpris, nettarif, netabonnement og systemydelser. Det er eksempler på betegnelser, som du kan finde på din elregning. Men det kan være svært at gennemskue, hvad ordene egentlig dækker over, og sammenligne priserne mellem forskellige selskaber. Særligt fordi forskellige elselskaber kan bruge forskellige ord for den samme ting.
I Regeringens udspil foreslår den, at man via lovgivning ensretter ord og begreber på elmarkedet. Ligesom at man vil give forbrugerne bedre mulighed for selv at kontrollere deres regning.
Og så vil vi selvfølgelig følge op på, at initiativerne kommer ud til forbrugerne, så de får glæde at de gode tiltag her i udspillet. Winni Grosbøll Direktør i Forbrugerrådet Tænk
”Det er noget, vi hører fra rigtig mange forbrugere, at de er frustrerede over. Derfor er vi også meget tilfredse med, at Regeringen nu lægger op til at gøre det nemmere at gennemskue, hvad man betaler for,” siger Winni Grosbøll.
Blandt de i alt ni initiativer i Regerings nye forbrugerudspil for elmarkedet, er der bl.a. også forslag om at stramme reglerne for aconto-betaling, og overordnet mener Winni Grosbøll, at det er et godt udspil, der adresserer langt de fleste problemstillinger, som Forbrugerrådet Tænk har peget på.
”Men vi kommer selvfølgelig til fortsat at holde øje med markedet og teste elselskaber. Og så vil vi selvfølgelig følge op på, at initiativerne kommer ud til forbrugerne, så de får glæde at de gode tiltag her i udspillet,” siger hun.

Du betaler din elregning i blinde
Det er enormt kompliceret og vanskeligt selv at tjekke, om du egentlig betaler den rigtige pris for din elektricitet. Tallene bør gøres tilgængelige ved lov, mener Forbrugerrådet Tænk.

Skal du sige ja til en ny elaftale for at få rabat på tv'et?
Var det noget med en elaftale til det fjernsyn? I butikker som Elgiganten og Power kan du få tilbudt rabat, hvis du skifter elselskab, men det er ikke sikkert, elaftalen er rabatten værd, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Skal du vælge fast eller variabel elpris?
De fleste kan spare penge ved at vælge en elaftale med variabel, timeafregnet elpris i stedet for en fastprisaftale. Bliv klogere her.