Fordele og ulemper ved ledningsfrie støvsugere | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Ledningsfri støvsuger: Fordele og ulemper

Ledningsfrie støvsugere virker smarte, men hvordan klarer de rengøringen? Vi giver dig et overblik over fordele og ulemper ved de trådløse støvsugere her.

Julie Damkjær · Foto: Getty Images · 27. september 2021
Person rengør et rum med en ledningsfri støvsuger

Ledningsfrie støvsugere er batteridrevne støvsugere, du lader op før brug. Støvsugerposen er fjernet, og i stedet er der en beholder, du tømmer direkte i skraldespanden.

Ledningsfrie støvsugere kaldes også stangstøvsugere, fordi alle delene sidder fast på en stang.

Håndstøvsugere er inkluderet i mange af modellerne, og den type kaldes 2-i-1.

Den ledningsfri støvsuger bliver mere og mere populær

Stangstøvsugeren vinder frem, fordi den er mindre end den almindelige støvsuger og giver indtryk af at være nemmere at bruge.

Støvsuger du tit, måske hvis du har små børn eller kæledyr, kan den være praktisk.

I et sommerhus eller en campingvogn, hvor der ikke er så meget opbevaringsplads, kan den også være god, med mindre du vælger en model med meget tilbehør.

Vi tester ledningsfrie støvsuger løbende. Gennem vores test har vi samlet en masse erfaringer omkring de fordel og ulemper, der er med de batteridrevne stangstøvsugere.

Ledningsfri støvsuger eller almindelig støvsuger?

En ledningsfri støvsuger kan ikke umiddelbart erstatte en almindelig støvsuger. Vores test viser, at stangstøvsugerne har problemer med helt grundlæggende rengøringsopgaver, og er ikke så hurtig og enkel at bruge, som man skulle tro.

Suger ikke godt nok

Sugestyrken på de ledningsfrie støvsugere er generelt for lav til at få skidt op fra sprækker. Desuden falder sugestyrken i takt med, at beholderen fyldes op og batteriet mister strøm.

Håndstøvsugerne, som nogle af stangstøvsugerne kan laves om til, er også udfordrede på støvsugningen. Motoren blæser nemlig så meget ved flere af dem, at de blæser skidtet væk i stedet for at suge det op.

Mundstykkerne er besværlige

Mundstykkerne kan give problemer, når du støvsuger. Større stykker skidt som majsflager bliver typisk skubbet foran stangstøvsugeren, og du skal løfte støvsugeren for at suge dem op. Det er besværligt, for en ledningsfri støvsuger vejer mere end et almindeligt støvsugerrør.

På flere af modellerne gør formen på hovedet det svært at komme helt ud i kanter og hjørner.

Mange ledningsfrie støvsugere har derfor ekstra tilbehør i form af forskellige mundstykker. Mundstykkerne skal optimere støvsugningen og kompensere for den generelt dårligere sugevne.

De mange mundstykker gør det dog mere besværligt at støvsuge, hvis du hele tiden skal skifte mundstykke undervejs, og alle de forskellige dele kan fylde en del, når du skal opbevare støvsugeren.

Batteriet holder ikke

Batterilevetiden er i praksis så kort, at du ikke kan nå at rengøre et større område, før støvsugeren løber tør for strøm.

Producenterne angiver ofte en batterilevetid, du ikke kan regne med. Levetiden, der står på pakken, gælder tit for rengøring i sparefunktion. I praksis skal du skrue de ledningsfrie støvsugere op på maksimal sugestyrke for at kunne gøre rent. 

Vores test viser batteriernes reelle levetid mellem hver opladning. Her holder de fleste batterier maks. 20 minutter ved fuld sugestyrke, og derefter er der flere timers opladningstid.

Ledningsfrie støvsugere har problemer med rengøring

Forbrugerrådet Tænk har testet 82 ledningsfrie støvsugere for at se, hvor gode de er til at gøre rent. Vi har testet dem for deres evne til at suge støv, krummer og hår op fra forskellige underlag og desuden for brugervenlighed, batterilevetid, energiforbrug og støj.

Testen viser, at stangstøvsugerne har problemer med en række af opgaver. Det er især støvsugernes sugeevne og batterilevetiden, som giver problemer.

Log ind eller bliv medlem

Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Besværlig at rengøre

De roterende børstehoveder på mundstykket kræver lidt ekstra rengøring. Hår og støv sætter sig i børsterne, så de skal renses for at støvsugerens mundstykke fungerer optimalt.

De ledningsfrie støvsugere er poseløse, og det betyder, at det godt kan svine, når du tømmer støvbeholderen ned i skraldespanden.

Dyrt at droppe ledningen

Prisen på de ledningsfrie støvsugere er, sammenlignet med almindelige støvsugere, generel høj.

Når stangstøvsugerne overordnet set rengør dårligere end almindelige støvsugere, får du mindre støvsuger for pengene i dem.

Ledningsfrie støvsugere fungerer bedst som supplement til de almindelige støvsugere, men du bør overveje, om en god fejebakke på en stang og en lille kost til et par hundrede kroner måske kan meget af det samme.