Hvor godt kværner kaffekværnerP| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kaffekværne: Så godt kværner de

Kaffe­kværnen kan være en god investering for at få det bedste ud af kaffebønnerne. Gå efter en kværn, der matcher dit behov, og vælg den, der er bedst til din foretrukne kaffetype. Få hjælp til at vælge her.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 9. maj 2016
Kaffekværn

Kaffekværne er ikke lige gode til alle typer kaffe

Færdigmalet kaffe kan smage fint ved de første par kaffebrygninger. Men efter kort tid damper aromaen af, og ­kaffen mister smag, så du ikke får det fulde ud af den indkøbte kaffe. Med en kaffekværn kan du selv male bønnerne lige før brygning.

Vores test viser, at nogle af kaffekværnene er bedst til at male bønnerne fint til espresso, mens andre er bedre til maling af eksempelvis grov kaffe til stempelkande. Nogle kværne er store og vejer flere kilo, mens andre er lette og små, og dermed fylder mindre.

Meget kaffekværn for pengene

Pris og kvalitet følges ikke ad. Testvinderen er i den billige ende til cirka 350 kroner. 4 modeller koster fra omkring 1.000 kroner, men de når ikke op i top-3 i testen, og den dyre Ascaso i-mini ender nederst i testskemaet.

Førstegangskøbere af kaffekværne før kan overveje at begynde med en lille og billigere model. Tjek kapaciteten, så du ikke behøver kværne flere gange.

Forbruget af bønner er cirka 60 gram bønner pr. liter vand til stempelkande- og filterkaffe samt 125 gram pr. liter til en mokkakande.

Kværningsgraden af din kværn er vigtig at afprøve, da der ikke er nogen standard for finhed til de forskellige kaffetyper.  

Kværn er bedre end kniv

Kaffekværne kaldes også i nogle tilfælde kaffemøller, men navnet siger ikke noget om typen eller kvaliteten af kværningen.

Simple modeller er små, relativt billige, og de skærer kaffebønnerne i stykker med en kniv ligesom en blender.

De bedste kværne i testen til at male ensartet har kværnblade, koniske – kegleformede – eller flade. Malingsgraden kan indstilles i modsætning til kværne med kniv.

Testens bedste modeller er konstrueret med regulære kværne, og de kan ramme den samme indstilling hver gang. Med de små kaffekværne med knivblade skal man hver gang vurdere, hvornår kaffen er kværnet færdig, så det kan være svært at ramme den ønskede malingsgrad. Kaffen kan derfor få en del grums i bunden af stempelkan