Hækkeklipper: El, akku eller benzin - Hvad skal jeg vælge?
Hvilken type hækkeklipper passer til dig og din hæk? Læs om fordele og ulemper ved el-, akku- og benzinhækkeklipper
Hækkeklipperen er uundværlig i haver med hæk. Men hvilken hækkeklipper er den rigtige for dig? Forbrugerrådet Tænk har testet hækkeklippere og ser på fordele og ulemper.
Hækkeklippere findes der overordnet 3 typer af:
- Eldrevet med batteri
- Eldrevet med ledning
- Benzindrevet
Hvilken hækkeklipper, der passer bedst til dig, afhænger af mange ting. Bliv klogere på fordele og ulemper ved de 3 typer og undgå fejlkøb.
Hækkeklipper med batteri:
Hækkeklippere med batteri (akkuhækkeklippere) vinder frem og kvaliteten er god. Forbrugerrådet Tænks test af hækkeklippere viser, at de gode akkuhækkeklippere sagtens kan konkurrere med elhækkeklippere med ledning.
Vores test viser, at et batteri holder til at klippe hæk imellem 30- og 80 minutter. Vælger du en batterimodel, så overvej derfor, om du skal investere i 2 batterier, hvis du har meget hæk.
Du skal ofte købe batteriet til hækkeklippere ved siden af, men du kan også finde tilbud hvor batteri og hækkeklipper kommer i en sampak. Så husk at undersøge om akkuhækkeklipperen kommer med batteri, når du fx sammenligner priser
Har du allerede en plæneklipper med batteri, så vælg en hækkeklipper, som bruger samme batteri. Du sparer udgifter til batteri, og du kan overveje at investere i et stærkere batteri, som kan bruges til alle dine haveredskaber.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Elektrisk hækkeklipper med ledning:
Elektrisk hækkeklipper med ledning findes i mange hjem. Forbrugerrådet Tænks test viser, at de elektriske hækkeklippere klipper godt og er brugervenlige.
Priserne på elhækkeklippere er fornuftige. De testede hækkeklippere koster melem 500 - 2.000 kroner, og det er muligt at finde en fornuftig billig maskine.
Hækkeklippere med ledning kræver en forlængerledning, og det kan begrænse rækkevidden. Til gengæld er haveredskabet ofte lettere at bære, fordi du ikke skal løfte batteri eller benzintank.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Benzindreven hækkeklipper:
Benzindrevne hækkeklippere er mest benyttet af gartnere og andre profesionelle havefolk.
De benzindrevne hækkeklippere kræver ofte sikkerhedsudstyr som for eksempel høreværn. Benzinhækkeklippere kræver noget mere vedligeholdelse end de eldrevne typer. De er tunge at bære på, og de belaster miljøet.
En benzinhækkeklipper har ingen begrænsninger til rækkevidde og kan klare store områder og tykke grene.
Fordele |
Ulemper |
---|---|
|
|
Hvilken slags hæk har du?
Hvilken type af hækkeklipper du skal købe, afhænger i høj grad af, hvilken slags hæk du har, og hvor den står i forhold til dit hus. Start med at overveje disse forhold:
Hvor er den hæk, du skal klippe?
Kan en forlængerledning nå hen til hækken fra nærmeste strømudtag, eller vil en model uden ledning være en bedre løsning?
Hvor mange meter hæk skal du klippe?
Kan du klippe den inden for en time, eller vil det tage længere tid? Så skal du overveje ekstra tilkøb af batteri eller en model med ledning.
Hvor høj er din hæk?
Kan du nå toppen uden en stige, eller har du brug for en hækkeklipper med teleskopskaft? Sådan en kan nå langt og vinkles, så du også kan klippe toppen af din hæk med fødderne sikkert på jorden.
Har du mange hække?
Så vær opmærksom på, at et længere blad på din maskine vil klare arbejdet hurtigere end en med kort blad.
Små eller få hække?
Har du kun små hække kan det hele måske klares med en helt almindelig hækkesaks eller en mindre batteridreven klipper, hvor du ikke behøver skele så meget til arbejdstiden per opladning.
Hvilke funktioner har du brug for?
Vægt, bladlængde og klippedybde er faktorer med stor betydning for, om din nye hækkeklipper matcher dine forventninger.
- Bladlængde: Angiver hvor stort et ”klip” maskinen tager af gangen. De fleste ligger mellem 40 og 60 cm. Med et langt blad er du typisk hurtigere færdig med arbejdet.
- Klippedybde: Jo større klippedybde, jo tykkere grene kan du klippe. Se klippedybden under hvert produkt i vores test.
- Teleskopskaft: Skal du nå højt op, kan du overveje en maskine med teleskopskaft.
- Vægt: Jo mere maskinen vejer, jo hårdere bliver arbejdet i længden. Du kan se vægten på de forskellige maskiner i vores test.
- Ledningslængde: Tjek altid hvor lang en ledning/forlænger, du har brug for inden køb.
- Batteri: Hvis arbejdstiden for et batteri ikke rækker langt nok til dit havearbejde, så vær opmærksom på opladningstiden, og om der følger ekstra batteri med.
Algemidler kan forurene miljøet
Fliserens, terrasserens og andre algemidler kan indeholde stoffer, der forurener miljøet. Få gode råd til at skåne miljøet, når du fjerner alger.
Gør haven klar uden brug af sprøjtemidler
Pesticider mod ukrudt eller sprøjtemidler mod skadedyr kan skade plante- og dyrelivet i din have. Se her, hvad du kan gøre.
Haveredskaber: Skal du eje eller leje?
Hækkeklippere, kædesave og kompostkværne kan du leje i stedet for at købe - men kan det betale sig? Find ud af, om du skal eje eller leje.