Du risikerer at købe farlige stikkontakter
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Du risikerer at købe farlige stikkontakter

En undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at de færreste stikkontakter lever op til danske regler. De kan i værste fald give stød eller forårsage brand.

Annette Birch Foto: Getty Images · 21. august 2021
Barn der sidder ved en stikkontakt og skal passe på

Når du køber stikkontakter, kan du komme ud for, at de ikke virker, som de skal. En ny undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at 90 procent af transportable stikkontakter og 72 procent af stikkontakter til fast installation ikke lever op til reglerne.

Sikkerhedsstyrelsen har lavet stikprøve­undersøgelser af et bredt udvalg af både faste og mobile stikkontakter, som styrelsen hovedsageligt har fundet på danske hjemmesider.

Kan medføre brand

I Forbrugerrådet Tænk mener seniorråd­giver Helen Amundsen, at det giver en utryghed, når man handler, hvis man ikke kan stole på, at stikkontakterne lever op til reglerne:

"Forbrugerne har her ikke en chance for selv at vurdere, om en stikkontakt er farlig eller ej. Hvis kontakterne for eksempel har en dårlig isolering, kan man få stød."

Det er Stine Pedersen, der er kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen, enig i. 

"Vi har set, at det ene ben i stikket for eksempel har været for kort eller for tyndt. Det bevirker, at temperaturen i stikproppen kan stige, hvilket kan udvikle flammer og i værste fald medføre brand," siger Stine Pedersen.

Vil du læse hele artiklen nu?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?