Det skal du vide, før du køber en dampovn
Dampovne giver dig mulighed for at tilberede mad med hjælp af damp. Men de er dyre og nogle dampovne har begrænsninger. Vælg din ovn med omhu.
Dampovne har været brugt i professionelle køkkener i mange år, men er nu ved at komme ud i de private, danske køkkener.
Damptilberedning sørger for, at dine madvarer både bevarer en større del af smagen og en større del af deres næringsstoffer, end hvis madvarerne koges.
Forskellige typer af dampovne
Ovne med dampfunktion kan deles op i tre kategorier:
Ovn med dampfunktion
I en ovn med dampfunktion, kan du dampe dine madvarer uden brug af varmluft eller konventionel varme, men du kan også kombinere damp med varmluft eller konventionel varme.
Den "ægte" dampfunktion er særligt god til at tilberede fisk og grøntsager, hvor du gerne vil bibeholde næringsstofferne.
Ovn med supplerende dampfunktion
I en ovn med supplerende dampfunktion, har du kun mulighed for at dampe din mad i kombination med enten varmluft eller konventionel varme.
Du kan fx tilberede brød og kød med en kombination af damp og varmluft. Dampen gør maden mere saftig, og varmluften gør stegen sprød og bager brødet.
Kombinationen af damp og varmluft svarer til at have et fad med vand stående i ovnen under tilberedningen.
Dampovn
I en dampovn, er der ikke mulighed for varmluft eller konventionel opvarmning, men ovnen bager udelukkende ved hjælp af dampfunktionen. Denne type ovn er ikke med i testen.
Test af dampovne
I vores test af ovne tester vi dampfunktionen på de ovne som har det. Vi damper fx fisk og grøntsager og vi tilbereder creme caramel og bager brød ved hjælp af damp og en anden opvarmningsform
Vi har testet 45 indbygningsovne, hvoraf 10 giver mulighed for at bruge damp
- Seks af de testede ovne kan varme alene med damp, og kan derfor bruges til madvarer, hvor du kun bruger dampfunktion.
- Fire af ovnene har dampfunktionen som supplement til den almindelige funktion.
Sådan fungerer en dampovn
Dampfunktionen fungerer ved, at du fylder den indbyggede tank op med vand.
Herefter kan du vælge, hvilken dampfunktion du vil bruge, og hvor meget damp der skal være en del af tilberedningen.
Dampovne er dyre
De syv testede dampovne med "ægte" dampfunktion koster fra cirka 8.000 til 29.000 kroner.
Dampovne er generelt dyrere end almindelige ovne. Vores test viser, at det er dampfunktionen du betaler ekstra for.
Forhandlere skelner ikke altid mellem, om ovnene er med "ægte" dampfunktion eller med supplerende dampfunktion.
Det er derfor ofte nødvendigt at spørge forhandleren eller tjekke brugsanvisningen eller producentens hjemmeside hvis du vil være sikker på, hvilken type dampovn du køber.
Disse komfurer er de bedst i test
I et godt komfur skal både kogeplade og ovn være god. Vores test viser, at det er svært for mange komfurer. Se de bedste komfurer her.
Ovn: Hvilket mærke anbefaler ejerne?
Den bedste ovn varmer altid jævnt, er let at gøre ren og går ikke i stykker. Vi har spurgt forbrugerne, om de kan anbefale mærket på deres ovn til dig.
Fordele og ulemper ved kogeplader med emhætte
Kogeplade med indbygget emhætte kan slå to fluer med ét smæk, men med fordelene følger også ulemper. Læs om det er noget for dig.