Trælegetøj se hvad vi anbefaler og dumper i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Dette trælegetøj er bedst i test

Trælegetøj til små børn er populært, men er det også uden uønsket kemi? Vi har testet 11 forskellige stykker legetøj til børn under tre år. Se, hvilket legetøj, der klarer sig godt, og hvilket, der dumper.

Sally Jensen · Foto: Thomas Dahl · 7. december 2023
trælegetøj - dette er godt og skidt

Byggeklodser, kuglebaner og puslespil i træ er en populær modspiller til plastiklegetøjet. Der er dog ikke nødvendigvis mindre uønsket kemi i trælegetøjet, og selvom meget trælegetøj klarer sig fint i vores test, er der også noget, der ikke gør det. 

Sådan har vi testet

Vi har både testet trælegetøjet på sikkerhed og kemi. På sikkerhed har vi blandt andet undersøgt, om der er nogen umiddelbar risiko for kvælning fra smådele og lange snore, og om legetøjet holder til slag, træk og fald uden at smådele brækker af. På kemi er produkterne blevet testet i laboratoriet for en lang række ulovlige eller uønskede kemikalier.

Disse mærker har vi testet

Det testede legetøj er fra mærkerne Brio, Ikea, Grimm’s, Haba, Spire, Magni, Ravensburger, Hape, Plantoys, Goki og Eichhorn. 

Problematiske stoffer

Ligesom alt andet legetøj kan trælegetøj indeholde problematiske stoffer i maling, lak, lim eller plast- og tekstil-dele. Så selvom træet i sig selv er uden uønskede kemikalier, kan andre materialer i legetøjet indeholde uønsket kemi.

Nogle stoffer er ulovlige at benytte i produktionen af legetøj, mens andre stoffer, som er lovlige, også er problematiske og derfor nogle, som vi i Forbrugerrådet Tænk opfordrer virksomheder til at begrænse brugen af. 

Som forældre er det en god ide at undersøge legetøjet, inden man køber det, at holde øje med det undervejs og, hvis muligt, vaske det inden brug. Undgå også at købe legetøj fra virksomheder udenfor EU (eller virksomheder som du er i tvivl om hvor hører hjemme.)

Disse stykker trælegetøj får Anbefaler-mærke

Er du på udkig efter trælegetøj til de mindste, er der flere af de testede stykker trælegetøj, der er gode valg til de mindste, når det kommer til både fysisk og kemisk sikkerhed. Vi anbefaler tre af det legetøj vi har testet. 

Legetøj indeholder uønskede kemikalier

Der er ikke noget af det testede legetøj, der umiddelbart indeholder stoffer, der er ulovlige i legetøj. Alligevel er der to ud af de 11 testede stykker legetøj, der får bundkarakter i kemitesten. Det gør de, fordi de indeholder potentielt kræftfremkaldende og mistænkt hormonforstyrrende stoffer. 

Legetøjet udgør ikke en direkte fare i sig selv, men de stoffer, det indeholder, kan på lang sigt påvirke vores sundhed og miljøet. Problemet med kemikalier er sjældent det enkelte produkt, men derimod den cocktaileffekt, som skabes af den samlede udsættelse for kemikalier fra legetøj, mad, indeklima, tøj og hvad vi ellers kommer i kontakt med i løbet af dagen og igennem lang tid.

Man skal dog ikke være bekymret for trælegetøjet til børnene, siger Stine Müller – især hvis man sørger for at købe fra producenter indenfor EU:

“Særligt når det gælder sikkerhedsdelen af testen, hvor alt legetøjet klarede sig godt, ved vi fra tidligere undersøgelser, at vi ikke ville have set samme gode resultater, hvis vi havde testet legetøj, der var købt fra producenter uden for EU. Der er allerede mange regler og reguleringer for legetøj på det europæiske marked, for at beskytte særligt de mindste børn – vi mener bare ikke, at reglerne er stramme nok,” siger hun.

Disse stykker trælegetøj dumper

Hape Trækhunden Pepe

Vores bedømmelse: 12 %
Dårlig

Trækhunden fra mærket Hape dumper på spyt- og svedfasthed.

Det betyder, at noget af farvestoffet i hundens røde snor kan risikere at blive opløst, hvis barnet sutter på snoren.

Der blev også fundet potentielt kræftfremkaldende PAH’er i malingen på trækhunden.

Sådan svarer Hape: Hape har oplyst til vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest, at de har udskiftet snoren i hunden, samt at deres egne test kun viser meget lave indhold af PAH’er. 

 

Se alle testresultatet for Hape trækhunden
Hape Walk-a-long Hunden Puppy trælegetøj dumper testen

Plantoys Aktivitetsklodser

Vores bedømmelse: 17 %
Dårlig

En af aktivitetsklodserne fra mærket Plantoys indeholder et potentielt kræftfremkaldende farvestof i tekstilet, og lakken på klodserne et hormonforstyrrende og miljøbelastende stof.

Sådan svarer Plantoys: Plantoys meddeler, at det kun er nogle af deres partier af træklodserne, der er uønsket kemi i, og at man kan anmode om en ny klods.

Se testresultaterne for Plantoys Aktivitetsklodser
Plantoys Aktivitetsklodser dumper

Yderligere tre stykker legetøj i testen indeholder uønsket kemi, men i mindre mængder og får derfor en middel karakter.