Hvordan undgår du støjende støvsugere? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Undgå støjende støvsugere

Støvsugeren er uundværlig, når du holder hjemmet rent. Men støvsugning larmer meget. Så hvordan finder du en stille støvsuger?

Jesper Frydland-Raun · Foto: Getty Images · 17. august 2018
Person er ved at støvsuge

Støvsugeren: Så meget støjer den

Støvsugere støjer, men der er stor forskel på, hvor meget støvsugerne i Forbrugerrådet Tænks test larmer under brug.

Støj fra støvsugeren bliver hurtigt irriterende. Derfor skal du tjekke støjniveauet, når du køber støvsuger.

Mindst støjende støvsugere i Forbrugerrådet Tænks test har et lydniveau på 57 decibel (dB), hvilket svarer til lyden fra en almindelig samtale.

Mest støjende støvsugere i testen har et lydniveau tæt på 80 decibel (dB), hvilket svarer til støjen fra en trafikeret vej eller en havetraktor, der slår græs ved siden af dig.

Motorens styrke og støjniveau og hænger ikke sammen

Støjniveauet hænger ikke altid sammen med motorkraften i støvsugeren, der er angivet som antal watt. Det kan lige så godt være mundstykket eller selve støvsugerens konstruktion, der giver støj.

Tjek derfor hvor meget støvsugeren støjer, uanset hvor mange watt motoren trækker.

Sådan finder du en støjsvag støvsuger

Find den mindst støjende støvsuger ved at tjekke lydniveauet i Forbrugerrådet Tænks test af støvsugere. Du kan se lydniveauet under hvert enkelt produkt.

Du kan også vælge at se alle støjsvage støvsugere ved hjælp af filtret ’Støj’, hvor du ved at vælge ’Meget stille’ får vist de mest støjsvage støvsugere i testen.

Find en støjsvag støvsuger ved hjælp af filtrene:

Sådan finder du en støvsuger i testen som ikke støjer

Lydniveauet på støvsugeren kan du også tjekke ude i butikken. Det skal nemlig stå på støvsugerens kasse på et klistermærke. Der finder du også andre relevante oplysninger som energiforbrug, udledning af støv og så videre.

Sådan måler Forbrugerrådet Tænk støjen

Måling af støjniveauet sker med en decibelmåler i en afstand af 1,6 meter over gulvet. Desuden laver Forbrugerrådet Tænks testlaboratorium en subjektiv bedømmelse, hvor en række testpersoner bedømmer støjen ved almindelig brug.

Forbrugerrådet Tænks test af støjen er derfor mere præcis end det, der står på støvsugeren. Det opgivne støjniveau er nemlig kun en teknisk måling som producenten selv har lavet. 

Forbrugerrådet Tænk anbefaler

Anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk er, du skal gå efter en model, der ikke larmer mere end 70 dB.

Testede støvsugere med en bedømmelse af støjniveauet som 'meget god', må højst støje 65 decibel (dB) eller lavere. For at få en bedømmelse på 'god', må de højest larme 70 decibel (dB).

Støjsvage støvsugere er der en heldigvis en del af, og dem finder du nemt med Forbrugerrådet Tænks test af støvsugere. I testen kan du også se, hvordan støvsugerne klarer sig på lang række andre punkter som for eksempel støvsugning og holdbarhed.