Det skal du vide, hvis du vil købe en projektor
Afstanden til lærredet og lyset i stuen er noget af det, du skal være opmærksom på, når du vælger en projektor til hjemmebiografen.
Drømmen om en storskærm i stuen at se film eller game på afhænger af, at du vælger den rigtige model til dit behov. Så i stedet for at du bare køber den første den bedste, er der flere ting, du skal gøre dig klart. Hvor skal projektoren fx placeres henne, og hvor stor lysstyrke har du brug for i projektoren?
Og så er der det med budgettet, for det er ikke nok bare at købe en projektor. Du har også brug for en skærm og måske et ophæng til den, og med nogle projektorer kommer du til at skulle bruge penge på at skifte pærer en gang imellem.
Test af projektor
Vi har testet projektorer. I testen ser vi på billedkvaliteten afhængig af om du ser film, spiller eller lign. Vi kigger også på hvor skarpe billederne er, og hvor gode projektorne er afhængig af lys og afstand til lærred.
Her er alt det, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at købe en projektor.
Det kan du bruge en projektor til
Du kan koble alle mulige devices til en projektor, fx en computer, DVD-afspiller, gamingkonsol og mobiltelefon. Dermed kan du bl.a. bruge projektoren til at se film, streame og spille på.
Sådan virker en projektor
En projektor er et stykke teknologi i en boks, som projicerer et stort billede fra en kilde (fx en gamingkonsol) over på et lærred.
I princippet kan du streame trådløst til projektoren fra din mobil eller tablet, men de fleste vil nok foretrække at sende signalet via et HDMI-kabel fra fx en computer eller en streamingboks (fx Google TV eller Apple TV).
Projektoren kan monteres i loftet, eller den kan stå på et møbel foran lærredet. En projektor er stationær forstået på den måde, at du ikke skal flytte rundt på den.
Vælg en projektor til den afstand, du har brug for
Når du vælger en projektor, skal du starte med at gøre dig klart, hvor langt der er fra projektoren til lærredet. Afstanden har nemlig betydning for, hvilken type projektor du skal vælge.
- Er der en halv meter eller mindre fra projektor til lærred, skal du vælge en ultra short throw-projektor.
- Er der en til to meter mellem projektor og lærred, skal du vælge en short throw-projektor.
- Er der tre til fem meter mellem projektor og lærred, skal du vælge en normal throw-projektor.
Hvis du har brug for en projektor, som du kan tage med rundt, skal du vælge en transportabel projektor.
Vælg en projektor med passende lysstyrke
Du skal gøre dig klart, hvor meget lys du har brug for til, at projektoren skal kunne projicere op på lærredet. Projektorens lysstyrke måles i lumen. Jo højere lumen, jo mere lys udsender projektoren.
Hvis du fx vil bruge projektoren i et decideret filmrum, som er mørklagt, kan du nøjes med en projektor med en lysstyrke på 1.500 til 3.000 lumen.
Hvis du til gengæld vil bruge projektoren i rum med lys – fx naturligt dagslys fra vinduerne – har du brug for en projektor med en højere lysstyrke på 3.000 til 4.500 lumen.
Der findes forskellige typer af lyskilder til projektorer. Der er pærer, LED og laser. Ulempen ved pærer er den begrænsede levetid på 3.000 til 5.000 timer. LED-paneler har en længere levetid, og det samme har lasere – omkring 20-30.000 timer, og de skal derfor ikke skiftes i projektorens levetid.
Hvis du ønsker en projektor med en meget skarp kontrast i billedet, kan du overveje at vælge en DLP-projektor.
Vær opmærksom på ekstraudgifterne
Projektoren i sig selv kan du ikke bruge til noget. Du skal også have et lærred og eventuelt et ophæng, hvis du vil hænge projektoren op i loftet. Et lærred kan du få fra 3.000 kroner og opefter, og et ophæng koster nogle få hundrede kroner.
Hvis du vil streame trådløst fra en enhed til projektoren, skal du sikre dig, at projektoren fx har indbygget Chromecast eller AirPlay. Alternativt kan du købe en Chromecast eller et Apple TV og koble den til via HDMI-porten og streame dine film eller andet den vej.
Derudover skal du regne med at skifte pæren, som til en projektor koster fra 500 til 1.500 kroner.
De smarte funktioner
Nogle projektorer har desuden indbygget software, så de minder mere om et TV med et operativsystem, så du fx kan styre Netflix på projektoren gennem en app på din mobil.
Du skal dog være opmærksom på, at softwaren i projektoren sikkert vil blive forældet efter nogle få år. Derfor kan det være bedre at bruge Google TV eller Apple TV som kilde til billedet.
Projektor- disse er bedst i test
Vi har testet, hvilken projektor du skal vælge til hjemmebiografen eller til den store gamingskærm. Se hvilke der er bedst i test
Få styr på strømforbrug og sikkerhed, når du tænder lyskæder
Lyskæder med LED-lys er populære til jul, hvor de giver et hvidt, varmt lys - både indendørs og udendørs. Vær dog opmærksom på sikkerhed og energiforbrug.
Høretelefoner til børn skal passe på hørelsen
Høretelefoner til børn, skal både passe til det lille børnehoved og beskytte hørelsen, så de ikke kan spille for højt. Det klarer ikke alle høretelefoner til børn viser tysk undersøgelse.