Her får du den bedste lønsikring til prisen
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Her får du den bedste lønsikring til prisen

Vi har testet lønsikringer, og der er stor forskel på, hvor meget du får for pengene. Den bedste lønsikring har gode betingelser til en god pris.

Lars Nøhr Andresen, testansvarlig David Reinhardt · Foto: Anette Sønderby · 16. februar 2023
Arbejdsløs kvinde kigger på sin økonomi på computer - med Forbrugerrådet Tænks Bedst i Test logo

Lønsikringen kan give dig ekstra økonomisk dækning, hvis du bliver arbejdsløs. Er du medlem af en a-kasse, og har du optjent ret til dagpenge, står du ikke uden indtægt, hvis du en dag bliver fyret, men for mange vil den maksimale dagpengesats på lidt over 19.700 kroner før skat ikke kunne dække alle udgifter.

Her sørger en lønsikring for, at du i en periode på op til 12 måneder kan får suppleret dagpengene, så du får en udbetaling på op til 90 procent af den løn, du tidligere har fået inden for en vis løngrænse.

Men der er vigtige forskelle på lønsikringer - fx når det gælder, hvor hurtigt du optjener ret til udbetaling af din lønsikring, og hvor længe du er sikret. Derfor har vi testet lønsikringen hos 13 a-kasser og fagforeninger og set på, hvad lønsikringerne koster og på de vilkår, som de forskellige lønsikringer har.

Komplekse priser på lønsikringer

Vi har hos alle selskaber indhentet prisen for deres billigste lønsikring med den mindste dækning samt prisen for den dyreste lønsikring med den bedste dækning for en lønmodtager på 50 år med en indkomst på 45.000 kroner om måneden. 

Derefter har vi taget gennemsnittet af de to priser og beregnet, i hvor mange år du skal betale din præmie for lønsikringen, før det svarer til, hvad du vil få udbetalt i en ledighedsperiode.  

Denne beregningsmåde, hvor der er en lineær sammenhæng mellem pris og dækning, er ikke fuldstændig fair over for de selskaber, der også giver mulighed for at vælge kort dækning på tre eller seks måneder, i forhold til de selskaber der kun giver mulighed for 12 måneders dækning. 

Eksempel på udregning af lønsikring

Månedsløn: 50.000 kr.

Arbejdsmarkedsbidrag: 4.000 kr.

Dagpengesats: 19.728 kr.

90 % af månedsløn minus arbejdsmarkedsbidrag: 41.400 kr.

Betaling fra lønsikring: 41.400 kr. minus 19.728 kr.: 21.672 kr.

Da der er et lønmaksimum på 40.000 kr., reduceres udbetalingen fra lønsikringen med 1.400 kr. og ender altså på 20.272 kr. udbetalt i lønsikring.

Det skyldes, at en gennemsnitlig ledighedsperiode typisk er på syv-otte måneder. Det vil sige, at hvis du betaler for at være dækket af lønsikring i en periode på 12 måneder, er der langt større sandsynlighed for, at du betaler selskabet for flere måneders lønsikring, end du får brug for, end hvis du betaler for en lønsikring med dækning i tre måneder.

Derfor giver regnemåden en testmæssig fordel for de lønsikringer, hvor det kun er muligt at tegne 12 måneders dækning. Det forholder vi os til i testen af lønsikringer ved at belønne de selskaber, som tilbyder forbrugerne fleksibilitet ved at kunne vælge forskellige dækningsperioder, i bedømmelsen af betingelserne.

De bedste og billigste lønsikringer

Lønsikring er en af de mest komplekse forsikringer, hvor selv meget små detaljer kan få stor betydning for din økonomi.

Vil du vide, hvor du finder den bedste og billigste lønsikring?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?