Test af Ledningsfri Støvsuger og Støvsuger med Moppe ➡️ 56 modeller
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Ledningsfrie støvsugere

Hvilken ledningsfri støvsuger er Bedst i test? Og kan en støvsuger på batterier erstatte den almindelige støvsuger? Se vores test her, hvor vi også tester ledningsfrie støvsugere med moppe.

Opdateret d. 10. september 2024

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Ledningsfrie støvsugere

Drømmer du om en ledningsfri støvsuger, men er i tvivl om batteristøvsugerne er pengene værd? Så kan du se i vores test hvilke støvsugere der klarer sig bedst. Vi tester også testet otte støvsugere med moppefunktion for at se hvor gode de er til også at moppe.

Vi har testet følgende støvsugermærker:

Bosch, Dyson, Electrolux, Kärcher, Miele, Nilfisk, OBH Nordica, Philips, Princess, Samsung og Shark

Stangstøvsugerne er ofte dyre og vores test viser at selvom de er blevet bedre, så opnår kun 19 ud af de 56 støvsugere bedømmelse ”God”.

Så se dig godt for før du bruger penge på en ledningsfri støvsuger og tænk på at batteristøvsugerne kan støvsuge mellem 6-15 minutter på en opladning. 

Derfor tester vi ledningsfrie støvsugere

Vi har testet ledningsfrie støvsugere siden 2017. Den gang (ligesom nu) blev de markedsført som den nemme og smarte måde at støvsuge på. Vores test viste dog, at de var rigtig dårlige til at støvsuge, bl.a. fordi batterikraften var svag – de kunne simpelthen ikke suge. Samtidig kostede de en formue. Det er ikke godt nok

Vi tester løbende ledningsfrie støvsugere for at se, om de er blevet bedre til at støvsuge, om de er pengene værd, og hvor gode de er i forhold til de almindelige støvsugere. Vores test skubber både producenter og hele markedet i den rigtige retning

Vi køber selv de støvsuger vi tester, vi benytter uvildige laboratorier, og producenterne kan ikke påvirke vores testresultat.

Støvsugerne er testet for deres evne til at støvsuge, støvemission, brugervenlighed, hvor langt de kan køre på en opladning, energiforbrug og støj. Hvis en støvsuger har moppefunktion, tester vi også det.

Find flere støvsugere under tidligere testede modeller

Vi har netop ændret i vores testprogram, så vi i dag tester på samme måde som vi tester andre støvsugere, det betyder at vi endnu ikke har fået gentestet alle tidligere testede modeller, så måske kan du finde testresultatet på en model du overvejer at købe under vores tidligere test. Selvom du ikke kan sammenligne testresultaterne fra den nye og den gamle test, så er en ledningsfri støvsuger, der klarer sig godt i den gamle test, stadig en god støvsuger. 

Mød holdet bag vores test af ledningsfrie støvsugere

Thorben og Anders leder denne test af disse ledningsfrie akku-støvsugerne og er vores støvsugereksperter. Testen bliver udført på et laboratorium efter faste og nøje tilrettelagte testparametre. Vi tester løbende og vores testsystem er altid det samme, så vores testresultater er sammenlignelige.
Anders udvælger de modeller vi tester, og Thorben har kontakten til laboratoriet og knuser alle tallene for os

Thorben Bayer

Thorben Bayer

Projektleder
Test og analyse
Anders Tranekjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet ledningsfrie støvsugere

  • Støvsugerne er både testet for, hvor godt de suger støv op fra gulvtæpper og hårdt gulv med og uden sprækker. Vi har også støvsuget langs panelerne for at se, hvor godt mundstykket får det hele med.

    Støvsugetesten evaluerer støvsugernes sugeeffektiviteten på forskellige typer gulve. 

    • Fliser
    • Parketgulve
    • Gulvtæpper

    På fliser og parketgulve testes det hvor god støvsugeren er til at suge støv op fra gulve og fra sprækker, ved at sprede en bestemt mængde mineralstøv over et område og efter en standardiseret støvsugemetode, måler vi, hvor meget støv støvsugeren har formået at suge op.

    På gulvtæpper testes støvsugerne ved at indarbejde en bestemt mængde mineralstøv i et gulvtæppe og udføre en standardiseret støvsugning. Herefter måles det hvor meget støv støvsugeren har formået at suge ud af gulvtæppet. Derudover bliver der spredt en bestemt mængde fibre over et afmålt areal af gulvtæppet og indarbejdet med en tung rulle. Herefter bliver området støvsuget først en enkel gang, hvorefter resultatet bliver vurderet af eksperter. Derefter bliver området støvsuget indtil der ikke kan ses fibre længere og det måles hvor mange overkørsler med støvsugeren det har taget. 

    Støvsugeevne måles på båd tom og delvis fyldt støvbeholder.

    Nogle af disse tests udføres både med tomme og med delvist fylde støvsugerposer eller støvbeholder for at vurdere tabet af sugeevnen relateret til tilstopning af støvsugerposen, støvbeholderen og filtrene.

    Vi måler sugebredde og hvor tæt man kan støvsuge langs kanter

    Laboratoriet måler også hvor bred den faktiske sugebredde er, det vil sige hvor bred en bane ad gangen der kan støvsuges og dermed hvor stor en del af mundstykket der bidrager til støvsugningen. Det afprøves og vurderes også hvor tæt der kan støvsuge langs kanter og op ad vægge. 

    På borde testes 2-i-1 modellerne, der også fungerer som håndstøvsuger, også for hvor gode de er til at støvsuge på borde med både konfetti og træspåner på borde og der bliver målt hvor meget de suger op og hvor meget de blæser til side på grund af udblæsningsluften fra motoren. 

    Moppefunktion

    Hvis støvsugeren har en moppefunktion, bliver den testet på fliser med to typer snavs, mudder og chokolade. 

  • Brugervenligheden af støvsugerne vurderes grundigt af et panel af eksperter. Eksperterne skal vurdere støvsugerne på en række parametre der er inddelt forskellige kategorier, som for eksempel

    • Samlingen af støvsugeren
    • Klargøring og ibrugtagning af støvsugerne
    • Oplade batteri og tage det af og sætte det på igen hvis muligt
    • Betjeningen og kontrollen af de forskellige funktioner
    • Støvsugning af borde hvis det er en 2-i-1 model
    • Løbende vedligeholdelse
    • Udskiftning af støvposer
    • Rengøring af filtre 
    • Opbevaring af støvsugerne. 

    Også støvsugningen af forskellige overflader og områder bliver bedømt. 

    Eksperterne vurderer individuelt, hvordan støvsugerne klarer sig inden for hver af kategorierne, for at få et samlet billede af, hvor brugervenligt den enkelte støvsuger er at anvende i hverdagen. Denne grundige gennemgang sikrer, at produktets funktionalitet og brugervenlighed lever op til de højeste standarder.

  • Batterilevetid er en test af, hvor længe støvsugerens batteri holder mellem hver opladning. Det testes både, hvor lang tid de ledningsfrie støvsugere kan støvsuge, og hvor hurtigt sugestyrken falder. 

  • Energiforbrug er en test af, hvor meget strøm støvsugeren bruger under opladning og i standby.

  • Støjniveauet bliver både målt teknisk ved hjælp af en støjmåler og vurderes derefter subjektivt af et panel af eksperter. Den subjektive måling giver mulighed for at opdage lyde, der ikke nødvendigvis er kraftige, men meget forstyrrende for det menneskelige øre.

  • Støvsugeren placeres i en lufttæt beholder med en partikeltæller. 

    Støvsugeren bliver sat til at suge en blanding af forskellige støvpartikler i forskellige størrelser, mens partikeltælleren detekterer støv ned til en størrelsesorden på en tiendedel af en mikrometer. 

    Mængden og størrelsen af det støv, der kommer ud af støvsugeren, tælles i 2 minutter.

Spørgsmål og svar om testen af ledningsfrie støvsugere

  • I takt med at ledningsfrie støvsugere er blevet mere populære, er der kommet flere af de batteridrevne støvsugere på markedet. Det har dog ikke nødvendigvis gjort dem bedre, viser vores test.

    Her i Forbrugerrådet Tænk tester vi løbende ledningsfrie støvsugere og vores test viser, at de bedste ledningsfrie støvsugere er lige så gode som en almindelig støvsuger, men de fleste suger ikke godt nok

    I vores test af 56 nytestede modeller og 166 tidligere testede modeller kan du se hvilke der er bedst.

  • Hvis du er logget ind på vores hjemmeside, kan du se hvilke ledningsfrie støvsugere, som bliver Bedst i Test.

    Vi anbefaler syv modeller som et godt valg hvoraf fire bliver kåret til Bedst i Test. To af Bedst i Test-modeller er næsten identiske.

  • Vælg en ledningsfri støvsuger, der passer til dit behov og som er god til at støvsuge på det type gulv du har. De fleste støvsugere er udfordret på batterilevetid, så de er bedst til hurtig pletstøvsugning. Nogle af støvsugerne har en indbygget håndstøvsuger en såkaldt ”2-i-1-støvsuger”, Har du brug for at støvsuge duge, sofaer mm i en håndevending, kan det være en fordel.

    Overvej at købe en støvsuger, hvor du kan bruge batteriet i andre maskiner, hvis det er muligt. Hos nogle mærker kan du bruge samme batteri i fx din boremaskine eller plæneklipper.