Disse investeringsforeninger er Bedst i Test 📈 (2023)
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Disse investeringsforeninger er de bedste

Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og EFT’ere med globale aktier. Se, hvilke er de bedste i vores test.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 23. februar 2023
Kvinde investerer i investeringsforeninger - globale aktier

Investerer du i en investeringsforening, som køber aktier i hele verden, dvs. en global aktiefond eller en EFT med aktier fra hele verden sikrer du dig spredning i dine investeringer både i forhold til brancher og lande.

Vi har testet 59 investeringsforeninger med globale aktier og tre ETF’ere fra verdens største udbydere.

Billigere investeringsfonde

Lave omkostninger er alfa og omega, når du investerer i en investeringsforening. Og testen af investeringsforeninger med globale aktier viser, at der er mange penge at spare ved at vælge en af de billigere fonde. Det er særligt de løbende omkostninger, du skal holde et skarpt øje med.

Omkostninger i investeringsfonde

Når du investerer i en investeringsforening eller en ETF er der to typer af omkostninger, du skal være opmærksom på:

Løbende omkostninger:

  • Administrationsomkostninger, herunder eventuelt formidlingsprovision til banken
  • Handelsomkostninger ved køb og salg af værdipapirer inde i fonden

Engangsomkostninger:

Omkostninger ved udstedelse og indløsning af investeringsbeviserne.

Ud over de de nævnte kan der være omkostninger til den bank eller handelsplatform, du anvender, fx depotomkostninger, hvis det er en udenlandsk investeringsforening eller ETF. Derudover er der kurtage, når du handler. ETF’ere har ikke udstedelses- og indløsnings omkostninger, til gengæld betaler du kurtage til din handelsplatform.

Har en investeringsforening fx omkostninger på 1,5 procent, betyder det, at du over en tiårig periode betaler 15 procent af hele din investering til dem, der udbyder investeringsforeningen. Det kan med andre ord godt være, at 1,5 procent ikke lyder af så meget, men over tid bliver det til store beløb.

Engangsomkostningerne er også vigtige, særligt hvis du køber og sælger investeringsforeninger ofte. 

Vores råd er at investere langsigtet, for det er altid forbundet med omkostninger at købe og sælge investeringer.

Meget dyre og meget billige investeringsforeninger

De gennemsnitlige løbende omkostninger for investeringsforeninger med passiv strategi ligger på 0,44 procent, men for investeringsforeninger med en aktiv strategi er gennemsnittet noget højere på 1,50 procent. 

Generelt bør du være særligt opmærksom med investeringsforeninger, hvor de løbende omkostninger er over én procent – og i denne test gælder det alle investeringsforeninger med en aktiv strategi.

Der findes aktivt forvaltede fonde, som leverer gode risiko justerede afkast, men tjek omkostningerne, og vær bevidst om at historisk afkast ikke er en garanti for det fremtidige afkast. Vær opmærksom på, at de oplyste afkasttal vil være inklusive omkostninger.

Denne investeringsforening - globale aktier er Bedst i Test

Investerer du i investeringsforeninger med globale aktier, kan du komme til at betale rigtigt mange penge af dit afkast hvert år, for mange af investeringsfondene er dyre. Det betyder dog også, at der er mange penge at spare hvert eneste år ved at vælge en af de billigere fonde.

Testvinderne har begge lave omkostninger og pæne risikojusterede afkast.

Global – men med fokus på US-aktier

Investerer du i en global aktiefond, skal du være opmærksom på, at du som investor ofte vil have en stor eksponering mod US aktier. Det er fx også tilfældet for den ETF, der får Bedst i Test, hvor andelen af US aktier udgør ca. 60 procent.

Vil du se, hvilke investeringsforeninger er de bedste?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?