Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er 📈 (2024)
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er

Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.

Lindi Winkel og Emil Rosager Schaarup · Foto: Getty Images · 13. november 2024
Kvinde investerer i investeringsforeninger - globale aktier

Fordelen ved en investeringsforening eller ETF med globale aktier er, at det er en nem og potentielt relativt billig måde at investere bredt i aktier spredt ud i hele verden, og derved minimere din risiko. 

Skulle du selv sammensætte en lige så bred portefølje af globale aktier, ville det både være meget tidskrævende og også dyrt. Fx indeholder én af testens ETF’er aktier fra næsten 1.500 selskaber.

Derfor er investeringsforeninger og ETF’er et godt fundament i din investeringsportefølje, og vi har testet i alt 81 forskellige investeringsfonde, der investerer i aktier fra hele verden.

Testens hovedkonklusioner:

  • De billige, passivt forvaltede fonde giver i mange tilfælde et bedre afkast end de aktivt forvaltede fonde med høje løbende omkostninger. 
  • Testen viser, at det kan koste dig over 30.000 kr. over 10 år, hvis du investerer i den dyreste fond i testen i stedet for den billigste.
  • Testvinderen har det bedste risikojusterede afkast (sharp ratio) og meget lave omkostninger.
Se testen af investeringsforeninger og ETF'er her

Billigere investeringsfonde

Lave omkostninger er alfa og omega, når du investerer i en investeringsforening eller ETF. Og testen af investeringsforeninger med globale aktier viser, at der er mange penge at spare ved at vælge en af de billigere fonde. Det er særligt de løbende omkostninger, du skal holde et skarpt øje med.

Har en investeringsforening fx omkostninger på 1,5 procent, betyder det, at du over en tiårig periode betaler 15 procent af hele din investering til dem, der udbyder investeringsforeningen.

Det kan med andre ord godt være, at 1,5 procent ikke lyder af så meget, men over tid bliver det til store beløb.

Generelt bør du være særligt opmærksom med investeringsforeninger, hvor de løbende omkostninger er over én procent – omkostninger på omkring 0,5 procent er et mere fornuftigt leje. 

Omkostninger i investeringsfonde

Når du investerer i en investeringsforening eller en ETF er der to typer af omkostninger, du skal være opmærksom på:

Løbende omkostninger:

  • Administrationsomkostninger, herunder eventuelt formidlingsprovision til banken
  • Handelsomkostninger ved køb og salg af værdipapirer inde i fonden

Engangsomkostninger:

Omkostninger ved udstedelse og indløsning af investeringsbeviserne.

Du betaler også kurtage til din handelsplatform ved køb af danske investeringsforeninger (kurtagen er der ikke taget højde for i testen, da den varierer fra handelsplatform).

Engangsomkostningerne er også vigtige, særligt hvis du køber og sælger investeringsforeninger ofte. 

Ud over de nævnte kan der være omkostninger til den bank eller handelsplatform, du anvender, fx depotomkostninger og valutakurstillæg, hvis det er en udenlandsk investeringsforening eller ETF. Derudover er der kurtage, når du handler. ETF’ere har ikke udstedelses- og indløsnings omkostninger, til gengæld betaler du kurtage til din handelsplatform.

Skal du gå efter afkast eller omkostninger?

Når du investerer, vil du gerne have et afkast, men det er vigtigt ikke at vælge investeringsforening eller ETF alene på baggrund af det afkast, en fond har lavet i enkelte år. 

Det historiske afkast fortæller nemlig ikke nødvendigvis ret meget om fremtidens afkast. Det har flere studier slået fast. De årlige afkast en tendens til at springe op og ned, dvs. gode investeringsår med højere afkast er ikke ensbetydende med en længere årrække med lige så gode afkast. 

Modsat er tendensen, at en investeringsfond, der har lave omkostninger i dag, også vil have lave omkostninger om et år. Og utallige videnskabelige undersøgelser har påvist, at omkostningerne har en stor betydning på den lange bane for, hvad der bliver tilbage til dig som investor af afkast. 

Derfor skal du først og fremmest have fokus på omkostningerne, og ønsker du at se på investeringsfondens afkast, anbefaler vi, at du ser på det risikojusterede afkast – altså hvor godt du ”bliver betalt for at påtage dig risiko”.

De bedste investeringsforeninger og ETF’ere

Investerer du i investeringsfond med aktier fra hele verden, kan du komme til at betale rigtigt mange penge af dit afkast hvert år, for en del af investeringsfondene er dyre. 

Det betyder dog også, at der er mange penge at spare hvert eneste år ved at vælge en af de billigere fonde. De bedste investeringsforeninger og ETF’er har både lave omkostninger og gode risikojusterede afkast.

Vil du se, hvilke investeringsforeninger er de bedste?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?