Her er de bedste investeringsfonde med europæiske aktier
Vi har testet investeringsforeninger og ETF'er, der investerer i europæiske aktier. Se, hvilke investeringsfonde balancerer risiko, afkast og omkostninger bedst.
Investeringsfonde er en genvej til at sprede din risiko. I stedet for selv at skulle sætte sig ind i en lang række virksomheder og markeder og købe enkeltaktier, hvor du spreder din risiko i forskellige brancher i forskellige lande, er det hurtigere og nemmere at vælge en eller flere investeringsforeninger eller ETF'ere.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk testet investeringsfonde med europæiske aktier.
“Investeringsfonde med europæiske aktier kan være et godt supplement til globale investeringsfonde og et alternativ til selv at købe europæiske enkeltaktier. Helt generelt anbefaler vi i Forbrugerrådet Tænk, at du spreder dine investeringer så bredt som muligt, og derfor investerer globalt, men hvis du ønsker at øge din andel af europæiske aktier, kan disse investeringsfonde være en god måde at gøre dette på,” siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk David Reinhardt, der har stået for testen.
Hvad koster en investeringsfond?
Når du som investor skal vælge en investeringsfond, er der flere faktorer, du bør have opmærksomhed på. Det er disse faktorer, som også danner grundlag for vores samlede vurdering af de investeringsforeninger og ETF'er, der indgår i testen.
“Omkostningerne er meget vigtige at huske på, og det er den enkelte faktor, der fylder mest i vores bedømmelse. Uanset hvordan det går med afkastet, kommer du til at betale omkostninger. Investeringsfonden skal nok få sine penge – også når der er negativt afkast,” siger David Reinhardt.
Men lave omkostninger alene gør ikke en god investeringsfond, og det er klart, at fonden også skal vise, at den historisk set har kunnet skabe et afkast. Dette afkast skal gerne være i overensstemmelse med den risiko, der er forbundet med fondens aktier. Der er også en vigtig pointe i, hvordan fondens aktier samlet set klarer sig i forhold til bæredygtighed.
De bedste investeringsfonde er passive
En investeringsforening eller en ETF består af en mængde aktier. Med passiv forvaltning følger aktierne et indeks – det kan fx være de 400 mest omsatte aktier i Europa. Med aktiv forvaltning sidder der porteføljeforvaltere og vurderer, hvilke aktier der skal sælges og købes for at give et højere afkast. Sådanne porteføljeforvaltere skal have løn, og blandt andet derfor er aktivt forvaltede fonde typisk dyrere end passivt forvaltede. Det sikrer dig dog ikke et bedre afkast.
“Flere analyser viser, at aktivt forvaltede fonde har svært ved at give bedre afkast end det passive indeks, de måler sig op imod. Det skyldes blandt andet, at de aktivt forvaltede fonde har højere omkostninger, der trækkes fra afkastet,” siger David Reinhardt.
Fem fonde i testen får samlet set en bedømmelse på ‘god’, og det er bemærkelsesværdigt, men ikke overraskende, at de alle er passive fonde. De passive fonde har typisk lave omkostninger. Men udover de lave omkostninger, har de også et pænt historisk afkast og et fornuftigt risikojusteret afkast, der viser, hvor stort afkast investeringsforeningen har givet, når der justeres for den risiko, der er taget.
Det risikojusterede afkast måles i det såkaldte Sharpe-indeks, som kan ses i skemaet. Jo højere tallet er i Sharpe-indekset, desto bedre står afkastet i forhold til den risiko, der er forbundet med fonden.
De bedste investeringsfonde med europæiske aktier
Relativt lave omkostninger og testens bedste risikojusterede afkast er nogle af forklaringerne på, at denne investeringsforening er Bedst i Test.
Vil du se, hvilke investeringsforeninger er de bedste?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.
Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.