Cykellygter: Skal du vælge magnetcykellygter?
Med magnetcykellygter på din cykel slipper du for at huske lygterne og skifte batterier. Men virker magnetcykellygter godt nok?
Magnetcykellygter: Er det et godt valg?
En magnetcykellygte er fastmonteret på din cykel. Det betyder, at du ikke behøver at huske at tage lygter med. Du skal heller ikke skifte batterier, og du slipper for at køre rundt med svage lygter på grundt af afladede batterier.
Men lyser magnetcykellygter godt nok? Det korte svar er ja - men du skal være opmærksom på et par ting, før du vælger magnetcykellygter.
Lyser magnetcykellygter lige så godt som batterilygter?
Magnetlygterne genererer selv strøm til at lyse, når du cykler. Magneter på egerne skaber strøm i en spole – induktion – eller bevægelsen fra alufælgen kan skabe en hvirvelstrøm, der driver en magnet i lygterne.
Lygter med magneter har i nogle tilfælde indbygget batteri/kondensator, så lygten kan lyse, selv om du stopper på cyklen.
Magnetcykellygter ser små ud, og nogle af dem blinker kun. Alligevel er lysstyrken høj nok til at gøre dig synlig i trafikken. Der er er dog forskel på, hvor gode forskellige af denne type lygter er.
Hvad skal du overveje ved valg af magnetlygter?
Pris og design er oplagt at styre efter i butikken. Men før du køber, skal du afklare dine ønsker til funktionen af lygterne:
- Skal lygten have et backupbatteri? Det er dyrere, men har du et backupbatteri lyser lygten stadig, når du holder i lyskrydset.
- Hvad passer til din cykel? Hvis du har skivebremser, ‘quickrelease’ i hjulet, stål- eller carbonfælge, kan du bruge alle lygter.
- Er du god til at rette lygten, hvis den er slået skæv? Hvis du ikke er fiks på fingrene skal du vælge magnetlygter, der ikke kræver justering.
- Er det kun vigtigt at blive set, eller har du også brug for at oplyse vejen? Se efter, hvor kraftigt lygten kan lyse.
- Kan du selv montere lygten? Hvis du ikke får cykelhandleren til at gøre det, så spørg til, hvor krævende monteringen er.
Kan magnetcykellygter være den eneste lyskilde?
Forbrugerrådet Tænk har gennemgået, men ikke laboratorietestet, 11 sæt magnetcykellygter.
Kører du langsomt eller holder stille, blinker nogle lygter ikke nok. Nogle lygter slukker, når du holder stille. Det betyder, at du måske ikke synlig nok i mørket. Disse modeller er velegnet som supplerende lygter for at lyse dig ekstra op – og de sidder altid på cyklen, hvis du har glemt dine løse lygter, eller batterierne på disse er flade.
Lever en lygte ikke op til kravene om synlighed og blinkefrekvens, er det en overtrædelse af bekendtgørelsen fra Færdselsstyrelsen, og du risikerer at få en bøde.
Hvilke regler skal cykellygter overholde?
Cykler du i lygtetændingstiden, skal din cykel være forsynet med mindst én forlygte, der afgiver hvidt eller gulligt lys, og én baglygte, der afgiver rødt lys. Lygten skal afgive lys, der er tydelig synligt på mindst 300 meters afstand og er synligt fra siderne.
Forlygter, der har hvidt lys, og baglygter på cykel og påhængs- eller sidevogn må gerne have blinkende lys. Blinkfrekvensen skal være mindst 120 blink pr. minut.
Ingen gode cykelanhængere i test
Fire testede cykelanhængere til børn har problemer med sikkerheden, og alle testens ti modeller indeholder PFAS. Dermed kan vi ikke anbefale nogen i testen, og det er skuffende.
Det skal du vide før du køber cykelanhænger
Barnet skal sidde godt i cykelanhængeren og sikkerheden skal være i top. Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber en cykelanhænger.
10 cykelanhængere til børn indeholder PFAS
Forbrugerrådet Tænk har testet 10 cykelanhængere, og de indeholder alle PFAS. Se dem her.